ES Bringa - A Strade Bianchét és a Sanremót elhalasztották, de lehet esély a pótlásra?
A Strade Bianchét és a Sanremót elhalasztották, de lehet esély a pótlásra?
Fotó: twitter

A Strade Bianchét és a Sanremót elhalasztották, de lehet esély a pótlásra?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/03/06 10:23
A holnapi Strade Bianche biztosan elmarad, de úgy tűnik, van esély a pótlására. A Sanremóról és a Tirreno-Adriaticoról péntek délelőtt született döntés, ezeket a versenyeket szintén nem lehet megrendezni az eredeti időpontokban. Vasárnap viszont rajtol a Párizs-Nizza.


Vagyis a következő napokban nem maradunk országúti kerékpár nélkül, ugyanakkor az most már biztos, hogy a Tirrenót és a Sanremót sem lehet ebben a hónapban megrendezni. Közben sorozatos lemondásokról hallani, péntek délig 6 WT csapat jelentette be, hogy kihagyja a Párizs-Nizzát.


Milyen versenyek maradnak el biztosan?

A péntek déli hírek szerint a Strade Bianche mellett a Sanremo és a Tirreno sem az eredeti időpontban kerül megrendezésre, de elmarad a GP Larciano-Trofeo Binda-Coppi e Bartali hármas is. Ez összesen (!) 6 különböző olasz versenyt jelent. Ugyanakkor hiába a fertőzöttek egészen magas száma országszerte, a franciáknál (még) lehet versenyezni. 

Lehetne pótolni az elmaradt versenyeket?

Lehetne, és az RCS Sportnak egyértelműen ez a terve. Bár a naptár telítettsége miatt nem lesz könnyű dolguk, és ugye olimpiai év van. Vagyis a nyár sem lesz túl egyszerű azoknak, akik például nem indulnak a Touron. A pénteki Gazzetta arról írt, hogy a Strade Bianchét esetleg június elején, nem sokkal a Giro után pótolhatnák. A Tirreno helyzete (hisz egy 7 szakaszból álló versenyről beszélünk), már jóval nehezebb, nem beszélve arról, hogy semmi garancia nincs arra, hogy ugyanolyan jó mezőny jön össze később, mint amilyen március elején lett volna. Mindez duplán igaz a Sanremóra, ami ugye legendásan a nagy tavasznyitó egynapos, az év első igazi klasszikusa. 

000_1EQ8Y1.jpg Fotó: Europress/AFP

Melyik csapat mondott nemet a folytatásra?

Péntek kora délutánig 7 sor, a Jumbo-Visma, az Ineos, az Astana, a Mitchelton-Scott, a CCC, az UAE Emirates és a Movistar közölte, hogy a következő hetekben sehol nem áll rajthoz. Az AG2R és az FDJ bejelentése eredetileg csak az olasz versenyekre vonatkozott. Közben a kolumbiai sajtó követségi információkra hivatkozva azt írta, hogy valóban Fernando Gaviria az egyik UAE-s versenyző, aki elkapta a vírust. 

Mi lesz a Párizs-Nizzával?

A verseny vasárnap rajtolna, és úgy néz ki, hogy nincs veszélyben a kezdés. A lemondások miatt nem lesz teljes a mezőny, a 17 rajtlistán szereplő csapat viszont 7 helyett 8 fős sorokkal indulhat. A szervezők a Vital Concept és a Wanty csapatát hívták meg utólag, hogy ne legyen hiányos a mezőny. Azzal viszont, hogy az Ineos nem vesz részt a versenyen, biztosan nem láthatjuk a címvédő Egan Bernalt. De alapesetben Lopez, Simon Yates és Pogacar is részt vett volna a Nizzán.


Kik változtattak a versenynaptárukon az utolsó pillanatban?

Peter Sagan, Vincenzo Nibali és Romain Bardet a Tirrenóra ment volna, de ők inkább a Nizzát választották. Elia Viviani a megszokott vonata nélkül fog indulni, hisz azok számára akik az elmúlt két napot 
Lombardia vagy Veneto régióban töltötték, nem engedélyezik az indulást. Így például a Trek is a megszokott szakmai stáb - jelen esetben Guercilena és Slongo - nélkül fog versenyezni Franciaországban. Ciccone szintén kényszerűségből pihen, ő legközelebb a Katalán körön versenyezhet.

000_1EP7LF.jpg Fotó: Europress/AFP


Mekkora kihatással van a járvány a magyar versenyzők programjára?

Az április 1-én rajtoló Szicíliai kör a hírek szerint szintén más időpontra kerül, ezen a versenyen indult volna legközelebb Dina Marci (Kometa-Xstra). Valter Attila a március 23-án kezdődő Katalán körön áll rajthoz, ez a verseny elvileg nincs veszélyben. De hát kit tudja mi történik még a hónap végéig...

Pelikán Jani (Androni) elvileg a Classic Loire-on kezdene Franciaországban, Fetter Erik (Kometa-Xstra) pedig két napja Horvátországban tekert a Trofeo Umagon. Ő ha minden igaz, vasárnap ott lesz a Trofej Poreč-en. 

Mikor lesz a következő kerékpáros közvetítés az Eurosporton?

Jelen állás szerint vasárnap 13.10-től az Eurosport 2-n, hisz kezdődik a Párizs-Nizza. Ismétlés 20.45-től az egyesen és 17.00-tól a kettesen.Hozzászólások