Előzetes: 53. amstel gold race

shadow

A kockaköves egynaposok időszakának vége, jönnek Valverde kedvenc versenyei.
Elsőként az Amstel, ami pont nem fekszik neki annyira. Vagy mondjuk inkább azt: ott még nem nyert.
A Fléche-Wallonne - LBL kettőst viszont tavaly elvitte, és elnézve az eddigi tavaszát, megint ő a legnagyobb esélyes.

De előbb még jön az Amstel Gold Race, melynek szervezői már tavaly is igen bátrak voltak. Hisz hozzá mertek nyúlni a legendás Cauberghez, ami 2003 és 2012 között szolgált a verseny céljaként. Aztán némileg hátrább került a befutó, ezzel is növelve az izgalmakat.

A Cauberg - amely a hollandok számára olyan, mint a franciáknak az Alpe d'Huez - természetesen maradt a programban (háromszor kell megmászni), viszont az utolsó áthaladást követően, még lesz 18 kilométer a célig. Vagyis a szervezők úgy vannak vele, legyen ez az első (és talán korai) támadás helyszíne.

Hisz a folytatásban ott van még két emelkedő, a Geulhemmerberg (1km / 6.2%) és a 900 méter hosszú Bemelerberg (4.6%).

A mezőnyben - 2013 után ismét - ott lesz Peter Sagan, aki egy hete Paris-Roubaix-t nyert. Alejandro Valverde ugyancsak rajthoz áll, igaz ő inkább a jövő hétre készül. Meg persze júliusra, épp ezért csütörtökön, Quintana és Landa társaságában, bejárta a Tour de France kockaköves szakaszának fontosabb részeit.

000_NL8IP.jpg Fotó: Europress/AFP

Greg van Avermaet bár eddig nem nyert rangos egynapost, szintén Amstelezik, majd megkezdi a pihenőjét. Hisz ő a jövő héten (FW+LBL) már nem lesz érdekelt.

A Quick-Step, mint mindig, most is erős sorral támad. A kisebb megfázással bajlódó Julian Alaphillipe mellett, természetesen Philippe Gilbert lesz a másik kapitány. Nála jobban kevesen ismerik ezt a versenyt, 2002-ben a Caubergen lett világbajnok, és korábban négyszer (!) nyert Amstelt. Először nyolc évvel korábban.

Akkor olyan neveket előzött meg, mint Hesjedal, Gasparotto, Frank Schleck, Cunego vagy Horner.


53. Amstel Gold Race – Az ESB esélyesei

★★★ Alejandro Valverde, Philippe Gilbert, Michal Kwiatkowski 
★★ Peter Sagan, Tim Wellens, Julian Alaphilippe, Tiesj Bennot
★ Sonny Colberelli, Dan Martin, Darly Impey, Edward Theuns, Michael Matthews, Bauke Mollema, Michael Valgren
Meglepetésember lehet: Greg Van Avermaet, Vincenzo Nibali, Alexis Vuillermoz, Carlos Verona, Diego Ulissi, Andrey Amador, Paul Martens, Michael Gogl, Michael Albasini, Nathan Haas, Serge Pauwels, Michael Woods, Jakob Fuglsang, Ion Izagirre
Rajtlista: ITT
Útvonal: ITT
TV: 14.45 – Eurosport (ismétlés: 20.35 - Eurosport)