ES Bringa - Armstrong napra pontosan 19 éve hátranézett Ullrichra, és elindult
Armstrong napra pontosan 19 éve hátranézett Ullrichra, és elindult
Fotó: Europress/AFP

Armstrong napra pontosan 19 éve hátranézett Ullrichra, és elindult

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/17 09:21
Akár szeretjük, akár utáljuk, ez a pillanat örökké emlékezetes marad. Egy nagyon komoly színészi alakítás után, Lance Armstong csúnyán átverte a komplett Telekom csapatot. Mikor már mindenki a megzuhanását várta, megjelent a mezőny elején, hátranézett a fő ellenfelére, és elindult. A többi pedig már történelem.

Napra pontosan 19 éve, a Tour de France első igazi hegyi szakaszán, Lance Armstrong ránézett a korábbi kilométerek során óriási tempót diktáló Jan Ullrichra, majd elindult. Az a hátrapillantás felejthetetlen, mint ahogy maga a győzelem is. A US Postal amerikai versenyzője szólóban nyerte az Alpe d'Huezt, és jelezte a mezőnynek, hogy továbbra is verhetetlen.

De Lance nem csak simán behúzta a szakaszt, hanem egy emlékezetesen nagy színjáték után nyerte a hegyet. Tudván ugyanis, hogy akármit csinál, úgyis mutatják a kamerák, szándékosan visszacsúszott a mezőny végére, és látványosan szenvedni kezdett. Tisztában volt vele, hogy a kísérőkocsikban ülő sportigazgatókhoz eljutnak a képek, és Ullrich segítői is jól látják. Sőt, Armstrong azt is tudta, hogy a csapatok könnyen képesek (!) lehallgatni a másik rádióját, így szándékosan valótlan infókat mondott a saját autójának.

Előbb persze személyesen jelezte Johan Bruyneelnek, hogy minden, amit innentől kezdve hallani fognak, annak pont az ellenkezője igaz.


A Telekom pedig látván a szenvedő Armstrongot, a sor élére állt, elkezdett tempót menni, bízván abban, hogy végre eljött a pillanat. A csapatfőnök Rudy Pevenage még a francia tv motorosait is megkérdezte, tényleg látták-e szenvedni Armstrongot a sor végén, annyira hihetetlen volt számára az egész. De miután azt a választ kapta, hogy 

"Armstrong en difficulté" ("Armstrong bajban van"), sőt még Ullrich segítői is megerősíttették az infókat, a német csapat beindult. Bő 13 kilométerrel az Alpe d'Huez vége előtt azonban kiderült a trükk, és a US Postal megjelent a főmezőny elején.

"Azok után, amit a korábbi kilométerek során láttunk tőle, egyszerűen nem hittünk a szemünknek. Amikor Lance támadásba lendült, szó szerint elvesztettük a hitünket" - mesélte utólag az esetről Udo Bölts, Ullrich segítője.

"Hátra maradtunk, de szándékosan. Én és Heras voltunk ott Armstronggal, aki hatalmas színjátékba kezdett. Viszont előbb biztosított minket arról, hogy minden rendben van vele. Elképesztően higgadt volt, egy ilyen éles helyzetben. Aztán arra kért, hogy életem megindulását produkálva vigyem előre" - mondta Chechu Rubiera, a US Postal versenyzője.

000_APP2001071774833.jpgFotó: Europress/AFP

Armstrong hirtelen megjelent a sor elején, majd jött a legendás mozdulat. Kiállt a nyeregből, hátranézett Ullrichra ("The look") és elképesztő tempóban elindult. Természetesen senki nem tudott vele menni.

Az amerikai versenyző szólóban nyerte a hegyet és világosan jelezte: nincs vele semmi baj, továbbra is ő a főnök. 

"Pókereztünk, és nyertem. Ennyi történt" - mondta utólag Armstrong, aki azon a napon (a 2001-es Tour első igazi hegyi szakaszán) nagyon átverte a Telekomot. A szakaszon végül két percet adott Ullrichnak, majd további két egyéni időfutam és egy hegyi szakasz megnyerése után, majdnem 7 perc előnnyel lett övé az összetett.

Az volt a harmadik Tour de France győzelme.Hozzászólások