ES Bringa - Armstrong: "A szívemben a számla rendezve van"
Armstrong: "A szívemben a számla rendezve van"
Fotó: Europress/AFP

Armstrong: "A szívemben a számla rendezve van"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/11 10:29

Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség szerint Lance Armstrong és csapata hajtotta végre a leginkább kidolgozott és a legprofibb doppingprogramot, amit a világ sportja valaha látott. 

A mind a hét Tour-győzelmétől megfosztott legenda a doppingolás tényét nem tagadja, ahogy azt sem, hogy ezzel komoly etikai normákat is sértett, mindössze azt vitatja, azt viszont határozottan, hogy az ő esete példa nélküli lett volna. Állítása szerint, amikor ő aktív versenyző volt virágozott a dopping a kerékpársportban.

Csapattársai ellene vallottak, és végül egy 2013-as interjúban ismerte be vétkességét. Elvették a győzelmeit, a Nike kihátrált mögüle, és egykori alapítványa, a Livestrong is megszakította vele a kapcsolatot. 

A kormány 100 millió dollárra perelte őt, és a US Postal egykori csapatfőnökét, Johan Bruyneelt. 2016-ban, a per közeledtével megpróbálta valahogy felhozni magát ebből a kegyvesztett, megszégyenített állapotból, és kieszelt egy tervet. 

Mivel eltiltották a profi versenyektől, saját versenyeket hozott létre, és azokon indult el. Mivel nem vehetett részt hivatalos közvetítésekben, saját podcasteket kezdett el csinálni a Tour alatt. Mivel otthagyták a szponzorai, akiktől komoly pénzek érkeztek évről-évre, Wedu néven létrehozta a saját kerékpáros márkáját, saját cuccokkal. 

A terv pedig úgy tűnik, működik. A Tour alatti podcastje, a The Move az egyik leghallgatottabb anyag volt júliusban. Mondhatnánk, hogy ez nem a klasszik televíziózás, ezzel nem lehet komoly sikereket elérni, ne feledjük azonban, hogy 2019-et írunk, amikor a podcast egy egyre nagyobb befolyással bíró médiafelület. Ráadásul ezek az adások videó formátumban felkerülnek a YouTube-ra, úgyhogy határ a csillagos ég. 

lance.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez még akkor is így van, ha Armstrong amatőr a szakmában, és sokszor felejti el vagy ejti rosszul a francia városok és a kerékpárosok neveit. De, kit érdekel? Hisz az ember mégiscsak Lance-t hallgatja, akinek nyilván nincs mindenben igaza, de az vitathatatlan, hogy ért ahhoz, amiről beszél. 

Időközben Armstrong jogászai 5 millió dollárban egyeztek meg az amerikai kormánnyal, mármint, hogy Lance-nek ennyit kell fizetnie a múltbéli dolgaiért. Ezt ő nyilvánvalóan nem tudta nem győzelemként értékelni. "Százat akartak, és öttel távoztak" - summázta a dolgot. Ezt követően létrehozott egy pénzügyi befektetésekkel foglalkozó céget, közben pedig élvezte, hogy a podcastjei egyre nagyobb hallgatottsággal hasítanak. "Ez iszonyatosan jó. Úgy érzem, nincs minden veszve."

2016 nyarán a föntebb már említett Wedu keretein belül elindított 'The Forward' néven egy azóta is futó podcast-sorozatot. "Ez nagy dolog a számomra és a családom számára is. A cél, hogy magam mögött hagyjam a múltat, ezért is lett a neve az, ami. Hogy előre!" A vendégek elég sokfélék voltak az elmúlt három évben, voltak köztük ismertek, mint a tenisznagyság Chris Evert, vagy a zenész Seal, de vannak persze kevésbé ismertek is.

Az adásokat Armstrong borospincéjében vették fel, és már az első 6 hónapban több, mint másfél milliós letöltést értek el, ami elég volt ahhoz, hogy bevonzza a hirdetőket is. Az volt Lance célja, hogy visszakerüljön az üzleti világba, ezért igazából a Wedu-t akarta felfuttatni. 

Először 2015-ben gondolkodott el azon, hogy talán érdemes volna visszatérnie. Akkor, amikor regisztrált a Stravára, és hamarosan 116 ezer követője lett, miközben mondjuk Teejay Van Garderennek volt nem egész 25 ezer. "Napi négy mérföldet futottam, miért akarná azt bárki megnézni? Nem értettem."

A végső lökést azonban az adta meg, amikor egy nagy sportszergyártó cég kérdőívén meglátta, mit válaszoltak az emberek a kedvenc kerékpárosukat firtató kérdésre. Ő volt az abszolút kedvenc. "És még csak szoros sem volt. Kiderült számomra, hogy ott van egy csomó ember, de nincs verseny, melyen elindulhatnának, nincs mez, amit felvehetnének." 

Lance megkereste a megfelelő embereket, akiktől tanácsot kért, akiknek volt tapasztalata, aztán belevágott. Létrejött tehát a Wedu, a szlogen pedig nagyjából úgy fordítható magyarra, hogy "Egyedül vagy? Tartsunk össze!". Mondjuk angolul sokkal jobban hangzik: "Solidarity for the solitary."

Armstrong fejében az volt, hogy "A szponzorok úgysem jönnek vissza, hát megcsinálom a saját bizniszem."

A dolog be is indult, 2017-ben már saját márkás pólókat és sapkákat adott el. Aztán a logó egyszer csak rákerült különféle kerékpáros cuccokra, napszemüvegekre, palackokra stb. Aztán elindult a második pocastje, a már említett The Move, amely naponta jelentkezett a Tour-os elemzésekkel. A stábhoz Johan Bruyneel és George Hincapie is csatlakozott. Utóbbi ugye érdekes, mert korábbi csapattársból vádló lett belőle. 

Közben Aspen Fifty, illeteve Texas Hundred néven beindították a versenyeket, melyeken a résztvevők száma folyamatosan nő. "Jó irányba haladunk" - mondta elégedetten Armstrong. Létrehoztak egy különleges Wedu-programot az ún. szuper rajongók számára, akik évi 60 dollárért pólót, matricát kapnak, elsőként értesülnek az újdonságokról, sőt vannak olyan podcastek, melyek csak az ő számukra érhetőek el. Már most több ezer feliratkozó van, de ez a szám minden bizonnyal még tovább nő majd, amint a márka ismertebb lesz. 

lance2.jpg Fotó: Twitter

Úgy tűnik tehát, hogy Lance az üzleti életben szépen lassan kiheveri azt a pofont, amit a múltbéli dolgai miatt a Nike-tól kapott. Az azonban őszintén elszomorítja, hogy mint rák túlélő, valószínűleg végérvényesen elvesztette a státuszát. Küld ugyan időnként bátorító üzeneteket az őt követő beteg embereknek, de ez már nem ugyanaz, mint régen. És szerinte nem is lesz már az.

"A Livestrong sosem fog újból kezet nyújtani nekem. És mivel ők nem, valószínűleg senki más sem. De ez rendben van így. Boldog vagyok azzal, amit csinálok, és azt sem bánom, amit a múltban tettem. A szívemben a számla rendezve van."


(Forrás: Bloomberg)

Hozzászólások