ES Bringa - Alaphilippe: "Egy nap megnyerhetem a Tourt, de nem idén"
Alaphilippe: "Egy nap megnyerhetem a Tourt, de nem idén"
Fotó: Europress/AFP

Alaphilippe: "Egy nap megnyerhetem a Tourt, de nem idén"

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/15 09:56
Julian Alaphilippe tavaly közelebb került a Tour de France megnyeréséhez, mint hosszú ideje bármelyik francia versenyző, mégsem érzi úgy hogy idén is esélyes lehet. A Quick-Step sztárja a növekvő nyomás ellenére megpróbál két lábbal a földön maradni, és új kihívásokat keresve megismételni a nagyszerűen sikerült tavalyi szezont. 

Ha létezik közel egész idényen át tartó csúcsforma, Julian Alaphilippe tavaly megmutatta milyen az. A francia versenyző már januárban két győzelemmel nyitotta a szezont Argentínában, a tavasz során pedig megnyerte többek közt a Strade Bianchét, a Milánó-Sanremot és a Fleche Wallonet. Aztán kis pihenő után következett a Tour de France, ahol minden elvárást túlszárnyalva 14 napig vezette a versenyt és csak az utolsó hegyi szakaszok egyikén bukta el a sárga trikót. 

Bár a szezon utolsó célja, az országúti világbajnokság mezőnyversenye nem a tervei szerint alakult, Alaphilippe tökéletesen elégedett tavalyi idényével és pontosan tudja, idén nagyon nehéz lesz azt megismételnie: 

"Lehetetlen lenne újra megcsinálni, amit tavaly véghezvittem. Nagyon különleges év volt, rengeteg érzelmes pillanattal és minőségi győzelemmel. Persze megpróbáljuk idén is, és mindent megteszek majd a sikerekért."

000_1EZ7BA.jpgFotó: Europress/AFP

A Touron nyújtott teljesítményével viszont más a helyzet. Bár úgy érzi, egy nap megnyerheti a Francia Kört, véleménye szerint a győzelemhez egy megfelelő útvonalra lenne szüksége, olyanra ami nagyban hasonlít a 2019-es versenyhez, így Alaphilippe nem tervezi, hogy idén ismét harcba szálljon a győzelemért:

"A Tour győzelemről majd a jövőben gondolkozom. Valószínűleg nem idén, vagy jövőre, hanem mondjuk amikor betöltöm a 30-at. Idén nem ez lesz a fő célom."

A francia bringás azért a tervek szerint ott lesz a Touron, de visszatér a korábbi években mutatott versenyzéséhez, és inkább szakaszokra fog vadászni. Annak ellenére, hogy tudja, nem ezt várják tőle hazájában, ahol a tavalyi évet követően szinte nemzeti hős lett:

"Nem töltök sok idő Franciaországban, de érzem a különbséget. Az emberek kedvesek velem, többször megállítanak mint korábban és megköszönik (a tavalyi versenyt). Örülök, hogy boldoggá tehettem őket. Viszont most mindenki azt várja, hogy megnyerjem a Tourt. Én viszont megtanultam, hogy nem könnyű 14 napon át viselni a sárga trikót. A végére gyakorlatilag halott voltam. Még a bringám is fáradt volt."

000_1J47X8.jpgFotó: Europress/AFP

Így tehát idén a konzervatívan, taktikusan versenyző Alaphilippe helyett ismét a támadó szellemű tekerést láthatjuk tőle, amivel az utóbbi években letette a névjegyét a mezőnyben. Bevallása szerint sose szerette igazán a fegyelmet követelő dolgokat, ezért is választotta édesapja zenészkarrierje vagy a továbbtanulás helyett a bringázást. A közönség szórakoztatása viszont fontos számára:

"Szeretek meglepni mindenkit. Még mindig nagyon élvezem, ha egy kis szórakozást tudok vinni a versenyzésbe. A múltban sokat hibáztam emiatt, azóta tapasztaltabb lettem, de még mindig szeretek támadni és megmozgatni a versenyt."

Ehhez a stílushoz leginkább a klasszikusok és egyhetesek passzolnak, nem véletlen, hogy Alaphilippe  ezeknek a versenyeknek lett a szinte mindenre képes sztárja az elmúlt években. Itt alakultak ki azok a képességei is, melyek segítségével egy kisebb sprintben is van esélye, de nem jön zavarba egy komolyabb emelkedőn sem:

"Tudok sprintelni, de nem vagyok Cavendish. Jól megyek hegyre, de nem olyan jól, mint mondjuk Bardet. Próbálok egy kicsit mindenben jó lenni."

000_1EZ7XH.jpgFotó: Europress/AFP

Ennek részeként Alaphilippe idén először megpróbálja majd a kockaköves klasszikusokat is, hiszen elindul a Flandrián. Emellett szeretne jól menni a Párizs-Nizzán, de a szezon céljai között lesz a kifejezetten hegyes pályával rendelkező olimpia és világbajnokság, valamint a Lombardia is. Ha döntenie kéne az olimpiai érem és a szivárványszínű trikó között, a francia versenyző azért az utóbbit választaná. A Quick-Stepnél persze mindkettőnek örülnének, mondja el a csapatfőnök Patrick Lefevere:

"Amit Julian tavaly elért, arról a legtöbb versenyző egy egész karrier alatt is csak álmodozik. Egy ilyen évet mindig nehéz megismételni, de már korábban is megmutatta mekkora bajnok, úgyhogy reménykedünk benne, hogy párat ezekből a sikerekből később is elér majd."

Erre minden esélye megvan a jövőben, hiszen még mindig fiatal, idén lesz 28 éves, és egyre csak fejlődik. Az országút minden lehetősége nyitva áll előtte, és mint mindig, Alaphilippe készen áll, hogy rálépjen a (gáz)pedálra.


Szöveg: Szabó Bence

Forrás: Velonews.com

Hozzászólások