ES Bringa - Akiknek nem sikerült a 2019-es szezon
Akiknek nem sikerült a 2019-es szezon
Fotó: Europress/AFP

Akiknek nem sikerült a 2019-es szezon

Már az utolsó WorldTour verseny is rég véget ért Kínában, így itt az idő összeszedni a szezon öt legrosszabb átigazolását. 

Egy csapatváltás sokszor jót tesz a versenyzőnek, az új versenyek, kihívások és környezet meghozhatja a kívánt sikert. Most azonban olyanokkal foglalkozunk, akik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.


MICHAEL VALGREN (Dimension Data) 

· Bretagne Classic 4. hely

· GP Montreal 5. hely

· Világbajnokság mezőnyverseny 6. hely

Amikor a Dimension Data bejelentette, hogy 2 évre leigazolják az ígéretes dán versenyzőt, úgy nézett ki, hogy a csapat maga mögött hagyhatja a korábbi gyengébb szezonokat. Megpróbálták köré építeni a klasszikus sort, és nagy lelkesedéssel indultak neki a tavaszi egynaposoknak. Valgren azonban nem hozta az eredményeket és a csapat optimizmusa hamar elszállt.

Jól kezdődött számára a szezon, egy erős 10. helyet szerzett az Algarvei Kör királyszakaszán, viszont az egész csapatot érintő betegség őt is legyengítette a verseny további részére. A DD egyszerűen láthatatlan volt a kockaköves klasszikusokon. Egészen augusztusig semmi jelét nem láttuk a 2018-as Valgrennek, amikor megnyerte az Omloop Het Nieuwsblad és az Amstel Gold Race versenyeket.

A BinckBank Touron már jobban teljesített, az összetettben 10. helyen végzett, majd a rangosabb őszi egynaposokon is szerzett néhány Top10-et. 2018 után joggal várhattunk tőle a hasonló eredményeket, de számára is csalódást keltő szezonon van túl. 27 évesen még nincs lekésve semmiről, és jövőre újra megpróbálhat felérni a csapat és a szurkolók elvárásaihoz.

ANDRÉ GREIPEL (Arkéa-Samsic)

· 1 szakaszgyőzelem: La Tropicale Amissa Bongo

· Tour de France 21. szakasz: 6. hely

· Kuurne-Bruxelles-Kuurne 8. hely

Ugyan 2018-ban a veterán német már mutatott jeleket arra, hogy vesztett sebességéből, senki sem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan esik vissza a teljesítménye. A 37 éves Greipel mindössze egy szakaszgyőzelmet szerzett a szezonban, azt is januárban egy gaboni 2.1-es versenyen. Egészen biztos, hogy a francia csapat nem ebben reménykedett, amikor leigazolta a 156 győzelemmel rendelkező sprintert.

Greipel azért is ment a Arkeába, hogy továbbra is el tudjon indulni kedvenc versenyén, a Tour de France-on, ahol 2011 és 2016 között minden évben nyert legalább egy szakaszt. Idén a legjobb eredménye azonban csak egy 6. hely volt az utolsó napon, ami egyben az egyetlen Top10-es helyezése is volt.

Eredetileg két éves szerződést kötött a csapattal, de a 2020-ig szóló szerződést ősszel közös megegyezés után felbontották. A német sprinter november második hetében fogja tájékoztatni a rajongóit a karrierje folytatásáról. A pletykák szerint jövőre a Mathieu Van der Poelt is a soraiban tudó Corendon-Circus sorához szerződhet, de a Dimension Data (jövőre NTT) is bejelentkezett érte. Az biztos, hogy élete legrosszabb szezonját futotta, de a környezetváltás talán jót tehet a jövőre 16. szezonját megkezdő rutinos versenyzőnek.

043_dpa-pa_190831-99-686154_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

RICHIE PORTE (Trek-Segafredo)

· 1 szakaszgyőzelem: Tour Down Under 6. szakasz (Willunga Hill)

· Tour of California összetett 5. hely

· Tour de France összetett 11. hely

Porte az előző három BMC-s szezonját követően igazolt a Trek csapatához, és sokat gondolták úgy, hogy ez váltás jót tehet majd az önbizalmának. Szokás szerint a 2019-et is Ausztráliában kezdte, ahol sorozatban hatodszor nyert kedvenc emelkedőjén. Az összetettben csak a második helyen végzett, de az ígéretes kezdet után kevesen gondolták volna, hogy nem lesz több győzelme a szezonban.

Ausztráliából visszatérve betegséggel küzdött és át kellett alakítani a versenyprogramját. Mondhatni az egész éve ráment erre, hiszen a Tour de France-ra formán kívül érkezett. Ezúttal sikerült végig tekernie a versenyt, de az összetettben csak a 11. helyet sikerült megszereznie, messze lemaradva a legjobbaktól.

Az előző években megszoktuk tőle, hogy az egyhetes versenyeken mindig jól teljesít. Idén, talán a betegség miatt is, de ezeken is szenvedett és a Kaliforniai Kör kivételével szinte láthatatlan volt egész évben. Jövőre újra az egyhetes versenyekre helyezi a nagyobb hangsúlyt, ahol, ha a formája engedi, visszatérhet a régi sikerekhez.

ROHAN DENNIS (Bahrain-Merida)

· Világbajnokság – Időfutam 1. hely

· Svájci Kör szakaszgyőzelem és összetett 2. hely

· Tour Down Under összetett 4. hely

Az idei Tour de France egyik legérdekesebb pillanata volt az, amikor Dennis fogta magát és minden indoklás nélkül beszállt a csapatautóba, ezzel feladva a versenyt. A csapat és Dennis közti összetűzés nagy port kavart, ami ahhoz vezetett, hogy szeptemberben fel is bontották a szerződését. Ennek következtében a világbajnokságon már nem Meridával, hanem BMC-vel nyert aranyérmet, ezzel megmentve a szezonját.

Az ausztrál időfutambajnokságon indította a szezont, ahol három év után először győzték le. Ausztráliában maradva mutatta, hogy azért jó formában van, hiszen a Tour Down Under összetettjében 5. helyen végzett. Dennis az előző szezonokban arról volt híres, hogy magabiztosan, szinte kivétel nélkül nyerte a World Tour versenyek időfutamait. Idei első győzelmére azonban júniusig kellett várni, ahol a Svájci Kör prológját húzta be. A versenyen talán meglepően jól bírta a nagyobb hegyeket is, Egan Bernal mögött 2. lett az összetettben.

A Tour de France-os botránya után a világbajnokságig nem állt rajthoz egy versenyen sem. Az időfutamon azonban megmutatta, hogy még mindig ő a világ legjobbja az óra ellen. Ezzel a győzelemmel megmentette a szezonját, de sokak számára vált unszimpatikussá a viselkedésével. A cikk írásának pillanatában még nincs szerződése 2020-ra, de a hírek szerint a Team INEOS-ban folytathatja pályafutását.

075_widak-uaetour2190228_npE9Y.jpg Fotó: Europress/AFP

NIKI TERPSTRA (Team Total-Direct Energie)

· Paris-Tour 2. hely

· Kuurne-Bruxelles-Kuurne 3. hely

· E3 BinckBank Classic 15. hely

Talán a 2018-as volt Terpstra eddigi legjobb szezonja. A 35 éves holland tavaly behúzta a Harelbekét, és egy látványos solo szökést követően a Flandriai Kört is, továbbá harmadik lett a Paris-Roubaix-n. Mindezt a Quick Step színeiben érte el, és joggal vetődött fel a kérdés, hogy vajon képes lesz-e a Direct Energinél is megismételni a remek teljesítményt.

A válasz egyértelműen nem volt. Új csapatában közel sem kapott annyi segítséget, mint korábban a 'farkasfalkában'. A tavaszi klasszikusokon elért legjobb eredménye egy 15. hely volt, és a Flandrián történt bukása miatt már nem tudott indulni több versenyen, többek között a Paris-Roubaix-n is kiesett.

Terpstra esete mutatja talán a legjobban a Quick Step taktikai előnyét a mezőnyben. A csapat képes 4-5 olyan versenyzővel kiállni a kockaköves klasszikusokra, akik a létszámfölényt kihasználva behúzhatják ezeket a versenyeket. Terpstra 2020-ra is rendelkezik szerződéssel a prokontinentális francia csapatnál, így újra megpróbálhatja bebizonyítani, hogy nem csak a Quick Step segítségével lehetett sikeres.Szöveg: Dobos Milán


Hozzászólások