ES Bringa - Andre Greipel: Az utolsó túlélő
Andre Greipel: Az utolsó túlélő
Fotó: Europress/AFP

Andre Greipel: Az utolsó túlélő

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/07 13:27
Ahogy az új évtized elkezdődik, az országúti kerékpárt egyre inkább olyan fiatal és feltörekvő sztárok határozzák meg, mint Egan Bernal és Remco Evenepoel, az előző korszak legendái pedig lassan visszavonulnak. A német sztárspinter Andre Greipel azonban sok társával ellentétben nekivág még egy szezonnak, sőt, egy év kihagyást követően a World Tour mezőnybe is visszatér. 

Andre Greipel több mint 15 éves pályafutással és 150 győzelemmel a háta mögött egyértelműen egyike generációja legkiemelkedőbb sprintereinek. Mégis, az már 37 éves német sztár sorozatban másodjára új csapat színeiben kezdi majd meg az új idényt. Idén az Israel színeiben ismét a World Tourban szerepel majd, annak ellenére, hogy tavaly a Lotto Soudalt elhagyva több éves szerződést írt alá a prokontinentális Arkea Samsic csapatával. A dolgok azonban nem úgy alakultak, ahogy Greipel várta:

"Így utólag visszatekintve talán kicsit túl optimista voltam a prokonti szintre szerződéssel kapcsolatban, de őszintén szólva ez egy elég nagy lépés volt lefelé." 

043_dpa-pa_190831-99-685545_dpai.jpgFotó: Europress/AFP

"Meglehetősen hamar aláírtam a csapathoz, mert tetszett amit felvázoltak. Nagy költségvetés, következő évben World Tour licensz, igazolások a segítésemre. Aztán az egyik szponzor kihátrált és az egészből nem lett semmi. Hittem benne, hogy egyedül is képes leszek eredményeket elérni, de ez a mai sportban amúgy is lehetetlen, én pedig hozzá voltam szokva a jó felvezetésekhez.

Sokan már akkoriban sem értették Greipel csapatváltását. A német szerint a döntésben komoly szerepet játszott, hogy egykori csapata, a Lotto nem bánt vele tisztességesen:

"A szerződés amit ajánlottak koránt sem olyan volt, amit megérdemeltem. Akkor már jobb lett volna, ha őszintén közlik, hogy: figyelj Andre, ennyi volt. Tudom, hogy valójában mindenki a csapatnál azt szerette volna, ha ott fejezem be a karrieremet. Nem örültem, de egyúttal izgatott voltam az új lehetőség miatt."

A csapatváltás azonban az előbb említett tényezők miatt nem sült el jól. Sőt, Greipel helyzetét tovább nehezítette, hogy a szezon első versenyén, az afrikai Gabonban összeszedhetett egy bakteriális fertőzést, ami egész idényre legyengítette. Innentől a német sprinter képtelen volt a győzelmekért harcolni, családja és edzője segítségével azonban elkerülte a mentális összeomlást:

"Az edzőm azt mondta: eddig mindig nagy nyomás volt rajtad, de most a te feladatod hogy a megfelelő szintre helyezd az elvárásokat, különben összenyom majd a teher. Helyezd a lécet nagyon alacsonyra és így érj el apró sikereket. Ez egy nagyszerű élettapasztalat volt, kiszabadulni a nyomás alól. A győzelmek hirtelen nem lettek olyan fontosak."

000_1IC31R.jpgFotó: Europress/AFP

Bár elmondása szerint már a Dauphiné után eldöntötte, hogy a szezon végén befejezi pályafutását, képes volt motiváltan elindulni a Touron, azzal az egyetlen céllal, hogy eljusson Párizsba. A versenyből így karrierje egyik legnagyobb élménye lett:

"A Tour minden versenyző gyerekkori álma, de amikor odakerülsz, a nagy nyomás miatt nem tudod élvezni. Szóval abszolút elvárások nélkül végigtekerni hatalmas élmény volt, olyan mint egy nyaralás. Tényleg remek móka volt, annak ellenére, hogy a hegyekben azért szenvedtem."

A nyaraló versenyzés viszont érthető módon nem volt fenntartható, Greipel október végén felbontotta szerződését az Arkeaval. Mindenki azt várta, hogy rövidesen bejelenti visszavonulását, azonban amint szabadon igazolhatóvá vált, több csapat érdeklődni kezdett. A német végül némi mérlegelés után úgy döntött folytatja, és az Israel Start-Up Nation ajánlatát elfogadva visszatér a World Tour mezőnybe.

"Amikor felbontottam a szerződésem hagytam magamnak egy kis időt, hogy kitaláljam hogyan tovább. Feltettem magamnak a kérdést: szeretem még a tekerést, a versenyzést, a hangulatot? A válasz az volt, hogy igen, ezért folytattam. A csapatnál ráadásul sok ismerősöm teker és tetszik a tisztelet, amivel a versenyzőket kezelik, úgyhogy az első benyomásaim kifejezetten pozitívak."

ENbYkomWkAANZ1r.jpgFotó: Twitter

Greipel 2020-ban visszatér korábban megszokott versenynaptárához és nem fél attól, hogy egy év kihagyást követően nem tudja majd felvenni a versenyt a legjobbakkal: 

"Nincsenek komoly céljaim, csak magam mögött akarom hagyni a tavalyi évet és újra élvezni a versenyzést. A csapatvezetés hisz benne, hogy visszatérhetek a legjobb formámhoz és remélem nem okozok majd csalódást."

A 37 éves Greipel tehát kifejezetten motivált az új szezont megelőzően. Figyelembe véve életkorát és visszavonult kortársainak egyre növekvő számát viszont tudatában van annak, hogy könnyen utolsó évét töltheti a profi mezőnyben: 

"Közel voltam ahhoz, hogy én is a visszavonulás mellett döntsek. Őszintének kell lennünk magunkhoz és teret adni a fiatal generációnak. Azt hiszem minden pályafutását befejező társam nevében mondhatom, hogy azért nem tudtak már úgy teljesíteni, mert nem érezték azt a motivációt, mint korábban. Persze fura lesz a sok új arcot látni a mezőnyben. Számomra ez nem egy új kezdet, csak egy újabb kihívás."


Szöveg: Szabó Bence

Forrás: Soigneur.nl

Hozzászólások