ES Bringa - "A szent nap helyett jön egy átlagos vasárnap" – Belgiumban mindenki megérzi, hogy holnap nem lesz Flandria
"A szent nap helyett jön egy átlagos vasárnap" – Belgiumban mindenki megérzi, hogy holnap nem lesz Flandria
Fotó: Europress/AFP

"A szent nap helyett jön egy átlagos vasárnap" – Belgiumban mindenki megérzi, hogy holnap nem lesz Flandria

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/04/04 18:20
"Nem is olyan régen, nagyjából 120 éve itt született meg ez a sportág. Az emberiség történetét figyelembe véve mindez nem hosszú idő, de aki itt először kerékpárra ült és elhatározta, hogy tekerni fog, a kockakövek miatt a lehető legnehezebb helyszínt választotta.” 

Pár éve ezzel az idézettel vezette fel a Flandriai kört a már visszavonult Taylor Phinney. A napot, ami a belgák - pontosabban a flamandok - számára tényleg szent. Sokaknak ugyan csak egy nagy buli az út szélén sörözve, de az igazi szurkolók igazi csodálattal tekintenek erre a versenyre.

Phinney amúgy nagyon találó módon azt mondta, hogy a Flandria nem más, mint a belgák Super Bowl-ja. A korábbi háromszoros győztes Johan Museeuw elárulta, hogy anno minden rajt előtt úgy izgult, mint a gyerekek karácsony reggel. Bernard Eisel pedig pár éve kijelentette, hogy aki korábban még nem látott egyetlen kerékpárversenyt sem, nyugodtan kezdjen a Flandriával.

Amit természetesen mindenkinek nagyon hiányzik, most a főszereplők meséltek arról, hogy valójában mennyire.


Oliver Naesen - az AG2R versenyzője
"A szent nap helyett jön egy átlagos vasárnap. Én folytatom azt, amit egész héten csináltam, görgőzöm és a barátnőmmel vagyok. Szerintem megint készítünk valami extrát vacsira. És talán visszanézem a 2017-es versenyt, amikor elestünk Sagannal."

Jasper Stuyven - a Trek versenyzője
"Nem tudom pótolni tudjuk-e ősszel, de úgy legalább lenne esélyem arra, hogy elsőként az Omloop után a Flandriát is megnyerjem. Amúgy nem csinálok semmi extrát holnap, pici görgő, kávézás, és elviszem Gustót, a francia buldogunkat egy nagyot sétálni."

Wout van Aert - a Jumbo-Visma versenyzője
"Előző vasárnap több péksütit ettem, mint valaha. :) Ennek az itthoni létnek egyedül a kutyánk Lio örül, aki rég kapott ekkora figyelmet. Szerintem megnézek valami régebbi versenyt, múltkor a tv-ben pont elcsíptem a Sanremót. Kivágtak belőle 60 kilométert, és pont arra gondoltam, hogy ezt a valóságban is így kellene" :)

043_BELGAIMAGE-147807444.jpg Fotó: Europress/AFP

Greg Van Avermaet - a CCC versenyzője
"Szokásos napom lesz: reggeli, picit tekerés, aztán családozom. Ha lehet, el is megyünk közösen tekerni, vagy egy nagyot sétálni. Hogy lesz-e verseny ősszel? Nem tudom, de ha igen, remélem nézők előtt. Amúgy még az is előfordulhat, hogy tartok egy videós elemzést és megnézem milyen hibákat követtem el az elmúlt években a Flandrián."

Mathieu van der Poel - az Alpecin-Fenix versenyzője
"Otthon már nem, Belgiumban viszont még lehet tekerni, és ez nagyon jó dolog. Napi 3-4 órát megyek átlagosan. Görgőn szerintem egy hetet bírnék a négy fal között."

Tomas Van den Spiegel - a Flanders Classics versenyigazgatója 
"Amikor félbeszakadt az UAE Tour, már éreztem, hogy baj lesz. Megszakad a szívem, hisz vasárnapra gyönyörű időt jósolnak... Mi próbálunk minden extrém körülményre előre felkészülni, de erre nyilván nem lehetett. Lett volna 6-7000 VIP vendégünk, ha ők átlagosan 200 eurót költenek a jegyre, kiszámolható, hogy csak itt mekkora lesz a hiány." 

Johan Museeuw - korábbi profi versenyző, a Flandria háromszoros győztese 
"Lehet vasárnap letekerem a teljes távot. Amúgy meg nagyon remélem, hogy ha ősszel lesz verseny, a szervezők sok orvost és kórházi alkalmazottat meghívnak a VIP sátorba. Én legalább is erre fogom kérni őket."

Joppe Thiessen - logisztikai menedzser, a szervezőbizottság tagja
"Már kiskoromban mindig ott álltam apuval az út szélén, az elmúlt évben pedig végigdolgoztam ezt a hetet. Furcsa, hogy nincs mit csinálni."

000_1FF8XQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Dirk Clarysse - a Quick-Step csapatának buszsofőrje
"Három hét Olaszország után jönnek a belga versenyek, így ilyenkor nem sokat vagyunk otthon. Ma délután szerintem pont a buszokat mostam volna, és a versenyzők rádióit állítanám be. Így viszont nincs mit csinálni, de legalább itthon lehettem az unokám születésekor." 

Annie Vermeulen - a Kwaremont közelében lévő, ’t Juiste Verzet' bár tulajdonosa
"Ilyenkor három napig nem alszunk, szombat este pedig mindig hatalmas buli van nálunk. De vasárnap reggel 8-kor már fullon vagyunk, mivel csomó külföldi jön hozzánk. Főleg hollandok és olaszok, ja meg persze a Senechal rajongói klub. Mi is megérezzük a verseny hiányát, de szerintem vasárnap azért bekapcsoljuk a tv-t és megnézzük a tavalyi Flandriát."

Hilde Speleers - a 'Hof ter Kammen' apartmanház tulajdonosa
"Tizenöt éve nyitottunk, és azóta szinte kizárólag a kerékpáros csapatokból élünk. Most természetesen egy foglalásunk sincs... Őszintén szólva nem tudom megmondani, hogy itt leszünk-e jövőre. Vasárnap szerintem benyújtjuk a grillt és visszanézünk pár régebbi versenyt, mást úgysem nagyon tudunk csinálni."

Hugo Coorevits - a Het Nieuwsblad újságírója
"1983 óta egy Flandriát hagytam ki, amikor Ballan nyert. De azt is azért, mert elhunyt az édesanyám. Már a Nizza alatt éreztem, hogy bajban leszünk, ott is nagyon szürreális volt a hangulat. Nagyon sajnálom az egészet, mindig a Flandria hetében érzem a legjobban, hogy milyen nagyszerű dolog újságírónak lenni. Verseny hiányában maradnak az otthon félretett régi magazinok, vagy egy laza tekerés."  

043_BELGAIMAGE-147807283.jpg Fotó: Europress/AFP

Marc és Viviane - a kerékpárrajongó házaspár, akik a hagyományok szerint mindig elsőként jelennek meg lakókocsival az út mellett
"Már 14 éve mindig elsőként jövünk ki az út mellé egy lakókocsival, általában 6-7 nappal a rajt előtt. Rengeteg barátot szereztünk az elmúlt időszakban, akikkel most folyamatosan a neten beszélünk, hisz mindenkinek nagyon hiányzik a Flandria. Nekem főleg a hangulata jön be, a feleségem viszont kislány kora óta komolyan követi a versenyt. Grillezgetünk, sörözünk, és segítünk áramot adni azoknak, akiknek szükségük lenne rá. Furcsa lesz ez a vasárnap, de valami régebbi kiadást biztosan megnézünk. Aztán maradunk itthon, mert általában egyből indulunk a Roubaix-ra." 

Lucien De Schepper - az útvonalbiztosításért felelős segítő
"Egész héten különös arcát mutatta a város, alig volt itt valaki. Pedig hétfőn már az 5-6 éveseknek szervezünk egy mini versenyt, aztán kezdődőnek a lezárások, és jönnek a csapatok. Oudenaarde környékén nagyjából 300-an dolgozunk, de most nincs itt senki. Minden segítő megérzi a halasztást, nem dolgoznak sok pénzért, de 100 euró is valami."

Bert De Brabandere - a Kwaremont sörgyár elnöke
"Általában ezer hordót adunk el ezen a hétvégén, ilyenkor 20%-al is emelkedni szokott a forgalmunk. Most a termelésünk érezhetően visszaesett, hisz világszerte bezártak a bárok és a kávézók. Általában én is kint vagyok a versenyen, de annyi ügyféllel és ismerőssel kell beszélgetnem, hogy sokat nem látok belőle. Remélem vasárnap mindenki megnézi a tavalyi kiadást, egy üveg Kwaremonttal a kezében."

Han Staelens - a Flandria VIP élményprogramját szervező cég vezérigazgatója
"Idén nagyjából 6500 ember szórakozását biztosítottuk volna a különböző VIP sátrakban. A tizenöt munkatársam közül 11-et már el kellett küldenem, és nagyon pesszimista vagyok az őszi versenyt illetően. Nem hiszem, hogy fél év múlva ennyi vendégünk lenne."

000_1FG29H.jpg Fotó: Europress/AFP

Michel Wuyts - a Sporza kommentátora
"Ez lenne sorozatban a 13. Flandriám, és szerintem majd csak napközben fogok azon pörögni, hogy mit is csinálnék normál esetben. Általában 6 és fél óra hosszú az élő adásunk, így ritkán alszom jól a versenyt megelőző napon. Ezzel most sajnos nem lesz gond."

Marnic De Meulemeester - Oudenaarde polgármestere
"Bízom az őszi versenyben, amúgy ez nálunk az év legforgalmasabb napja. Mindig jó érzés látni a csoportban járkáló embereket, akik a kerékpársport miatt érkeznek hozzánk."

Fernand Vanderplancke - a trófeát készítő ékszerész
"Huszonnyolc éve én csinálom a trófeát, a mostani is elkészült, egy ideje már a szervezőknél van. Jó lett volna látni, hogy a három havi munkám eredményét valaki újra a magasba emeli."


Het Nieuwsblad

Hozzászólások