ES Bringa - "Akinek nem kell Van Aert, az egyszerűen hazudik!"
"Akinek nem kell Van Aert, az egyszerűen hazudik!"
Fotó: Europress/AFP

"Akinek nem kell Van Aert, az egyszerűen hazudik!"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/04/23 17:15

Az egynaposok időszakának vége, lassan itt a Giro, mi viszont egy kicsit még visszatekintenénk pár héttel korábbra. Amikor egy fiatal belga srác mindenkit meglepve, kiválóan ment a Flandrián és a Roubaix-n. Pályafutása első profi szezonjában.

Más kérdés, hogy az élet közbeszólt, és Wout Van Aert nem feltétlenül erre fog emlékezni.

"Lehet, hogy jól mentem a nagy versenyeken, de mégis, ezt most kit érdekel?! Nemrég elveszítettem az egyik csapattársamat és barátomat..."

Az értékelés valóban nem könnyű, Michael Goolaerts halála ugyanis sok mindent megváltoztatott. Pedig Van Aert tényleg hatalmas tavaszt produkált.

Dobogó a Strade Bianchén, és az emlékezetes bukás, a sienai főtérre vezető emelkedőn. Aztán egy értékes kilencedik hely a Flandrián, Demare, Kristoff, Moscon és Nibali előtt. Majd a Roubaix, és az újoncként elért 13. hely.

Wout Van Aert berobbant, ez egyértelmű. 

043_05326224.jpg Fotó: Europress/AFP

Tavaly ilyenkor valószínűleg még csak a cyclocross fanatikusok ismerték, most viszont már itthon is komoly rajongótábora van. Annak ellenére, hogy még nem nyert a profik között. De nagyon jól ment, ez tagadhatatlan.

Teszi mindent az első WT-szezonjában, háromszoros cyclocoross világbajnokként. Van Aert egyébként már az elmúlt években is járt az országúton, de ilyen mezőnyben, és ilyen komoly versenyeken még soha nem indult.

Túlzás lenne azt állítani, hogy focistának készült, hisz a labdarúgó pályafutása mindössze két edzésig tartott a KFC Lille csapatánál. Aztán egy szülinapra kapott monti, illetve egy épp tekerni kezdő osztálytárs mindent megváltozott, és a kis Woutot innentől kezdve csak a tekerés érdekelte. Bár 13 éves koráig atletizált, mikor választani kellett a két sportág között, egy pillanatig sem gondolkozott.

A cyclorossban már mindent megnyert. Épp ezért hatalmas sztár Belgiumban. Tavaly októberben megjelent egy életrajzi könyve. Ekkor huszonkét éves volt.

A belga sajtó mindent tud - és szeretne tudni - róla, márciusban átlagosan napi két-három cikk biztosan olvasható volt az életéről, illetve az eddigi pályafutásáról. Vagy épp Lióról, a Jack Russel terrierjéről, aki a téli sétákhoz kapott egy világbajnoki csíkozással ellátott ruhácskát. Sarah a barátnője viccesen meg is jegyezte: "Nem sok lány van, aki két szivárványszínű trikóssal lakhat együtt."

Egyébként már kettőjük története is nagyon extra, hisz ugyanabba az óvodába jártak, szóval elég régen ismerik egymást.

043_05326394.jpg Fotó: Europress/AFP

Wout Van Aert túl van a tavaszon, egyértelműen berobbant, és már most sok World Tour csapat (pl. Bahrain-Merida) érdeklődését felkeltette.

"Aki nem szeretné a soraiban tudni ezt a rácot, az egyszerűen hazudik!" - mondta Matt White, az Mitchelton Scott sportigazgatója, miközben az FDJ-t vezető Marc Madiot egyértelműen kijelentette, hogy a lehető leghamarabb szeretné leigazolni a mindössze 23 éves belga kerékpárost. "Hogy miért? Mert minden idők egyik legjobb egynapos versenyzője vállhat belőle."

Hát itt tartunk most.
Ez volt Wout Van Aert első tavasza.(Forrás: Cyclingnews, Het Nieuwsblad)

Hozzászólások