ES Bringa - Andy Schleck: "A sárga trikónál többet ér, hogy a tesómmal együtt állhattunk a dobogón"
Andy Schleck: "A sárga trikónál többet ér, hogy a tesómmal együtt állhattunk a dobogón"
Fotó: Europress/AFP

Andy Schleck: "A sárga trikónál többet ér, hogy a tesómmal együtt állhattunk a dobogón"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/19 21:15
"Számomra a 2010-es Tour nem számít győzelemnek."

Ezt Andy Schleck mondta a versenyről, melyet utólag nyert meg, azután, hogy Alberto Contadort megfosztották a sárga trikótól.

Schleck egyébként rendszeres látogató a Touron. Pár kilóval nehezebb, néhány évvel bölcsebb lett az elmúlt években, ráadásul két gyermek büszke édesapja. És ugye papíron ő nyerte a 2010-es kiírást, ám ez nem jelent túl sokat a számára. Ezt nem csak a fönti mondat bizonyítja, hanem az a válasz is, amit arra a kérdésre adott, hogy hol is tartja a sárga trikóját. 

"Nem is akasztottam ki sehova. Fabian Cancellara trikója, meg a tesómé is ott lóg az egyik üzletben, de az enyém nincs ott mellettük."

Vannak más pillanatok, amiket Andy a Tour-győzelme fölé helyez. Az egyik ilyen a 2011-es dobogó, melyen együtt álltak fenn a testvérével, Frankkal a második, illetve a harmadik helyen. Mindent kiadtak magukból, amit csak tudtak, de a verseny Cadel Evans győzelmével zárult. 

A 18. szakaszon egy szóló szökés nyomán Andy elvitte a Galibier-t, át is vette a vezetést összetettben, de végül csak második lett. Azonban ő és Frank lettek a Tour történetében az első testvérpár, akik a végső összetettben a top 3-ban végeztek.

"Az, hogy ott állhattam a testvéremmel a világ sportjának egyik legfontosabb dobogóján, hihetetlen öröm volt a számomra. Rettenetesen büszke voltam, a világ királyának éreztem magam. És ráadásul ezt az érzést meg tudtam osztani egy olyan valakivel, aki az egyik legfontosabb az éltemben. Még most is libabőrös vagyok, hogy erről beszélek."

afdobogó.jpg Fotó: Europress/AFP

Andy teljesen elégedett az életével. 2014-ben visszavonult, van három kerékpárboltja a tesójával. Ezen kívül rendszeresen tart előadásokat arról, milyen lehetőségek és milyen buktatók várnak a sportolókra aktív pályafutásuk befejezése után. Sokszor nagyon nehezen találják meg a helyüket a civil életben.

"Ha csak egy srácnak tudok segíteni tisztább képet adni arról, mi vár rá a kerékpár után, már nem dolgoztam hiába."

Hangsúlyozza azonban, hogy ő nem egy intézmény, így keveseknek tud segíteni. Szerinte az ASO-nak kellene egy olyan alapítványt útjára indítani, mely a profi létből a civil világba való átmenetet segítené a kerékpárosok számára. 

Schlecknek sem volt könnyű ez az időszak. Először kellett egy kis távolság a sportágtól, mert szüksége volt arra, hogy egy kicsit átformálja saját magát.. 

"Rengeteg minden előjött, miután befejeztem a pályafutásom. Ezeket meg kellett tanulnom kezelni. Oké, az élet nem mindig fair. Ki kellett találnom, miben lehetek jó. Ez néhányszor változott, de végül találtam egy plusz identitást magamnak." 

"Ez nehéz, mert az egyik pillanatban még odafenn vagy a sport segítségével, aztán a következőben már odalenn... És nincs veled a kerékpárod és a csapatod sem. Ez egy új helyzet, melyhez alkalmazkodni kell. De megtaláltam önmagam, úgyhogy boldog ember vagyok."

andy frank sárga.jpg Fotó: Europress/AFP

Szombaton jön a Tourmalet. Andy elismerte, hogy valószínűleg belül egy kicsit újraéli majd azokat az izgalmakat, a sok szenvedést, melyeken 2010-ben ment itt keresztül, amikor legyőzte Contadort a hegyen. És minden bizonnyal lesz benne egy kis szomorkás hangulat is amiatt, hogy már nem lehet ott.

Persze a jelenlegi élete bőven kárpótolja őt mindazért, ami már elmúlt.

"Nem hiányzik igazából semmi. Talán az egyetlen, ami mégis, hogy beszélgessek a többiekkel. Ha itt vagyok, és összefutok Albertóval, akkor dumálunk. Na, ez hiányzik."

"Meg a fizu" - teszi hozzá nevetve.

(Forrás: velonews)

Hozzászólások