ES Bringa - Alejandro Valverde: "A végső célom a tokiói olimpia"
Alejandro Valverde: "A végső célom a tokiói olimpia"
Fotó: Europress/AFP

Alejandro Valverde: "A végső célom a tokiói olimpia"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/27 15:38
A világbajnoki címvédő a yorkshire-i világbajnokság előtt beszélt a trikóban eltöltött évéről, az „Egy év szivárványosban” című dokumentumfilmről, amely a vb-cím megszerzése utáni esztendejét mutatja be, emellett szót ejtett pályafutása hátralevő céljairól is.

A spanyol kerékpáros mindenekelőtt nagyon pozitívan látja a világbajnoki címvédőként eltöltött időt.

„Fantasztikus év volt! Az első hónapok ugyanakkor nagyon keménynek bizonyultak, főleg azért, mert nem jöttek a győzelmek. Nagyon szép a szivárvány színű trikót viselni, de felelősséggel és plusz feladattal is jár. Minden nehezebb, jobban odafigyelnek rád a mezőnyben, több helyen kell megjelenned versenyen kívül… Ezek pedig csak hatványozódnak és bonyolítják az életed. A szezon vége felé már nyugodtabban és könnyedebben viseltem ezeket, és ez minden téren meglátszott.”

A vb-győzelem pillanata Innsbruckban |A vb-győzelem pillanata Innsbruckban | Fotó: Europress/AFP

Ráadásul Valverde edzéseire is hatással volt a rengeteg fellépés, sajtómegjelenés, mely a megnövekedett népszerűséggel és figyelemmel járt. Erről azt mondta, úgy is megviselte, hogy egyszerűen lehetetlen volt valamennyi felkérésre igent mondania.

„Decemberben és januárban 60 felkérésem volt 30 napra. Nem tudtam mindre elmenni, de ha az egyikre igent mondok, a másikra nem, utóbbitól jönnek a panaszok. Nehéz nemet mondanom, nyugtalanít, ha valakit visszautasítok, de egyszerűen már a testem mondta, hogy elég. Rengeteg trikót is kértek tőlem, de mondtam, hogy nincs otthon gyáram!”

A világbajnok ugyanakkor elmondása szerint az angliai vb-re már sokkal nyugodtabban készülhetett, mert amit el szeretett volna érni, azt már eddig megtette.

"Jó lenne többszörös világbajnoknak lenni, persze, de ez az egy is örökre megmaradt nekem. Felvillanyozva várom Yorkshire-t, nagyszerű válogatottunk van, jó formában vagyok. Nem is gondoltam volna, hogy 39 évesen Vuelta a España és vb-győzelemért hajtok majd. Érzem, hogy tisztelnek a mezőnyben.”

Második lett az idei Vueltán Primož Roglič mögött |Második lett az idei Vueltán Primož Roglič mögött | Fotó: Europress/AFP

Az utolsó nagy cél, mely Valverde szeme előtt lebeghet, az a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékok, melynek idején 40 esztendős lesz.

„Nem nézem, mennyi maradt hátra a pályafutásomból, a jelennek élek. Tokió 2020 egy lehetőség, de nem teszek magamra nyomást emiatt. Ugyanakkor, végül az utolsó nagy célom lesz.”

Visszavonulása után szeretne a biciklin maradni – versenyek nélkül –, egyelőre nincsenek sportvezetői vagy szakkommentátori ambíciói.

Alejandro Valverde a film bemutatóján Mónica Marchante rendezővel |Alejandro Valverde a film bemutatóján Mónica Marchante rendezővel | Fotó: Europress/AFP

A nemrég bemutatott „Egy év szivárványosban” című dokumentumfilmről pedig a következőket mondta Valverde:

„Nagyszerű érzés töltött el, miközben néztem. Szeretnék köszönetet mondani Mónica Marchante rendezőnek és csapatomnak, a Movistarnak. Nagyon értékes darab számomra. Amikor először láttam, annyira elérzékenyültem, hogy nem győztem abbahagyni a sírást. A film lényege, hogy az emberek lássák, milyen vagyok valójában, pályafutásom legjobb és legrosszabb pillanatait. Remélem, tanulságul szolgál és segít majd sok embernek.”

A filmben megemlékezik közös edzésekről, a háromszoros világbajnok Óscar Freirével ápolt barátságáról és a 2012-es drámájáról is, amikor visszatért kétéves eltiltása után.

"Úgy gondolom, kitárulkozásommal sok embernek segítettem. Rengeteg üzenetet kaptam olyanoktól, akik hasonló helyzeteken mentek keresztül” – zárta Alejandro Valverde.


Forrás: as.com
Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások