ES Bringa - Arról, hogy lett a Jumbo-Visma kis költségvetéssel a mezőny egyik legerősebb csapata 2019-ben
Arról, hogy lett a Jumbo-Visma kis költségvetéssel a mezőny egyik legerősebb csapata 2019-ben
Fotó: Europress/AFP

Arról, hogy lett a Jumbo-Visma kis költségvetéssel a mezőny egyik legerősebb csapata 2019-ben

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/20 09:28
Dobogón végeztek mind a három nagy kör összetettjében, a Vueltát meg is nyerték. Négy szakaszt is behúztak a Touron, és szereztek további 46 győzelmet a szezon során. Mindezt ráadásul a többi WT-csapathoz képest alacsony költségvetésből. A Jumbo-Visma egyik sikerkovácsa, Merijn Zeeman értékelte a szezont.

A Het Nieuwsblad titeket választott az év csapatának. Meglepett ez téged?
Szó se róla, nagy utat tettünk meg az elmúlt években. 2015-ben összesen hat győzelmet szereztünk és mi voltunk a legrosszabb csapat a mezőnyben. 2016-tól kezdtünk el igazán keményen dolgozni, és egyre magasabb szintet elérni. A siker sok összetevős: jó versenyzők, jó kerékpár és jó kiegészítő személyzet, de persze a legfontosabb továbbra is a szenvedély és az elköteleződés.

Erős szponzorok is állnak mögöttetek, mint például a Jumbo.
Azt hiszem, lehetek egyértelmű ezzel kapcsolatban: az idén a miénk volt a második legkisebb költségvetés a World Tour-mezőnyben. Ezt komolyan mondom, a 17. helyen álltunk az UCI rangsorában.

Pedig komoly versenyzőitek vannak. Jó sok pénzt ki kellett fizetnetek.
Másképp osztjuk fel a költségeket, mint általában. A csapatok egyre csak nőnek, a mi körülöttünk lévő személyzet azonban karcsúbb, így kisebbek a költségek is. A versenyzőinknek nincs rossz szerződése, igaz valamivel kevesebbet keresnek, mint amennyit a gazdagabb csapatoknál kapnának. Wout van Aert például annak ellenére választott minket, hogy nem mi ajánlottuk a legtöbbet. Nem minden a pénz. Primoz Roglic szerződését ugyan újratárgyaltuk, és ő jobban fog keresni, de ne feledjük, ő most a világ egyik legjobb kerékpárosa. Másutt még többet is kaphatna, de ő maradt. Ugyanez igaz Dylan Groenewegenre is. Jövőre valamelyest emelkedik a költségvetésünk, hála a Jumbónak, de ezzel is csak a nyolcadik hely környékére jövünk majd föl. 

groene.jpgFotó: Europress/AFP

Milyen titkok rejlenek a háttérben?
Az étkezés az nálunk továbbra is extra figyelmet kap. De minden más területen is igaz, hogy minden versenyzőnkre külön figyelünk. Ami jó az egyiknek, az valószínűleg nem jó a másiknak. Kruijswijk például imád mindent részletesen átbeszélni, Groenewegent viszont nem érdeklik a részletek. Nem dumálhatok mindkettejükkel ugyanabban a stílusban. Ezen kívül Mathieu Heijboernek köszönhetően 3D-s nyomtatóval megalkottuk Primoz báb-verzióját időfutam pozícióban. Így nem kell neki folyton iderepülnie a bukó-, cipő- és zoknitesztekre, és négy órát tekernie a hideg szélcsatornában. 

Az igaz, hogy Dylan minden sprintedzés után küld egy képet arról, hogy hányt?
Ez így túlzás, de az tény, hogy igyekszem motiválni a versenyzőimet, hogy menjenek el a falig. De a konkrét ötletek minidig tőlük jönnek. Ebben is különbözünk más csapatoktól. Egyébként nincs egy kifejezett protokoll, amit mindenkinek be kell tartania. Például a kaja-appot sem muszáj mindenkinek használnia. Az állandó ellenőrzésben sem hiszek.

A Tour alatti ketonhasználatból sem csináltatok titkot.
Miért tettük volna? Ez egy táplálékkiegészítő, nincs benne semmi extra. Nem dopping, még csak a szürke zónában sincs, mint mondjuk a pajzsmirigyhormon. Ugyanúgy lehet használni, mint a céklalevet, a koffeint vagy a szódabikarbónát. 

kruijs.jpgFotó: Europress/AFP

Az Ineos is használ ketonokat, és amióta ti is, olyan erősek lettetek, mint ők. Nincs összefüggés?
Ez baromság. Az eredményeinknek semmi köze a ketonokhoz. Többen vannak olyanok, akik nem használják, mint akik igen. Kevesen élnek vele és csak bizonyos időszakokban. Az a baj, hogy mindenféle legendák keringenek arról, hogy a keton 10 százalékos teljesítményjavulást okoz. Ugyan már. Ha kilenc másik legális táplálékkiegészítőt a kellő mennyiségben használsz, akkor talán elérhetsz 1 százalékot. 

Mik ezek a kiegészítők?
Azt nem fogom megmondani. Minden csapat folyamatosan azon dolgozik, hogy megtalálja a leghatékonyabb legális szereket.

Állítólag a Playstation az egyik ilyen legális teljesítményfokozótok.
Jó az informátorod. Én is részt veszek a FIFA-tornákon a versenyzőkkel. Groenewegen a főszervező. Mindig hoz magával egy nagy képernyős tévét az edzőtáborba, Sierra Nevadába. A brüsszeli Tour-rajt előtt is játszottunk. Szeretem, és a versenyzők is szeretik.

Azt hallani, hogy Dumoulin, Kruijswijk és Roglic is megy a jövő évi Tourra.
Tényleg? Kicsit még korai erről beszélni. Még lesz három összeülés az edzőkkel és utána döntünk. Több opció is van. A lényeg, hogy azt már tudjuk, hogy ők mit akarnak, az az alap. 

deplus.jpgFotó: Europress/AFP

És hol van ebben az egészben Laurens De Plus?
Nagyon örülünk annak, amennyit fejlődött az elmúlt évben. Jó a hegyekben és az egyenkéntin is. Sokat tanult Steven és Primoz mellett az idén, de még sem fizikálisan, sem mentálisan nem tart ott, mint a másik három.

Az igaz, hogy a focival is vannak terveid?
Igen, így van. Még csak 40 éves vagyok és nagyon intenzíven követem a futballt. Gyerekként Ajax-fan voltam, de a feleségem rotterdami, és ott a PSV is, ami szintén nem egy rossz csapat. De ez még odébb van, egyelőre jól érzem magam ott, ahol most vagyok.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások