ES Bringa - Alaphilippe: "A szurkolók miatt néha extra wattokra vagyunk képesek"
Alaphilippe: "A szurkolók miatt néha extra wattokra vagyunk képesek"
Fotó: Europress/AFP

Alaphilippe: "A szurkolók miatt néha extra wattokra vagyunk képesek"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/01 10:35
Bár nyilván ezerrel készült volna a tavaszi egynaposokra és legszívesebben tekerne, egy ilyen tavalyi év után talán neki is jól jött egy kis pihenő. Rengeteg nagy győzelem, egy fantasztikus Tour, 14 nap sárgában, de ezek már mind csak emlékek.

Julian Alaphilippe hetek óta kis túlzással ki sem mozdult az andorrai lakásából, igaz, ott nem is mehetett volna edzeni. De legalább van társasága. Marion Rousse, akivel pár hónapja egy párt alkotnak, és akivel már össze is költöztek. 

Nem egy stresszes srácként ismerünk, de hogy éled meg a mostani helyzetet?
Izgulni felesleges, az semmit nem segít. Próbálok edzésben maradni, valamennyire megtartani a formámat és készülök a folytatásra. A versenyekhez tartozó stressz hiányzik, de most legalább van időm olyan dolgokra, melyekre év közben amúgy nem lenne.

Például?
Teljesen átpakolom a garázst, és csomó zenét hallgatok.

Volt egyszer egy olyan nyilatkozatot, hogy szeretsz belga előadókat. Ez igaz?
Tom Boonennek köszönhetően ismerek pár nevet, amikor még tekert, a buszban mindig ő volt a DJ. Most már átvettem a szerepét, és ezért francia zene szól. De Armin van Buuren és Tiesto belga, ugye? Mert őket kedvelem.

Ők sajnos hollandok.
Ejj... a francba. De a Tomorrowland csak belga? Az elektronikus zene bejön.

1.jpg Fotó: insta

Ha már zene, akkor jöjjön a tánc. Ez a húsvéti nyulas beöltözés hogy jött?
Sokszor nyomom így otthon. Mármint táncolni szoktam, a nyúl jelmez a Húsvét miatt jött, szerettem volna valami extrát az instára. De nyugi, edzeni is szoktam rendesen. Igaz, otthon. Sétálni maximum a házunk környékére megyek el, messzebb ugyanis nem lehet.

Andorrában élsz, ott ugyanazok a szabályok vannak érvényben, mint a spanyoloknál?
Pontosan. De ha minden igaz, egy picit könnyítenek a szigorításokon, szóval legalább, még ha a közelbe is, de el lehet majd menni tekerni. És a Nizza vége óta a családomat sem láttam, velük is jó lenne már találkozni.

Édesapád elég beteg volt, már a járvány kezdete előtt is. Ő jól van?
Szerencsére jól, anyu ápolja, ez nem könnyű, főleg mostanság, de küldi nekem a híreket.

És veled mi a helyzet? Egy ideje már nyilvános, hogy együtt vagytok Marion Rousse-szal.
Összeköltöztünk, együtt vagyunk, minden szuper. Szépen éljük az életünket.

Patrick Lefevere egyszer azt mondta, a versenyzőknek a nyugodt és kiegyensúlyozott magánélet nagyon fontos.
Így van, és ilyen szempontból velem minden rendben. Együtt vagyunk, ez tény, de mindent nem fogunk kitenni magunkról a közösségi médiába.Váltsunk témát. 

Ha Andorrában kicsit feloldják a megszorításokat, akkor jó eséllyel a kedvenc fodrászatod is újra kinyithat...
Tényleg, végre:) Bár a hajam most is olyan, mintha rendszeresen járnék a fodrászomhoz:)

1 (1).jpg Fotó: insta

A tavalyi Touron hatalmas közönség kedvenc lettél, egy ország tudta meg, ki az a Loulou. Ezért is kérdezzük: el tudod képzelni a Tour de France-t nézők nélkül?
Nem. Bár ha ez az egyetlen megoldás, akkor azt mondom, hogy inkább nyomjuk nézők nélkül. De erre még csak gondolni sem szeretnék. A kerékpársporthoz egyszerűen hozzátartoznak a szurkolók

Mathieu van der Poel nemrég azt mondta, neki sokszor az út szélén álló nézők adnak erőt...

Szerintem ezzel minden versenyző egyet tud érteni. 2018-ban mikor pöttyösben voltam, szinte éreztem, hogy a szurkolók miatt extra wattokra vagyok képes.

A Tour augusztus végén folytatódhat, sok egynapos pedig októberre került. Láthatnak téged a belga szurkolók idén a Flandrián?
Ha nem, az sem tragédia, mert sokszor fogok még a Flandrián indulni. Már a hotelünk is le volt foglalva, szóval az idei verseny nem volt kérdés. De amúgy az nem igaz, hogy hosszasan kellett erről győzködnöm Patrickot (Lefevere-t). Az ötlet tőlem jött, őt támogatott, csak annyit kért, ne mindent erre az egy napra tegyek fel, mivel vannak még ezen kívül nekem fekvő egynaposok. Viszonylag gyorsan megbeszéltük az egészet, ebből semmi feszültség nem volt köztünk.

Mielőtt hosszabbítottál volna a Quick-Steppel, voltak ajánlataid más csapatoktól? Számított az, hogy mondjuk a Flandrián kapitány lehetsz?
Voltak nagyon jó ajánlataim, nem is kevés, ezekről Patrick tudott is, de nálam végül nem a pénz döntött. Hanem az, hogy itt jól érzem magam, és nagyon ragaszkodtam a csapathoz. Plusz továbbra is együtt tudok dolgozni az unokatesómmal, Franck-kal, aki gyerekkorom óta az edzőm, és most már hivatalosan is sportigazgató nálunk. Jól nyomja, csak meg kellene tanulnia végre angolul...:)

EVT-Vm3XYAAyEwU.jpg Fotó:twitter

Előző vasárnap lett volna a Liége, ahol valószínűleg Evenepoel és te is indultál volna. Ment volna az együttműködés, nem lesz ebből gond köztetek a jövőben?
Egyáltalán nem. Egy a lényeg: nyerjen a csapat. Pont mindegy, ki a kapitány. Mikor Jungels nyert, akkor is nagyon intelligensen váltottunk taktikát menet közben. Nagy esélyünk volt nyerni, és jó kártyát játszottunk ki. De amúgy Remco döbbenetes, egyértelműen egy jelenség. Húsz évesen én még profi se voltam, ő meg már komoly versenyeket nyer. Hatalmas tehetség.

Te ennyi idősen nem voltál az?

Talán némi tehetségem volt nekem is, a főzéshez, az autóvezetéshez, meg a kerékpározáshoz. Utóbbihoz pont annyi, hogy sok munkával az lehessen belőlem, aki most vagyok.


Het NieuwsbladHozzászólások