ES Bringa - Magányos edzések, egy kis bor, és a nutella - ilyen Julian Alaphilippe, amikor nem látjuk
Magányos edzések, egy kis bor, és a nutella - ilyen Julian Alaphilippe, amikor nem látjuk
Fotó: Europress/AFP

Magányos edzések, egy kis bor, és a nutella - ilyen Julian Alaphilippe, amikor nem látjuk

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/08/31 10:09
Julian Alaphilippe két szakaszt nyert a tavalyi Touron, és 14 napig viselte a sárga trikót. Amikor mindenki azt hitte, hogy elfogy, megnyerte az időfutamot, amikor mindenki azt hitte, hogy nagyon megzuhan, kibírta a Tourmalet-t. Csak a félbeszakadt, 19. szakasz végén adta meg magát "teljesen".

Tette ezt úgy, hogy már január végén, kétszer nyerni tudott az argentin körön, aztán övé lett az első komoly egynapos (Strade Bianche), két alkalommal győzött a Tirrenón, behúzta a Sanremót, és a bukása előtt még a baszk körön is nyert egy napot.  A rövid pihenés után jött a Fléche-Wallonne-győzelem (pontosabban címvédés), majd egy szakasz és hegyi trikó a Dauphinén.

Erre dobott rá két hetet sárgában a Touron, amivel igazán emlékezetessé tette a versenyt. A harmadik hát elején konkrétan fel kellett tennünk a kérdést: Alaphilippe tényleg megnyerheti az összetettet?

"Ugyanaz az ember vagyok, aki egy, öt vagy akár tíz évvel ezelőtt. Oké, lett bajuszom, de semmi más nem változott. Ugyanúgy élek, ugyanúgy dolgozom, és ugyanúgy látom az életet. Versenyzőként persze most nehezebb belekerülnöm egy szökésbe, mert bizonyos csapatok eléggé figyelnek rám. De keményen dolgozom, és tudom, mit akarok. Szeretem, amit csinálok, és szeretem, aki vagyok. Mégis miért kéne megváltoznom?"

Azzal, hogy újra ő van sárgában, jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy egy kicsit jobban is megismerjük. Mesélje el ő, hogy milyen ember, mikor otthon van és nem látjuk, hogy edz, mennyire figyel oda az étkezésre, mennyi alkoholt iszik versenyidőszakban, és miként ünnepel egy-egy komolyabb győzelem után.

043_2535479.jpgFotó: Europress/AFP

Hogy néz ki egy átlagos heted? 

Nincs két egyforma, de ha általában vasárnap versenyen vagyok, akkor a hétfő mindig a feltöltődésé. Sokáig alszom, kényelmesen reggelizem, és maximum 2 órát tekerek. De azt is nyugiban. A kedd a teljes pihenésről szól, akkor hozzá sem nyúlok a kerékpárhoz. A szerda a távolságról szól, akkor sokat megyek. Viszont mindig versenyfüggő, hogy mennyit. Nincs szabály, de az 5-6 óra biztos. Csütörtökön egy kicsit felgyorsítok, gyakorlom a sprinteket, pénteken megyek motor mögött egy keveset, nagyjából 2 órát. Szombaton megint jön valami könnyebb tekerés, aztán a verseny. De mondom, ez nem szentírás, ha fáradtnak érzem magam, akkor változtatok.

A hosszú tekerések mit jelentenek? 

Nem sokkal a Liége után mentem 315 kilométert. Majdnem 10 óra volt. Feszegettem egy kicsit a határaimat.

Az étkezésre mennyire figyelsz? Milyen például egy reggeli nálad? 

Ebben szerintem nem én vagyok a követendő példa. Itt sincs szabály, eszem azt, amihez kedvem van. Ha például hosszút megyek, simán bevágok három nagy szelet nutellás kenyeret.

Egyedül szoktál edzeni?  

Attól függ, de mindig össze lehet futni valakivel. Ha speciális feladatom van, vagy résztávozok, szeretek inkább egyedül lenni. Az innsburcki vb előtt volt egy olyan feladatom, hogy kb. harmincötös tempóval kellett hegyre menni 45 másodpercig. Aztán három perc pihi, majd újra. Autóval követtek, és a duda volt a jel, amikor indítanom kellett.

Mit viszel magaddal egy tekeréshez? 

Lakáskulcs, telefon, egy defekt javító szett, meg némi pénz mindig van nálam. Rendszeresen megállok, ha jól esik, akár többször is. Van nálam a biztonság kedvéért egy-két zselé, de a hosszú edzés közben inkább egy bárban eszem.

Még mindig az unokatesód az edződ? 

Persze. Igazából Frank van velem a mindennapokban, de Tom Steels-el együtt állítják össze az edzéstervemet.

Mennyire használod a technikát? 

Ameddig más soroknál mentem, nem is volt wattmérőm. Az elsőt itt, a Quick-Stepnél kaptam. Nem érzem szükségesnek, de kell, mivel az edzők így látják a számokat. Én abban hiszek, hogy a fej a legfontosabb. Lehet, hogy valakinél rosszabb számokat hozok hét közben, de a versenyen nem ez dönt. Sokkal inkább az akarat.

Mi van akkor, ha esik az eső, de tekerni kellene?

Sem a hideget, sem az esőt nem szeretem. Ha szakad, inkább kihagyok egy napot. Ha mákom van, ez hétfőre vagy keddre esik, amikor amúgy sem lenne komoly melóm. Ha szerdán van rossz idő, nincs mese, menni kell. Görgőt csak végszükség esetén használok, és akkor sem sokáig.

Alaphilippe oroszlánként küzdött a Touron, de csodát tenni nem tudott | Eurosport

Julian Alaphilippe a tavalyi Touron három héten keresztül oroszlánként küzdött a sárga trikóért. Végül nem sikerült magtartania, de így is fölülmúlt minden létező várakozást, amit támasztottak vele szemben. Július 2-án, a tervezettnél korábban találkoztak a Quick Step versenyzői, akkor, amikor még négy nap volt hátra a Tourig.

Milyen egy Alaphilippe-féle ebéd?

Szerdán ugye hosszút megyek, akkor szinte soha nem eszem otthon. Amúgy itt sem figyelek annyira, nincs kötelező elem. Normális vagyok, ha tésztát kívánok, azt eszem. Minden nap változik az életem, nem tudok minden egyes grammot meg adagot előre megtervezni.

Iszol alkoholt a versenyidőszakban?  

Főleg bort, de szoktam sört is. Szeretem élvezni az életet. De tudom mikor mennyit lehet, és mikor tilos. A mi munkánk nagyon kemény, sok áldozattal jár, de én azt vallom, mégiscsak egy életünk van!

Hogy ünnepeltél például a Sanremo után?  

Ott maradtunk a városban, és Stybarral, Richezével meg Vivianival elmentünk egy étterembe. A menü? Sok hús, sok tészta és sok sör.

Gyakran nézed a mérleget?  

Azt sem tudom, hol van a sajátom. Az edzőtáborokban mérnek minket, de nekem a súlyommal soha nincs gondom.

Honnan tudod, hogy milyen formában vagy? Számokra vagy az érzésekre hallgatsz?  

Időbe telik, ameddig megismered magad, és rájössz arra, mi tesz jót és miként regenerálódsz a leggyorsabban. Én azt mondom, a versenyzésnél nincs jobb edzés.

Masszázs?  

Otthon soha.

A bicódat te szereled? 

Persze. Mielőtt profi lettem volna, két évet dolgoztam kisegítőként egy boltban, szóval érdekelnek a kerékpárok. A tárcsaféket például nagyon megszerettem. Pedig eleinte elég pesszimista voltam.

043_2535673.jpgFotó: Europress/AFP

Visszanézed a versenyeidet?

Elég gyakran, mert érdekel mi történik a többiekkel, és ki milyen taktika szerint megy. De a roadbook-ot is mindig átnézem, mert szeretem tudni hol vannak a buktatók és a veszélyes részek.

Az erőteljes médiafigyelemmel, hogy állsz? 

Néha zavar, néha nem. De az érzem, hogy velem minden nagyon gyorsan történt. Az elmúlt hat év tényleg egy pillanatnak tűnt.

Mennyit pihensz? Mikor szoktál lefeküdni?  

A napomtól függ, de egyszerűen képtelen vagyok korán elaludni. Általában éjfél körül fekszem, mivel 8 óra alvás nekem pont elég.

Összességében elégedett vagy magaddal, vagy szívesen változtatnál valamin? 

Ez a csapat akkor is akart, amikor mások nem, és ez nagyon fontos. Most érzem, hogy a helyemen vagyok, és jó úton járok. Néha a mai napig nehezen fogom vissza magam, ha valami engem érintő "kényes" témáról van szó, de ebben is javulok. Próbálom kordában tartani az érzelmeimet. De az én karakterem ebből az erőből merít, szóval jó ez így, ahogy van.


Bicisport

Hozzászólások