ES Bringa - Aranypedál 2018 - Az év csapata
Aranypedál 2018 - Az év csapata
Fotó: Europress/AFP

Aranypedál 2018 - Az év csapata

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/12/11 09:54

Már sorozatban az ötödik évben próbáljuk megválasztani az év legjobbjait, természetesen a ti segítségetekkel. Idén is kiosztjuk a méltán híres és szakmai körökben igencsak elismert Aranypedál-díjat, melynek feltalálást nem másnak, mint Székely Dávidnak köszönhetjük :)

Ezúttal is öt kategóriában (év csapata, év versenyzője, év pillanata, év csalódása, év szakasz/versenye) hirdetünk győzteseket, és minden esetben öt-öt jelöltre lehet szavazni.

Az első részben arra keressük a választ: Szerintetek melyik volt a 2018-as szezon legjobb csapata? Csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy tavaly ezt a címet (a többek között Giro-győzelemig jutó) Sunweb szerezte meg. 

És akkor jöjjenek az idei jelöltek:

1. Quick-Step 

Tényleg fantasztikus évük volt. Saját, 2001-es rekordjukat megdöntve, 73 (!) győzelemig jutottak. Tavasszal többek között Harelbekét, Flandriát, FW-t és LBL-t nyertek, a háromheteseken összesen 13 szakaszgyőzelemig jutottak. Övék lett a világbajnokság csapatidőfutama, és Enric Más személyében még GT-dobogósuk is volt. Náluk tekert az év legeredményesebb versenyzője, a 18 győzelemmel záró Elia Viviani. Ráadásként Peák Barna is bemutatkozhatott náluk!

2. Sky

Az évet Bernal kolumbiai győzelmével indították, majd nyertek szakaszát a Nizzán, és a Tirrenón is. Rangos egynapos ugyan a tavasz során nem lett az övék, de aztán mindent bepótoltak a háromheteseken. Froome elképesztő  módon húzta be a Girót, majd jött Thomas hibátlan Tour-győzelme (két komoly szakaszgyőzelemmel). Kwiatkowski lengyel-kört, az eltiltásából visszatérő Moscon meg az idény végén kínai kört nyert.

3. Bora

Lehet, hogy elsőre meglepőnek tűnik a beválogatásuk, de a 33 győzelem azért nem kevés, és ebben voltak minőségi első helyek is. Sam Bennett a Girón villogott, a jövő egyik nagy sprinterének tartott Ackermann német bajnok lett, Sagan elvitte a Roubaix-t és háromszor nyert a Touron. A Vuelta ugyan kimaradt, de szereztek négy nemzeti bajnoki címet is.

4. Mitchelton-Scott 

Chaves biztatóan kezdte az évet, megnyerte az etnás Giro-szakaszt is, aztán jött a visszaesés, aminek egy betegség volt az oka. Simon Yates szezonját nem nagyon kell bemutatni, a Girót két és fél hétig uralta, majd tanulva a hibájából, behúzta a Vueltát. Impey, Adam Yates és egyszer-kétszer Ewan is hozta magát, a sérülésekkel bajlódó Trentin meg Európa-bajnoki címet szerzett a csapatnak. Összesen 37 győzelmük volt, nyolccal több, mint tavaly.

5. Astana

Sokan féltették őket a nagy nevek sorozatos távozása miatt, de Lopez csak állt két alkalommal GT-dobogón. Nem voltak rosszak tavasszal sem, Valgren az Omloop mellett az Amstelt is elvitte. Az év legfontosabb versenyén két szakaszuk volt, Cort és Fraile tudott nyerni a Touron. A minőségbe talán bele lehetne kötni, de a 30 győzelem akkor sem kevés.

Szerinted melyik volt a 2018-as szezon legjobb csapata?

Quick-Step
 
64% (25 szavazat)
Sky
 
18% (7 szavazat)
Bora
 
5% (2 szavazat)
Mitchelton-Scott
 
8% (3 szavazat)
Astana
 
5% (2 szavazat)
Összes szavazat: 39A következő részben (december 13.): Az év legemlékezetesebb pillanata


Hozzászólások