ES Bringa - Adam Yates: "Tanultunk a tavalyi Tour hibáiból"
Adam Yates: "Tanultunk a tavalyi Tour hibáiból"
Fotó: Europress/AFP

Adam Yates: "Tanultunk a tavalyi Tour hibáiból"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/02 12:59
A brit versenyző tavaly egy kitűnően sikerült Dauphinét követően, nagy reményekkel érkezett a Tour de France-ra, mégis csalódást keltő teljesítményt nyújtott. Idén azonban úgy érzi, a tavalyi tapasztalatokra támaszkodva sikerült előrelépnie, és ezt nagyszerű tavaszi eredményei is alátámasztják. Így bár konkrét elvárásai nincsenek magával szemben, Yates ismét bizakodva várja az év legfontosabb versenyét.


A tavalyi Tourra korábbi fehér trikósként és negyedik helyezettként visszatérő Adam Yates teljesítménye jócskán elmaradt a várttól. A brit versenyző az első komolyabb hegyi szakaszon közel öt percet kapott a legjobbaktól, ezzel elszálltak az összetett esélyei. Saját bevallása szerint azonban a problémái már jóval korábban, a verseny elején elkezdődtek:

"A tavalyi versenyen egy kicsit minden félrement. Három-négy esésem volt már a verseny elején és emellett jó pár kis hibát is elkövettem. Például a nagy melegben nem ittam eleget"

A jól sikerült Dauphiné után Yates magának is egyértelműen csalódást okozott a teljesítményével, de úgy érzi sikerült tanulnia az esetből:

"Ha úgy érzed jó formában mész egy versenyre, majd nem jönnek össze a dolgok, megkérdezed magadtól: Mégis miért történt ez? Tavaly nem csak én, hanem az egész csapat úgy érzete, kicsit kudarcot vallott. Ez viszont segített megtanulni a leckét. Számos apró dolgon változtattunk és ennek már a tavalyi Vueltán is meglett az eredménye"

043_05392454.jpg Fotó: Europress/AFP

Az előző Spanyol Körversenyen Adam a feljavult teljesítményével testvérét, Simont segítette győzelemhez, idén tavasszal azonban már saját maga ért el nagyszerű eredményeket. Három World Tour egyhetest is a legjobb ötben zárt, mindezt pedig megfejelte egy Liégen elért negyedik hellyel. Bár a Dauphinét ezúttal gyomorrontás miatt feladni kényszerült, az idei teljesítménye egyértelműen előrelépés a korábbiakhoz képest:  

"Ez volt az eddigi legjobb tavaszom, nem is kérdéses. Karrierem eddigi csúcsaként éltem meg, hogy a Katalán Körön sikerült egy komoly hegyi szakaszt nyernem a Pireneusokban. Korábban is nyertem már dombos szakaszokat, de egy negyven perces mászás végén megverni a legjobb összetett menőket új érzés volt számomra."

Persze az egyhetes versenyzés más, mint egy nagy körverseny, ezzel Yates is tisztában van. Elmondása szerint nem kérdéses, melyik típusú versenyeket preferálja:

"Nem tudnám azt mondani, hogy egyik vagy másik háromhetes a kedvencem, mert ezeken a versenyeken egyszerűen sokkal több a stressz. Egy kisebb versenyen van lehetőséged új dolgokat kipróbálni, megnézni mi működik és mi nem. Én jobban kedvelem ezt a fajta versenyzést."  

"Ezeken a versenyeken lehetőséged van összeszokni a csapattársaiddal, amit úgy érzem idén kitűnően meg is tettünk. Persze a győzelem ettől még ugyanolyan fontos az egyheteseken is, hiszen ha ott nem tudsz nyerni, hogyan várhatnád, hogy egy háromhetesen sikerülni fog?"

075_martA_nezdelapuente-adamyate190413_npcVp.jpg Fotó: Europress/AFP

Yates idén az egyheteseken megmutatta, hogy képes a győzelemre, így ismét bizakodva érkezik a Tourra. Konkrét elvárásai azonban nincsenek magával szemben:

"Nem fogom azt mondani, hogy ez vagy az a helyezés célom, ahhoz ez a verseny túl kiszámíthatatlan. Ráadásul ha elmész a Tourra, nem célozhatod meg a tizedik helyet. Persze a hatodik vagy hetedik hely egy nagy eredmény, de ennél több kell, hogy legyen a célod. Ha mindenképpen ki kellene tűznöm egy célt, akkor az első helyet céloznám meg."

 Az ambíció tehát megvan, idén ráadásul az útvonal is jobban kedvezhet Yates számára: 

"Tavaly tizenegy szakaszt kellett várnunk az első komolyabb emelkedőre, ez egyszerűen nevetséges. Idén ott lesz az elején a csapatidőfutam, hogy kicsit szétválassza az esélyeseket, a hatodik szakaszon pedig már jön is az első emelkedő."

Ráadásul az egyenkénti időfutam is dombos útvonalon kerül megrendezésre, ami szintén nincs a brit versenyző ellenére:

"Ha azt kérdezik, előrébb léptem-e az időfutamok terén, egyértelműen igen. Mégis, a sík TT-kel egyszerűen nem boldogulok. Ugyanazokat a wattokat produkálom mint egy emelkedőn, mégis másfél perc hátrányba kerülök. Azonban ha akár csak egy rövid, technikás domb is van az útvonalban, rögtön előrébb végzek."

000_17Z8UL.jpg Fotó: Europress/AFP

Az időfutam útvonala tehát kedvező lehet Yates számára, azonban azzal a brit is tisztában van, hogy a versenyt így is a hegyekben kell majd megnyernie, ez pedig nem lesz könnyű feladat:

"Támadó versenyzést produkálni nem olyan egyszerű. Mindenki folyton azt kérdezi, miért nem indítunk egy támadást? Nos, ha megindulsz és te vagy a legerősebb, nyersz némi időt. Ha viszont nem, könnyen veszíthetsz egy percet is a végére. Az egész egy nagy játék. Sok függ attól, milyen az adott szakasz, milyenek vannak még hátra és aznap épp hogy érzed magad."

Végső soron tehát úgyis az dönti majd el a versenyt, ki milyen formában teker a hegyekben. A kérdés már csak az, hogy Yates át tudja-e menteni nagyszerű tavaszi teljesítményét egy háromhetes versenyre is, vagy a tavalyi Tour-hoz hasonlóan ismét csalódást okoz majd?


Szöveg: Szabó Bence
Forrás: Procycling Magazin

   

Hozzászólások