ES Bringa - Amikor a május még rendesen rózsaszín volt - múltidézés Vincenzo Nibalival
Amikor a május még rendesen rózsaszín volt - múltidézés Vincenzo Nibalival
Fotó: Europress/AFP

Amikor a május még rendesen rózsaszín volt - múltidézés Vincenzo Nibalival

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/09 10:56
Aki szereti a kerékpársportot, annak a májusa mindig rózsaszín. Fájdalmas belegondolni, de ma Budapestről rajtolt volna a 103. Giro d'Italia, Vincenzo Nibalival a mezőnyben. A verseny utolsó olasz győztesével, aki eddigi pályafutása során 18 napot töltött rózsaszínben, hatszor állt dobogón, és kétszer nyerte meg az összetettet. 

Ezen a héten alapesteben őt is a felkészülésről, a céljairól, az útvonalról, a budapesti nagy rajtról meg a riválisokról kellene kérdezni, de a járvány miatt marad a múltidézés. Ami persze vele nem is annyira unalmas.

Milyen a május Giro nélkül?
Furcsa. Ezeknek a napoknak az izgalomról meg a felkészülésről kellett volna szólniuk. Nagyjából ma reggel tetted volna fel magadnak a kérdést: minden részletre odafigyeltem, tuti, hogy jól felkészültem? Ehelyett annak örültem, hogy Cataldóval nemrég elmentünk Mendrisio mellé a hegyekbe, és egy jót montiztunk. 

Emlékszel még az első indulásodra?
Persze. 23 éves voltam, a prezentációt a Garibaldi repülőgép-hordozó hajón tartották. A Liquigassal meg is nyertük a nyitónapot, ami egy csapatidőfutam volt. Gasparottoé lett a rózsaszín trikó, mert ő haladt át elsőként a célvonalon. Pedig Di Lucának kellett volna. 

Segítő voltál, és 19. lettél. Nem rossz elsőre.
Hát nem, és Di Luca ugye megnyerte az összetettet.

Huszonhat évesen lettél először dobogós, amikor Basso nyert.
És a tervek szerint nem is indultam volna, egy héttel a rajt előtt hívtak be a csapatba (Pellizotti eltiltása miatt). Eredetileg a Tourra készültem, de ez a Giro volt az első, ahol kezdtem észrevenni, hogy képes vagyok tartani a lépést a legjobbakkal.

Nyolcszor indultál a Girón, kétszer nyertél, sok mindent láttál. De van kedvenc hegyed?
Ha emelkedik az út, én azt szeretem, de talán a Stelvio a kedvenc. Fekszik nekem, ráadásul egy történelmi emelkedő.

000_DV707152.jpg Fotó: Europress/AFP

Ki volt a legkomolyabb ellenfeled, aki ellen versenyeztél a Girón?
Contador, ez nem kérdés. Főleg a 2011-es évben, de nem csak akkor. Róla tényleg nem tudtad, hogy mit fog csinálni a következő pillanatban, teljesen kiszámíthatatlanan volt. Froome teljesen más stílusú, sokkal kiszámíthatóbb, egy erős csapat veszi körül, de ellene nem is mentem soha egy az egyben a Girón.

Volt egy emlékezetes fordításod 2016-ban. Így pár év után már elárulhatod, tényleg volt egy pont, amikor fel akartad adni a versenyt?
Dehogyis. Ez a sajtóban terjedt el. 'Nem megy Nibalinak, nem lenne jobb kiszállni? Ilyeneket írogattak. Meg se fordult a fejemben, pedig elég mélyen voltam. Azt mondtam magamnak, legyek utolsó, nem érdekel, de akkor is végigmegyek. Elég szenvedős volt az előző évem is, igazából minden a Tour-győzelemre vezethető vissza. Sokan elmondták már, és pontosan nem is lehet elmagyarázni, de a sárga trikó tényleg megváltoztatja az életed. Egyszerűen más versenyző leszel, egy új dimenzióba kerülsz. Olyan szintű médiaérdeklődéssel szembesülsz, amire korábban gondolni sem mertél. És a pályán kívül dolgaid önkéntelenül is kihatással lesznek a teljesítményedre.

Ha Contador a fő rivális, ki volt a legideálisabb segítőd a Girókon?
Scarponi. Vastagon benne volt a 2016-os fordításban. De Agnoli és Vanotti is mindig ott volt mellettem. Egyedül nem lehet Girót nyerni, még akkor sem, ha te vagy a világ legerősebb versenyzője. Abban, hogy kétszer győztem, a többiek mindig benne voltak.

És mi gyerekként az első girós emléked?
Az 1999-es messinai befutó. Sprint volt, Blijlevens megverte Cipollinit. Én pont akkoriban kezdtem komolyan ráfeküdni az országúti kerékpárra.

A kis Nibali 1993-ban Chiapuccival.A kis Nibali 1993-ban Chiapuccival. (Fotó: twitter)

Mindig nézted tv-ben a versenyt?
Persze, de a régieket is. Apunak komoly videokazetta gyűjteménye volt azokról az évekről, amikor én még meg sem születettem. A legendás Moser-Saronni csaták.

A Movistar netflixes sorozatát láttad már?
Nem, de hallottam róla véleményeket. Ha nem tekerek, próbálok nem kerékpárt nézni a szabadidőmben. Amúgy meg, aki ott van a mezőnyben, máshogy lát dolgokat, mint egy szurkoló. Azon a 2019-es Touron mi is éreztük, hogy a Movistarnál valami nagyon nem stimmel.

Három idény után eljöttél a Bahraintől, és Trekhez igazoltál. Mi változott?
Az utolsó ottani szezonom rettenetes volt, itt viszont minden stimmel, és teljes nyugalomban lehet dolgozni. Pontosabban, lehetett a vírusig.

Amit te, hogy kezeltél?
Kezdetben nagyon idegesítő volt, bár a Párizs-Nizza végén már éreztem, hogy ez valami komoly dolog. Svájcban nem voltak olyan szigorúak a szabályok, mint otthon, itt el lehetett menni tekerni. Lassan újraindul az élet, már arról beszélnek, mikor folytatódhat a suli.

A kislányod mit szól ahhoz, hogy ennyit vagy otthon?
Örül, de tud a vírusról, így érti, hogy miért vagyunk itthon. Végre volt időm megtanítani rendesen, pótkerék nélkül kerékpározni. Csak 2-3 alkalommal esett, és már teljesen magabiztos.

ETogtQPWkAE-rBI.jpg Fotó: twitter

És te mennyit tekersz mostanság?
Nem edzek pontos terv szerint, az öt óra volt a maximum amennyire elmentem. Sokáig nem volt fix dátum, úgy meg nehéz. Slongo nemrég hívott, és arról kérdezett, küldjön-e egy felkészülési tervet, vagy megyek magamtól. Mondtam neki, ha átküld valamit, abból nem lehet baj, de amúgy hagyhat nyugodtan, tudom mire van szükségem.

Ez a furcsa szezon lehetőséget kínál arra, hogy egy kicsit kitold a pályafutásodat?
Erre nehéz válaszolni. Főleg azért, mert én tényleg nem lőttem be egy fix dátumot. Ha eljön a pillanat, akkor eljön. Most viszont azt érzem, hogy minden nap tekerni akarok. Csütörtökön pihire készültem, aztán csörgött Cataldo, és majdnem estig montiztunk. Hívott is a feleségem, hogy megkérdezze, hol tervezek aludni:)

Itt az új naptár, neked továbbra is a Giro lesz a legfontosabb?
Erről hivatalosan még nem beszéltem senkivel, de nekem csak ez a verseny jár a fejemben. Én is hallottam, hogy ez még nem a végleges naptár, és lehetnek apróbb változtatások. Annak például nem örültem, hogy a Giro alatt lesz a Liége. Viszont ha ezt a menetrendet lehet tartani, és lenyomhatjuk az összes tervezett versenyt, az már egy nagy eredmény lenne.

Mindenki próbálta elfoglalni magát, Ciccone nemrég nyomott egy egész napos görgőzést.
Mondtam is neki, hogy nem normális.

Te milyen kapcsolatban vagy a görgővel?
Szerintem elég ha annyit mondok, a kerékérpársportnak nálam nem a szobában, hanem kint a szabadban, az országúton a helye.


Tuttosport, Gazzetta

Hozzászólások