ES Bringa - A Sky és Oleg Tinkov - Miért mondott nemet Brailsford?
A Sky és Oleg Tinkov - Miért mondott nemet Brailsford?
Fotó: Europress/AFP

A Sky és Oleg Tinkov - Miért mondott nemet Brailsford?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/02/09 10:54
Ha egyáltalán nemet mondott ugye, és voltak tárgyalások.
Hisz ez sem biztos. Az Oleg Tinkov 20 millió dolláros ajánlatáról szóló hírt még tegnap reggel dobta be az 
AS, az érintettek azonban órákon belül cáfolták a spanyol sportújság értesüléseit. De miért mondott nemet Dave Brailsford? Egyáltalán ki ő, hogy csak úgy simán, egy személyben dönthet. És mi lesz akkor, ha nem érkezik más ajánlat?

December 12. óta tudjuk, hogy az idei szezon végén, a Sky kiszáll a kerékpársportból. A brit televíziós társaság (melynek többségi tulajdonosa tavaly nyár óta az amerikai 21st Century Fox) 2010 óta támogatja a csapatot, de a szponzoráció 2019 végén befejeződik.

Így a csapat  főnöke (és a Sky versenyzéséhez szükséges licenszet birtokló cég ,a Tour Racing Limited egyik tulajdonosa) Sir Dave Brailsford nehéz helyzetbe került. Hisz új szponzor után kell néznie. Méghozzá olyan támogató után, amely képes lesz tartani a jelenlegi színvonalat, és beletesz nagyjából 35-40 millió eurót a csapatba. Ahol jelenleg tíz versenyző keresete is eléri az 1 millió eurót.

A zárójeles rész kifejezetten fontos, hisz Brailsford tulajdonosként megválogathatja azt, hogy kinek adja el a csapatot, vagy azt, hogy a jövőben kivel kíván együtt dolgozni. Ő a Sky-nál nem csak egy sima menedzser.
WATSON_00004683-086-1-630x420.jpg Fotó: twitter

Épp ezért, egyedül mondhatott nemet Oleg Tinkovnak. Aki - az AS információ szerint - 20 millió dollárt kínált első körben. Ami nem rossz pénz, de nem tudná biztosítani a jelenlegi - WT szinten kiugróan magas - költségvetést.
"Oleggel kezdetben ellenfelek voltunk, aztán jó barátokká váltunk. Nagyon hiányzik a mezőnyből, de az nem igaz, hogy visszautasítottam az ajánlatát" - mondta a Gazzettának Brailsford.

Tinkov pár órával a cikk megjelenése után ugyancsak cáfolta a spanyol újság információt, mondván az egész csak kitaláció (ő a 'bullshit' szót használta).

"Amióta kiszálltam, pár alkalommal tényleg beszéltünk" - mondta Tinkov a cyclingnewsnak. "Tisztelem őt, a legjobb menedzsernek tartom, a kerékpársportnak nagy szüksége van az olyan emberekre, mint amilyen Dave."
Az orosz üzletember egyébként manapság jól elvan kerékpár nélkül, a luxusvillák értékesítésével foglalkozó cégét igazgatja, és nem tervezi egyetlen csapat megvásárlását sem. Pedig három évvel korábban még azt mondta, egy Sky nélküli világba szívesen visszatérne. És most ugye egy olyan sort vehetne, amely 2012 óta csak egyszer nem nyerte meg a Tourt. Ami tulajdonosként Tinkov nagy álma volt.

Úgy tűnik hiába a tisztelet, nem ő Brailsford embere.


Hozzászólások