ES Bringa - Alaphilippe magasra tette a lécet, de simán megugorhatja
Alaphilippe magasra tette a lécet, de simán megugorhatja
Fotó: Europress/AFP

Alaphilippe magasra tette a lécet, de simán megugorhatja

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/30 10:38

Kolumbiai kör még februárban, aztán Baszkföld, Dauphiné, Tour de France, majd San Sebastián, Tour of Britain, és szlovák kör. Meg persze az áprilisi Fléche Wallonne, ahol legyőzte Valverdét.

Még felsorolni is nehéz Julian Alaphilippe tavalyi sikereit, annyi volt belőlük. A 12 győzelemből valószínűleg a Tour de France-on szerzett két szakasz a legértékesebb, és a világbajnoki szereplés a legfájóbb. Hisz az innsbrucki rajt előtt sokaknál ő volt az egyik legnagyobb esélyes.

Ehhez képest csak nyolcadik lett, 43 másodperc hátránnyal.
  
"Nincs kifogás, nem bírtam az utolsó hegyet. A falra egyszerűen elfogytam, nem bírtak többet a lábaim" - mondta még a befutó után.

De ezzel nagyjából le is tudtuk a 2018-as negatívumokat. Alaphilippe nagy évet futott, kétségtelenül magasra tette a lécet.

"Közhely, de ha keményen dolgozol, annak meglesz az eredménye. Én ezt tettem az elmúlt években, és tavaly tényleg szintet léptem. Tudomásul kell venni, hiába mész jól, vannak versenyek, amiket elsőre egyszerűen nem lehet megnyerni. Nekem ilyen volt például a Tour. Emlékszem amikor 2016-ban először indultam, rengeteget szöktem, közel is voltam az első helyhez, de valami hiányzott."

DyEaWAnXgAAWf8A.jpg Fotó: Twitter

Ezzel a csapattársa, Philippe Gilbert is egyetért.

"Fiatalabb korában hiperaktív volt, rengeteg erőt elpazarolt azzal, hogy annyit mozgolódott a mezőnyben. Mára megtanulta, hogyan koncentrálja az energiáit a megfelelő pillanatra."

Adja magát a kérdés: egy ilyen idény után hova lehet még előrébb lépni?

"Valóban nehéz lesz felülmúlni 2018-at, és mostantól már az elvárások is magasabbak velem szemben" - mondta a San Juanon már két szakaszt nyerő Alaphilippe a cyclingnewsnak. "Azt látni kell, hogy a kerékpársportban minden megtörténhet. Jöhet egy sérülés, ami rögtön tönkre vágja a szezonodat. Nálam most az a fő motiváció, hogy túlszárnyaljam az előző évi önmagamat. Nem lesz könnyű, de ezért dolgozom minden nap."

Merthogy Alaphilippnek tényleg komoly céljai vannak.

"Szeretném az összes létező nagy és rangos versenyt megnyerni. Először az egynaposokat, aztán szívesen rámennék valamelyik háromhetes összetettjére is. Nem tudom hol vannak a határaim, de szeretnék a lehető legmesszebb jutni. Nem segítőnek, sokkal inkább győztes típusnak érzem magam."

Hozzászólások