ES Bringa - Akiknek bejött a csapatváltás: az idei szezon legjobb igazolásai
Akiknek bejött a csapatváltás: az idei szezon legjobb igazolásai
Fotó: Europress/AFP

Akiknek bejött a csapatváltás: az idei szezon legjobb igazolásai

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/04 14:24
Már az utolsó World Tour verseny is véget ért Kínában, így itt az idő összeszedni a szezon legjobb és legrosszabb átigazolásait. 

Azokkal, akinek balul sült el a csapatváltás, egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk, most lássuk a 2019-es szezon öt (+1) legjobban sikerült igazolását.


Caleb Ewan (Lotto Soudal) 

- Giro: Két szakaszgyőzelem

- Tour: Három szakaszgyőzelem 

- Tour ponttrikó 2. hely

A 2018-as szezon nem alakult túl jól Ewan számára, hiszen egy nézeteltérés miatt kimaradt csapata, a Mitchelton Tour keretéből, az idényt pedig összesen 3 győzelemmel zárta. A Lottonál mégis láttak fantáziát a még mindig csak 24 éves ausztrál versenyzőben, akit azzal a nem titkolt céllal szerződtettek, hogy a távozó Andre Greipel helyét átvéve szállítsa a győzelmeket a csapatnak a Nagy Körversenyeken. 

Várható volt, hogy az apró termetű sprinternek kis időre lesz szüksége, míg összeszokik új felvezetővonatával, ennek ellenére sokan csalódásként értékelték, hogy szokásos szezonnyitó versenyén, a Tour Down Underen ezúttal nem jött össze a szakaszgyőzelem. A  kétkedőknek egy az UAE Tour-on, a Hatta-gáton aratott nagyszerű sikerrel vágott vissza, majd a Török Körön további két győzelmet szerzett. A szezon igazi fokmérői azonban a háromhetesek voltak az ausztrál sprinter számára, Ewan pedig nem okozott csalódást.

Bár mind az Olasz mind a Francia Körön legalább egy hetet kellet várni az első sikerére, a Girót végül két, a Tourt pedig három szakaszgyőzelemmel zárta (többek közt a párizsi befutót nyerte), vitán felül az egyik legkiemelkedőbb sprinterteljesítményt nyújtva idén a háromheteseken. Ezután már sokat nem versenyzett, a szezonját azonban stílusosan, a Brüsszeli Klasszikuson elért győzelemmel fejezte be. Az 2019-es idény remekül sikerült számára, és mivel még mindig nagyon fiatal, minden adott, hogy Lottonál a következő 5-10 év meghatározó sprinterévé váljon.

000_1J16Y2.jpg Fotó: Europress/AFP

Alberto Bettiol (EF - Education First)

- Flandria 1. hely 

- Harelbeke 4. hely 

- Olasz bajnokság 3. hely

Egy a BMC-nél eltöltött sikertelen szezon után 2019-re visszatért Jonathan Vaughters csapatához az olasz versenyző, a váltás pedig karrierje legjobb idényét eredményezte számára. A korábban profi győzelmet sem szerző Bettiol az egész tavasz során remekül versenyzett, a Tirreno záró időfutamán második helyen zárt, és a Harelbekén is feltűnt a hajrában, végül 4. lett. A szezon legnagyobb eredményét azonban egyértelműen a a Flandrián szerezte.

Az idény egyik legfontosabb kockaköves versenyén Bettiol tökéletesen fejezte be az egész nap remekül versenyző csapattársak munkáját. A hajrában jó érzékkel támadott, riválisai pedig talán nem vették kellően komolyan, az olasz versenyző így egyedül érkezett célba és karrierje első profi sikerével rögtön Monumentum győztesnek is mondhatta magát. Bár a szezon hátralévő részében elkerülték az igazán nagy eredmények (az olasz bajnokságon azért 3. lett), ezzel a győzelmével így is a szezon egyik legjobb igazolása lett.

Mike Teunissen (Jumbo-Visma)

- Paris-Roubaix 7. hely

- Tour: 1 szakaszgyőzelem + első sárga trikó

- Binck Bank Tour 6. hely

Egy újabb visszatérővel folytatjuk a listát, Mike Teunissen két a Sunwebnél eltöltött idényt követően került vissza korábbi csapatához, a Jumbo Vismához. A 27 éves holland versenyző egyáltalán nem töltött sikertelen időszakot a német csapatnál, az évek alatt folyamatosan fejlődött, a több lehetőség reményében azonban előző télen a csapatváltás mellett döntött. Bár a Jumbonál elsősorban Dylan Groenewegen vonatának utolsó embereként számoltak vele,  a szezon során megkapta az esélyt a bizonyításra és tökéletesen élt is vele. 

Először a Paris-Roubaix-n szerzett 7. helyével hívta fel magára a figyelmet, pedig ezen a versenyen sem magáért, hanem elsősorban Wout Van Aert-ért ment. A következő időszakban bár felvezetőemberként is dolgozott, két kisebb többnapos verseny első helyét bezsebelte, mellé pedig két szakaszgyőzelmet is szerzett. Így érkeztünk el a Tour kezdetéig, ahol Teunissen helye egyértelmű volt a sprintervonat tagjaként. Az első szakaszon azonban nem a terveknek megfelelően alakultak az események, Groenewegen bukott, így Teunissen kapta meg az esélyt a hajrában. A holland versenyző óriási meglepetésre legyőzte Sagant és Ewant a sprintben, így a szakaszgyőzelem mellett az idei első sárga trikós is ő lett.

A verseny további részében segítőként dolgozott, a szezon hátralévő időszakában azonban a Binck Bank Touron és a Brit Körön is top10-es helyezést ért el összetettben, bizonyítva sokoldalúságát. Az idényt több kisebb egynaposon elért jó helyezéssel zárta. Bár nem tudni, hogy a jövőben egyre inkább háromhetes összetettekre koncentráló Jumbónál milyen lehetőségei lesznek, idei eredményeivel egyértelműen kivívta helyét a szezon legjobb igazolásai között. 

000_1IF7PO.jpg Fotó: Europress/AFP

Giulio Ciccone (Trek-Segafredo)

- Giro: szakaszgyőzelem + hegyi trikó

- Tour: szakasz 2. hely + sárga trikó 

Bár már első profi szezonjában Giro szakaszgyőzelmet szerzett 2016-ban, múlt télen valószínűleg nem sokan gondolták, hogy a Bardianitól a Trekhez kerülő Ciccone a szezon legjobb igazolásai között lehet majd. Az olasz hegyimenő az idény elején hamar felhívta magár a figyelmet, mindössze 5. versenynapján megszerezte első sikerét új csapata színeiben. A tavasz során többször bátor szökéssel jelentkezett, a Girón pedig ez a vállalkozókedv hozta meg számára az áttörést. Az Olasz Kört egy szakaszgyőzelemmel és egy elképesztően meggyőző fölénnyel megszerzett hegyi trikóval zárta.

Sokaknak itt vélhetően egy kiadós pihenés következett volna, Ciccone viszont bevállalta a Tourt is, és a Francia Körön sem okozott csalódást. A hatodik etapon szökve a szakaszgyőzelemért zajló nagy csatában ugyan alulmaradt Dylan Teunssel szemben, mégsem kellett szomorkodnia, hiszen a Planche des Belles Filles tetején felvehette a sárga trikót, amit további két napig viselt. A szezon hátralévő részében különösebb eredmények nélkül maradt, de első World Tour mezőnyben eltöltött évében így is messze felülmúlta az elvárásokat.

Dylan Teuns (Bahrain-Merida)

- Dauphiné szakaszgyőzelem + 6. hely

- Tour szakaszgyőzelem 

- Vuleta szakasz 2. hely + piros trikó

Ciccone kapcsán már említésre került Dylan Teuns idei szezonjának legnagyobb sikere, a belga versenyző idénye azonban messze nem csak a Tour szakaszgyőzelemről marad emlékezetes. A konzisztensen jó eredményeket hozó, de siker nélküli 2018-at követően Teuns idén három győzelmet is szerzett, emellett pedig ismételten egész évben megbízhatóan szállította a top10-es helyezéseket. 

Már a kockaköves klasszikusokon feltűnt az Omloopon szerzett 5. helyével, az Ardennekben is jól szerepelt, majd következett a Dauphiné, ahol megszerezte a szezon első győzelmét, összetettben pedig hatodik helyen zárt. Jött a Tour és a már említett szakaszgyőzelem, ezután pedig Teuns a Vueltán is rajthoz állt. A három hét folyamán végig aktívan versenyezve a szakaszgyőzelemről ugyan lemaradt, a piros trikót viszont egy újabb szökés után felvehette, az összetettben pedig végül 12. helyen zárt. A belga versenyző még mindig csak 27 éves, így könnyen lehet, hogy Tenus leigazolásával a Brahrain-nél a Nibali korszakot követő csapat egyik sztárját találták meg. 

000_1IM6LU.jpg Fotó: Europress/AFP

+1 Tadej Pogacar (UAE Emirates)

- Algarvei Kör 1. hely + szakaszgyőzelem 

- Kaliforniai Kör 1. hely + szakaszgyőzelem 

- Vuelta 3. hely + 3 szakaszgyőzelem 

Bár nem egy másik profi csapattól érkezett, így nem igazán tekinthető a többi felsorolt versenyzőhöz hasonló igazolásnak, Pogacar mégis az első szezonját töltötte az Emiratesben, teljesítményével pedig egyértelműen kivívta helyét a listán. A 20 éves szlovén kerékpáros már februárban, az Algarvei Körön megszerezte első szakaszgyőzelmét, majd az összetettet is behúzta. Ekkor még sokan legyintettek teljesítményére, hiszen mégiscsak egy felkészülési versenyről volt szó, Pogacar azonban a Baszk Körön is 6. lett, majd a Kaliforniai Körön szerzett nagyszerű győzelmével zárta a szezon első felét.   

Bár eredetileg nem tervezték, a sikerek hatására az Emiratesnél úgy döntöttek, elindítják Pogacart a Vueltán, a szlovén pedig bőven rászolgált a bizalomra. Első háromhetes versenyén három szakaszgyőzelmet szerzett, ráadásul a brutális hegyek között szinte rossz nap nélkül letudva a versenyt a harmadik helyet is megszerezte összetettben. Az idényben mutatott formája alapján egyértelműen a jövő egyik nagy háromhetes versenyzőjét találták meg az UAE-nél, ha ebben az ütemben folytatja a fejlődést, csak idő kérdése, hogy Szlovénia következő GT győztese legyen.

Mi ezt a hat versenyzőt láttuk a szezon legjobb igazolásának, de persze tudjuk, hogy a felsorolás további jól sikerült csapatváltásokkal is bővíthető. Ti kit hiányoltok a listáról?


Szöveg: Szabó Bence

Hozzászólások