ES Bringa - Alexánder Cepeda: "Kolumbia az ecuadori kerékpárosok otthona”
Alexánder Cepeda: "Kolumbia az ecuadori kerékpárosok otthona”

Alexánder Cepeda: "Kolumbia az ecuadori kerékpárosok otthona”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/20 16:55

Kolumbiában edzenek a legjobb ecuadori kerékpárosok, Edgar Gutiérrez, a Coraje Carchense csapat gyúrójának ugyanis meggyőződése, az szolgálja legjobban Carapazék fejlődését, ha a szomszédos országban tréningeznek.

Carchi az egyik legkisebb ecuadori tartomány, északról Kolumbia határolja. A helyiek főleg a mezőgazdaságból élnek, csak az Andok vonulatai törik meg a végtelen szántóföldek egyhangúságát. Számos 3000 méternél magasabb hegy található erre – nem beszélve a már nem aktív Los Chiles vulkánról (4723 m) –, ezek a magaslatok kínálnak remek edzéslehetőséget ecuadori kerékpárosoknak, többek között az idei Giro-győztes Richard Carapaznak, Jonathan Caicedonak, Jonathán Narváeznek, valamint Jefferson és Alexánder Cepedának. Utóbbi napokon belül csatlakozik az olasz Androni Giocattolihoz, ahol Egan Bernal is elkezdte profi karrierjét. Nem véletlenül lett a jelmondatuk „Made in Colombia”.

Közös még bennük, hogy Narváez kivételével valamennyien Edgar Gutiérreznek köszönhetik, hogy ma már a szomszédos országban készülnek – egy kolumbiai, aki az ecuadori kerékpározás nagykövete lett.

Az Ecuadorba történő „költözés” pedig a fent említett versenyzőknél ugyanúgy történt: Gutiérrez a Coraje Carchense csapatánál gyúró, így a szeme előtt bontakoztatták ki tehetségüket Carapazék. Paulo Caicedo edző viszont érthetően morgolódik, amiért a masszőr átviszi edzeni a sportolóit.

A szakember 12 éve dolgozik a dél-amerikai együttesnél; az első, Carchiból származó nevesebb versenyző Juan Carlos Rosero volt, aki 2013-ban, ötvenévesen szívinfarktusban halt meg.

„Nem voltak kiemelkedő eredményei, de nagyon sokat segített a fiataloknak. Hálátlan feladat az enyém, de nem érdekel, hogy egyetértenek-e velem. Miattuk, a gyerekekért teszem.”

2016-ban Richard Carapaz első külföldiként megnyerte a Vuelta a la Juventudot, két évvel később pedig Jonathan Caicedo győzött a kolumbiai körön. Ezután más szemmel néztek az egyenlítői ország versenyzőire, és Kolumbia mellett már Ecuadort is mint új potenciált emlegették világszerte a sportág berkeiben.

Közben a két legfrissebb nevet is tudja már Gutiérrez, akiket „átvisz” a szomszédba: Brayan Obando és Joel Alexánder Burbano napokon belül talál magának csapatot, köszönhetően az elődök által kitaposott ösvénynek (is). Az egyik legnagyobb dél-amerikai tehetség a már említett, 2020-tól az Androniban tekerő Alexánder Cepeda, a Tour de l’Avenir utolsó szakaszának nyertese.

cepeda1.jpg Fotó: Tour de l'Avenir

„Kolumbia az ecuadori kerékpárosok otthona. Bárcsak egyszer megváltozna otthon a helyzet, és építenének megfelelő utakat! Vannak versenyzőink, de a szövetségtől nem kapunk elég támogatást. Szükségünk van a háttérre, hogy olyan potenciál legyen bennünk, mint például a kolumbiaiakban” – mondta Alexánder Cepeda, akinek szavait alátámasztja, hogy nemrég törölték az eredeti tervek szerint október 5. és 12. között megrendezendő ecuadori körversenyt az ország politikai helyzete és az amiatt kialakult tüntetések miatt.

„Megtetszett Kolumbia. Az emberek, a táj. Sok barátot szereztem, így remélem, hamarosan visszatérek edzeni. Egyébként nagyon szép gyerekkorom volt otthon. Nem volt internetünk, így élveztem a játékot. Persze mint minden fiú, én is a focit kedveltem. Kiskoromtól kezdve munkára neveltek engem és két lánytestvéremet a szüleim, ők napszámosként burgonyát takarítottak be és terelték a marhákat.”  

Alexánder 13 éves volt, amikor Juan Carlos Rosero meghívta az iskolájába, s ekkor már sorra nyerte a versenyeket, ám senki nem figyelt rá érdemben, így az egyetlen opció az maradt, hogy Kolumbiába utazzon edzeni.

„Most már ismernek és Európában is versenyzek. Richard képes volt nagy körversenyen győzni, és tudom, én is elérhetek oda.”


elespectador.com

Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások