ES Bringa - A legendás Armstrong-féle visszanézés, nem is Ullrichnak szólt
A legendás Armstrong-féle visszanézés, nem is Ullrichnak "szólt"
Fotó: Europress/AFP

A legendás Armstrong-féle visszanézés, nem is Ullrichnak szólt

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/08/03 17:04
Harmincöt perc hátrány nem kevés, főleg nem tíz szakasz után. Bármilyen furcsa, de egy csapatidőfutam és a 8 kilométeres egyenkénti után, ekkora lemaradásban volt Lance Armstrong a 2001-es Touron. De a US Postalnál természetesen nem izgultak. Még akkor sem, amikor az Alpe d’Huez után nem ők álltak a legjobban. Azon a szakaszon ugyanis mindenki számára világossá vált, hogy a kétszeres sárga trikós megint bomba formában van. 

Igen, ezen a napon ment sokáig a színészkedés, ami csúnyán megtévesztette a Telekom csapatát, és ezen a napon jött a legendás hátranézés, amire mindenki jól emlékszik. Most azonban – majdnem 20 év elteltével – Lance Armstrong lerombolt egy mítoszt, hisz elárulta, hogy (!) nem is Ullrichot figyelte a támadását megelőző pillanatban.

"Komoly, 35 perces hátrányunk volt a szakasz előtt, de az összetett miatt egy pillanatig sem izgultam” – mesélte Johan Bruyneel, az US Postal korábbi menedzsere. "O’Grady volt sárgában, de hamar leszakadt. A mögöttünk jövő sorban François Simon áll a legjobban, így szinte biztos volt, hogy ő fog vezetni a szakasz után. Nem különösebben féltünk tőle, bár kicsit tovább viselte a trikót, mint amire számítottunk.”

A történet innentől kezdve jól ismert, az Alpe d’Huez lábához közeledve Armstrong komoly színészkedésbe kezdett, szándékosan hátramaradt, nagyokat vicsorított mikor a közelében volt a kamera, egyszóval eljátszotta, hogy gondban van. Több se kellett a Telekomnak. 

"Furcsa volt Lance-t a mezőny vége felé látni, Ullrich és a csapata ezért is ment tempót. Pevenage a kocsiban konkrétan kimondta, hogy nyomni kell, mert Lance-nek szar napja van. Amikor ezt meghallottuk, nagyon örültünk, hisz működött a terv.” 


Aztán Armstrong – előbb Heras, majd Chechu Rubiera vezetésével – varázsütésre megjelent a sor elején, és jöhetett az a bizonyos hátranézés. Amiről majdnem 20 évig azt hittük, hogy az bizony Ullrichnak szólt.

"Őszinte leszek, abban a pillanatban tényleg nem Jant néztem” - mondta a podcastjében Armstrong. 

"Készültem a támadásra, de előbb tudni szerettem volna, hogy ha esetleg elfogyok, kire számíthatok, és ki lehet a legközelebbi segítségem. Szóval igazából átnéztem Ullrich vállai fölött, és a szememmel Chehcut kerestem. Tudtam, hogy marha sok van még a hegyből, kicsit őrültségnek is tűnt a a támadás, de biztos akartam lenni abban, hogy ott lesz valaki a közelemben. Szóval tudom, hogy ennyi idő elteltével talán meglepőnek tűnik, hisz még egy fotó is készült arról a pillanatról, de tényleg nem Jant néztem.”

Armstrongot nem nagyon kellett megmentenie senkinek a támadása után, gyakorlatilag a komplett Alpe d’Huezt lenyomta szólóban (csak 26 másodperccel maradt el Pantani 1997-es rekordjától), adott majdnem két percet Ullrichnak, és természetesen simán megnyerte a szakaszt. 

Majd persze a Tourt is. 

Hozzászólások