ES Bringa - A visszatérő Valverde nagy szívfájdalma
A visszatérő Valverde nagy szívfájdalma
Fotó: Europress/AFP

A visszatérő Valverde nagy szívfájdalma

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/08 10:04
Alejandro Valverde még mindig nem látja egyértelműen maga előtt, ott lesz-e az idei Touron. Egyvalamit azonban biztosan tud: van, ami nagyon hiányzik a karrierjéből. És az a valami nem a sárga trikó.

Már a múlté Alejandro Valverde keresztcsonti ödémája. A 39. születésnapját áprilisban szörnyű, az idényét eddig kettévágó bukással „ünneplő” vb-címvédő számára jól indult a szezon, a UAE Touron, a Milano-Sanremón és a Flandrián is előkelő eredményekkel mutatta meg magát, ám a tavasz folyamán az Amstel Gold Race és a Fléche Wallonne nem sikerült úgy, ahogy azt igazán szerette volna (66. és 11. hely), hogy aztán a Liége-Bastogne-Liége-t feladja, majd sérülése miatt a Giro d’Italiáról is lemaradjon – a sors fintoraként a Movistart Richard Carapaz győzelme maximálisan kárpótolhatta. 

A spanyol versenyző mostanra felépült, június 20-án, a Route d’Occitanie nyitószakaszán már rajthoz is áll, méghozzá Nairo Quintanával együtt. A visszatérés újabb kérdéseket vet fel, főleg a vészesen közelgő Tour de France-t figyelembe véve.

000_1F95KW.jpg Fotó: Europress/AFP

A Giróról való visszalépésem kissé átalakította a versenynaptáramat, így a következő pár hónap menetrendje hasonló lesz az utóbbi évek programjához. Egyelőre nem tudom, hogy rajthoz tudok-e állni a Touron, hisz előbb meg szeretnék bizonyosodni a formámról. Vissza akarom kapni azokat a jó érzéseket, amelyek a tavasz során elvesztek. Mindennek helyre kell állnia, így a magabiztosságomnak is ” – mondta Valverde.

Hogy mi lesz júliusban, egyelőre kétséges, ám egy biztos: a visszavonulását 2021 végére tervező klasszis valamit nagyon hiányol a pályafutásából. Márpedig érdekes módon nem a sárga trikót. 

Ha választanom kéne az olimpiai aranyérem és a Tour-győzelem közül, egyértelműen előbbit mondanám. Úgy érzem, a Touron eddig mindent megtettem és elértem, amit csak lehetett: szakaszokat nyertem, dobogón is állhattam. Az olimpia más, ott a hazámért, Spanyolországért küzdök, és óriási motivációt ad a közeljövőre, hogy immár ötödik alkalommal legalább az érem összejöjjön."

D8YeohfW4AAe0Yt.jpg Fotó: twitter

Valóban hiányzik az olimpiai remeklés, hisz Athénban 46., Pekingben 12., Londonban 18., Rióban 30. lett a mezőnyversenyben, és kétségünk se legyen afelől, hogy Tokióban, negyven és fél évesen ugyanúgy az aranyért fog harcolni, mint tavaly szeptemberben tette Innsbruckban.

Az a világbajnoki cím elmondása szerint pályafutása legszebb pillanata volt. Az örömre, a jóra gondolva a rossz emlékeket már maga mögött hagyta, igazán „Valverdésen” csak építkezni tud belőlük.

Alig várom, hogy ismét versenyezhessek. Természetesen Franciaországban, majd a Vueltán is azért hajtunk, hogy összetettet nyerjünk, és akár Nairo, akár Mikel Landa, akár Marc Soler jó esélyekkel indulhat ." 

A Sierra Nevada-i edzések vélhetően megteszik hatásukat – nem lepődnénk meg, ha szivárványszínű mezben valóban ott lenne a Touron, és úgy harapna a francia emelkedőkön, mint még soha.


Szöveg: Nagy Benjámin
(Forrás - részben: Esquire)

Hozzászólások