ES Bringa - Nemrég elhunyt édesapja járt a világbajnok kerékpáros fejében az utolsó kilométereken
Nemrég elhunyt édesapja járt a világbajnok kerékpáros fejében az utolsó kilométereken
Fotó: Europress/AFP

Nemrég elhunyt édesapja járt a világbajnok kerékpáros fejében az utolsó kilométereken

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/01 10:51
Julian Alaphilippe nem véletlenül a rajongók kedvence. Rengeteg érzelemmel versenyez, ráadásul kifejezetten támadó szellemben. Íme néhány dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a friss világbajnokról. 

Hitelt vett fel a család az első kerékpárjára

Alaphilippe már nagyon fiatalon rajongott a kerékpárért, a szülei azonban úgy voltak vele, ez a csoda is csak három napig tart majd a fiuknál. Hamar rá kellett jönniük azonban, hogy tévedtek.

"Tíz éves voltam, de csak egy régi, rozsdás, öreg keróm volt, ami ráadásul túl nagy is volt nekem" - mesélte Alaphilippe. "A szüleim nem hitték, hogy komoly ez a mániám, amíg el nem tekertem a harminc kilométerre lakó nagybátyámhoz. Anyu majdnem infarktust kapott, amikor megtudta, hogy bicajjal mentem odáig. Mivel látták, hogy ez nálam nem fog elmúlni, a család kölcsönt vett fel, és vettek nekem és a tesómnak egy rendes kerékpárt."

Bajnok volt cyclocrossban is

Alaphilippe egyike azoknak a mezőnyben, akik a legjobban kezelik a kerékpárjukat. Nem meglepő, hisz évekig cyclocrossozott is. Juniorként vb-ezüstérmes volt, U23-asként pedig világkupát is nyert.

"Kiváló tapasztalat volt a számomra. Fejleszthettem a robbanékonyságomat és a technikai készségeimet. A sarat imádtam, de a hideget utáltam. Pillanatok alatt csonttá fagytak a kezeim. Az elmúlt hét évben mindent feltettem az országútra, de bevallom, azért néha volna kedvem egy kicsit megint crossozni."

ala.jpgFotó: het nieuwsblad

Imádja Belgiumot

Saint-Amand-Montrond-ban született, de három éve Andorrában él a jobb edzéskörülmények miatt. Az egyik kedvenc országa azonban Belgium.

"Nagyon szeretem Flandriát és Vallóniát is. Ez az ország tele van szép helyekkel. Liége környékét, a holland határ menti részt különösen kedvelem. Brugge is baromi jó hely, nem véletlenül hívják Észak Velencéjének. És ne felejtsük el a söröket. Annyi jó van, hogy nem is tudok választani."

"Ráadásul a belgák imádják a kerékpárt. Philippe Gilbert komoly inspirációt jelentett a számomra. Iszonyú nagy hatással volt rám, amikor láttam őt Fléche Wallonne-t nyerni 2011-ben. Olyan akartam lenni, mint ő."

A dobolás jelenti a kikapcsolódást

A zene mindig is nagy szerepet játszott az életében, már csak édesapja, Jacques vagy ismertebb nevén 'Jo' okán is, aki banketteken és esküvőkön dobolt egy zenekarban. Nem meglepő tehát, hogy a kis Julian zenei suliba járt.

"Nem szerettem igazából. Gyorsan ott is hagytam és átmentem máshova. De a magam örömére azért megtanultam dobolni. Úgy saját szakállamra, hallás után. Sajnos kevés időm van rá, de nagyon szeretem, mert sokat segít a kikapcsolódásban a versenyek után."

Édesapja június végén hunyt el, hosszú betegség után. Julian neki ajánlotta a Tour-szakaszgyőzelmét és mint mondja, fontos szerepet játszott az imolai világbajnoki győzelmében is.

"Az utolsó kilométereken végig csak rá gondoltam."

ala dad.jpgFotó: Twitter

A család és a barátok borzasztóan fontosak

Unokatestvére, Franck egész élete során meghatározó szerepet töltött be. Ő maga is remek kerékpáros volt, egészségügyi problémák miatt azonban korán abba kellett hagynia a versenyzést. Ebben a szezonban edzőként dolgozik a Quick-Step csapatánál. 

"Franck nagyon fontos nekem, hisz egy család vagyunk. De a QS, a Farkasfalka is a családot jelenti a számomra, ezért is érzem itt olyan jól magam. Senki ne gondolja, hogy ez a farkasosdi csak valami médiafogás. Dries Devenynst külön is meg kell említenem. Baromi jól érzem magam vele edzésen, versenyen és a magánéletemben is. Szavak nélkül is értjük egymást."

Gyengéd szálak fűzik Marion Rousse-hoz

Az év elején lett köztudomású, hogy Marion Rousse, korábbi francia bajnok kerékpáros, a francia tévé jelenlegi kommentátora és ő együtt járnak. Marion ott volt vasárnap Imolában is. A célba érkezést követően el is hagyta a stúdiót, hogy jelen lehessen a díjátadón. 

marion.jpgFotó: het nieuwsblad

"Természetesen elfogult vagyok, de Julian megérdemelten lett világbajnok" - mondta Marion a tévében. "Iszonyúan magabiztos, és mer támadni. Hatalmas szenvedéllyel teker, ugyanakkor rendkívül szerény is. Mindenkivel törődik, és azt akarja, hogy mind büszkék legyünk rá."


Het Nieuwsblad

Hozzászólások