ES Bringa - Aru: Dolgozni szeretnék, nem ígérgetni
Aru: Dolgozni szeretnék, nem ígérgetni
Fotó: Europress/AFP

Aru: Dolgozni szeretnék, nem ígérgetni

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/10 17:19

Kezdjünk a számokkal.
Nagyjából 35.500 kilométer, ebből 13.000 versenyen, 235 nap távol az otthontól, és ami esetében különösen lényeges, mindössze 14 Szardínián. Aminél pedig semmi nem lehet fontosabb: 0 győzelem.
Így nézett ki röviden Fabio Aru 2018-as idénye. A részletekről és az okokról meséljen ő.


Hogy kezdődött számodra az új év?
Jól, tekeréssel. Három óra Lugano környékén Ulissival a nagy hidegben, és még legalább ennyi az edzőteremben. Dolgozom, mert megvan bennem a motiváció.

Sikerült egy nagyot pihenni?
Igen, voltunk a Seychelle-szigeteken, illetve elkezdtem komolyan angolt tanulni, mert egyszerűen szükségem van rá. Egyrészt a csapat már nem tisztán olasz, aztán ott a sok külföldi újságíró, plusz Valentinával amikor csak tudunk, utazunk. És az angol oda is jól jön. Heti három alkalommal jártam nyelvtanárhoz.

Mi fog eszedbe jutni az előző évről?
Az, hogy ennyire sikertelen és rossz érzésekkel lezárt szezonom még nem volt. Már sokszor mondták nekem más versenyzők, hogy egyszerűen van olyan év, amikor semmi nem sikerül. De más erről hallani, és más ha átéled. Feladtam a Girót, és lemondtam a válogatottságot. Ezek nagyon fájtak. 

2017 júliusában, a Touron nyertél utoljára. Azóta tavaly volt egy Giro, ahol kifejezetten rosszul mentél. Tudod már, hogy mi történt veled?
Nagyjából egy versenynap volt amit élveztem tavaly, a Sassotettót a Tirrenón. Illetve ezen kívül még egy szép emléket őrzök 2018-ról. Davide Cassani felhívott, és közölte velem, hogy egy mezt félretett nekem az innsbrucki vb-re. De egy szar alaknak gondoltam volna magam, ha egy ilyen idény után elvettem volna valaki elől a helyet. Higgyétek el, engem zavart legjobban a szenvedés. Nem tudom azt mondani, hogy tessék, ez volt az ok. Nincs konkrét magyarázat, nem voltam beteg. Egyszerűen semmi nem stimmelt, pedig keményen edzettem. Se az erőnlétem, se a koncentrációm nem volt rendben. 

És miért lenne ez az év más?
A csapat együttműködési szerződést írt alá a boulderi és cape town-i egyetemmel, szóval ezen a részén nem múlhat semmi. Edzőt váltottam, már nem Tiralongóval fogok készülni, de semmiben nem ő volt a hibás. Amúgy marad a csapatnál. Egyébként meg dolgozni szeretnék, nem ígérgetni.

Az elmúlt időszakban rendesen tudtál készülni? Szokás szerint egyedül?
Mondták rólam, hogy kifejezetten magányosan tolom, és elvonulok a világ elől, de nemrég Sierra Nevadában találkoztam a spanyol úszóval Mireia Belmontéval, és szerintem ő durvábban csinálja ezt a részét, mint én. Amúgy meg amióta Luganóban lakom, csomót edzek együtt másokkal.

066_DPPI_20318089_008.jpg Fotó: Europress/AFP

Nibaliról tudjuk, hogy a Giro után megpróbálja a Tourt. Veled mi lesz?
A Girót imádom, de a Tour papíron jobban feküdne nekem. Napokon belül döntünk. De ha a Nibali-féle programot választjuk, nem fogok megijedni vagy nemet mondani.

Tavaly csak egy nagy klasszikuson indultál. Nem kevés ez egy kicsit?
De, ezért szeretnék elmenni a Liége-re. Ideje lenne ott is bemutatkozni.

Beszéljünk a mezőnyről. Szerinted ki lesz 2019 nagy meglepetése?
Bernal. Elképesztő tehetség. Ha olaszt kell mondanom, akkor Ciccone. Remélem szintet lép azzal, hogy a Treknél tekerhet.

További tervek erre az évre?
Az esküvőnk, bár a részleteket még ki kell dolgozni. Az biztos, hogy északon, Torino közelében lesz (Aru barátnője, Valentina onnan származik), és az idény végén. Tekintve, hogy a rokonság fele Szardínián lakik, és az ő utazásukat is meg kell majd oldani, ideje lenne elkezdeni versenyeket nyerni...

(Forrás: Tuttobici, Corriere della Sera)
Hozzászólások