ES Bringa - A vér kötelez, Sivakov a szülei sikereit is túlszárnyalja
A vér kötelez, Sivakov a szülei sikereit is túlszárnyalja
Fotó: Europress/AFP

A vér kötelez, Sivakov a szülei sikereit is túlszárnyalja

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/08 14:05
„Pavel nagyon-nagyon lenyűgöző volt. Hosszú út áll előtte, de a Girón mutatott teljesítménye jelzi, hogy a jövőben komolyan kell vele számolni” – ezekkel az elismerő szavakkal dicsérte csapattársát, Pavel Sivakovot a tavalyi Giro d’Italia összetett győztese, Chris Froome.

A 21 esztendős kerékpáros rászolgált a méltatásra, ugyanis élete második Grand Tourján nagyot robbantott. Pedig pár héttel korábban még azt mondta, hogy ő a tapasztalatszerzés egyik fő állomásának tekinti a Girót, emellett pedig alázatosan segíteni szeretné a nagy favoritnak tartott Egan Bernalt Itáliában. A Párizs-Nizza idei győztese azonban kulcscsonttörést szenvedett edzés közben, így lemaradt a Giróról, Sivakov pedig főszereplővé vált. Ő lett az Ineos/Sky történetében a legfiatalabb versenyző, aki valaha Top 10-es helyezést ért el bármelyik nagy körön. Sivakov kilencedik lett, a Giro volt az első Grand Tourja, amit be is fejezett. 

A 13. szakasztól egészen az utolsó napig a legjobb 10 között volt összetettben, a 14. etap után 8.-ként várta a folytatást. Pavel Sivakov a legjobb fiatalok összevetésében másodikként zárt. Az orosz tehetség tudott egyedül viszonylag közel végezni a zsinórban másodszor fehér trikós Miguel Ángel Lópezhez, végül másfél percet kapott a kolumbiaitól.

Sivakov igazi bringás család tagjaként látta meg a napvilágot 1997 júliusában. Édesapja, Alexei Sivakov 6 Grand Touron indult, az 1996-os Girón egy 5., a 2001-es Tour de France-on egy 8. helye volt. A moszkvai születésű idősebb Sivakov ’98-ban megnyerte a kantábriai Circuito Montanést, végül 2005-ben fejezte be a versenyszerű országúti kerékpározást. 

000_1GV4NB.jpg Fotó: Europress/AFP

Pavel édesanyja, Aleksandra Koliaseva csapat időfutamban két vb-címet és egy vb-bronzérmet nyert orosz színekben, valamint ’96-ban ő lett a franciaországi Tour de l'Aude női bajnoka. Két ilyen, világjáró, állandóan utazó és sikeres szülő gyermekeként Pavel nagyon hamar a kerékpározás szerelmesévé vált és az ő nyomdokaiba akart lépni. Több versenyző is meg szokta jegyezni, hogy Sivakov nem az a tipikus orosz ember, ő egy világpolgár nagyon extrovertált személyiséggel.

A francia állampolgársággal is rendelkező Sivakov minden kétséget kizáróan előrelépett a tavalyi Vueltához képest, amelyet a 14. szakaszon adott fel. A spanyol körverseny első egyéni időfutamában 38. lett, ezt követően azonban már csak két etapon fért be a legjobb 100 közé. Sivakov a két GT közötti versenyeken egyre jobb eredményeket ért el, immár előkelő helyen kezelik a csapatában is, amelynél csak a második évét tölti, de 2020-ra is biztosított a helye.

Az Ineos (akkor még Sky) hegyi menő tehetségként szerződtette Pavel Sivakovot, aki viszont idén már korát meghazudtoló érettséggel versenyzett, egyre jobb az időfutamokon, a lejtőkön szépen helytáll és a kiscsoportos sprintekben is bizonyít.  

000_1GW501.jpg Fotó: Europress/AFP

„Egy különleges háromhetes olaszországi utazás ért véget számomra. Ez egy hatalmas lehetőség volt nekem, hogy ilyen versenyhelyzetben is kipróbáljam magam. Nagyon sokat tanultam abból a szempontból, hogy hogyan tudom kihozni magamból a legtöbbet egy Grand Touron. Nem számítottam rá, hogy végig harcban leszek a top10-ért és hogy pár napig még a fehér trikót is viselhetem. Mindent köszönök a csapatomnak és a csodálatos olasz embereknek, szurkolóknak! Óriási élmény volt, vissza akarok térni ide!” – írta az Instagram-oldalán Sivakov.

Nem meglepő, hogy imádja Olaszországot, mivel Velence közvetlen közelében, San Donà di Piavában született, a gyermekéveit azonban már egy dél-nyugat franciaországi településen töltötte és a keletebbi Francia Riviéra is mind a mai napig a kedvenc helyeinek egyike. Olaszország azért is különleges számára, mert 2017-ben ő nyerte az U23-as Girót, a Giro Ciclistico d’Italiát és ugyanabban az évben a Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc-t is, a hegyi pontversenyben pedig mindkétszer dobogós lett.

Az áprilisi Tour of the Alps már előrevetítette, hogy a felnőtt mezőnyben is komolyan kell számolni Sivakovval. „Mindig hangoztatjuk egymás között a társakkal, hogy ha a Tour of the Alps jól sikerül, akkor általában a Girón is jók vagyunk. ” – mondta az 5 szakaszos alpesi verseny után. 


Pavel Sivakov többek között Nibalit, Majkát és Froome-ot is maga mögött tudva nyerte meg az összetettet és a legjobb fiatal versenyzőnek járó címet is ő kapta az Alpokban, a hegyi összetettben viszont meg kellett elégednie a 9. helyezéssel. Egy szakaszgyőzelmet és egy 4. helyet is szerzett, az első etap után még a 20. volt. 

A másodikként záró és őt nagyban segítő, védő csapattárs, Tao Geoghegan Hart kulcsszerepet játszott abban, hogy meglegyen Sivakovnak a végső siker. Ezt ő maga is külön kiemelte és minden nyilatkozatában magasztalja a csapatát, jelezvén, hogy számára rendkívül fontos és inspiráló a közösség ereje. Azt a nyilatkozataiban sem tagadta, hogy az alpesi verseny utolsó napjai nagyon stresszesek voltak számára az ellenfelek ígéretes szökései miatt, főleg az Andronis Fausto Masnada teljesítményét emelte ki. 

A Tour of the Alps után Sivakovot a következő nagy generáció jeles, domináns képviselőjének nevezték, olyan tehetségekkel egy sorban, mint Tadej Pogacar, Bjorg Lambrecht vagy Mathieu van der Poel, továbbá megjelenését és versenyzését tekintve a már említett Froome-hoz hasonlította az oroszt a szaksajtó. 

000_1H496V.jpg Fotó: Europress/AFP

„Nagyon fiatal csapatunk volt az Ineosnál a Girón, de két olyan tapasztalt versenyzőtől, mint Christian Knees vagy Salvatore Puccio rengeteget lehet tanulni, rendkívül segítőkészek. Bele kell rázódnom a napi rutinba, ez egy folyamat. Minden egyes nap tanulok valamit, nem siettetem a történéseket. Nekem fontos az, hogy igenis kivívjam a csapattársak bizalmát. Nem állok le, folytatom a kemény munkát, és ha marad ilyen a hozzáállásom, azt hiszem még sok mindent elérhetek.” – nyilatkozta klubjának honlapján a legtöbb fiatal társához képest jóval érettebben gondolkodó Sivakov, ezzel is erősítve azt, tudja, hol a jelenlegi helye és mi vár rá. 

Az Ineos nem csak a Girót tekintve állított ki fiatal csapatot, a jelenlegi 29 versenyzője közül 12-en 25 évesek vagy annál is fiatalabbak. Az Ineos úgy tűnik nagyon jól járt azzal, hogy Pavel Sivakov anno a BMC amatőr versenyzőjeként nem nyergelt át a World Tour-csapathoz, hanem elfogadta a Sky jogutódjának ajánlatát.

A szépen gyarapodó pontok, az egyre jobb szakaszhelyezések, a hegyi etapokon való villantások, valamint a Froome és más sztárok által elejtett dicséretek is mutatják, hogy jó lépésnek bizonyult az Ineos részéről az, hogy kellő bizalmat szavaztak Pavel Sivakovnak, aki a brit csapat legjobbja volt az olasz háromhetesen. Rajta kívül az Ineosból senki sem végzett a legjobb 20 között. 

Bár Sivakov kihagyja a vasárnap kezdődő Dauphiné-t, Svájcban pedig Geraint Thomas képviseli majd a brit csapatot, a jövőben az orosz ifjú lehet az az újabb kerékpáros, akitől az Ineos tophelyezéseket várhat el versenyről versenyre.


Szöveg: Gáspár Gergő


Hozzászólások