ES Bringa - A Sky és az elmúlt nyolc év (2. rész)
A Sky és az elmúlt nyolc év (2. rész)
Fotó: Europress/AFP

A Sky és az elmúlt nyolc év (2. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/12/22 16:38

Hogy mit kaptunk a Sky-tól az elmúlt nyolc szezon során?
Hát győzelmeket. Nem is keveset. Egészen pontosan háromszázhuszonkettőt, a 2010-es alapításuk óta.

A csapat lényegét - ami miatt annyi ellenszurkolójuk is van - talán Elia Viaviani fogalmazta meg a lehető legtökéletesebben, még a tavalyi téli csapatváltása után.

"A Sky-t egy dolog érdekli, ez pedig a győzelem. A látványosság náluk másodlagos. Nem szimpatikusak szeretnének lenni, hanem győztesek. Sokat fektettek a csapatba, és ezért cserébe eredményeket, illetve izgalommentesen megnyert Tour de France-t szeretnének. Hogy közben nem közönség kedvencnek? Na, az számukra nem lényeges."

Nyolc háromhetes győzelem, ezeken összesen ötvenkét szakasz, ráadásként 25 egynapos verseny. Komoly eredménysor, és mindez az elmúlt nyolc szezon során jött össze.Nézzük, milyen eredményeket szállított a brit csapat 2010 óta.

Nézzük, milyen eredményeket szállított a brit csapat a 2015 és 2018 között eltelt időszakban. A sorozat első része ITT olvasható.


2015 - Froome megint verhetetlen
Dauphiné é Tour egymás után, Chris Froome újra megmutatta, hogy nincs nála erősebb versenyző. Porte még korábban Párizs-Nizzát, Thomas meg Harelbekét nyert. Viviani behúzta élete első szakaszát a Girón, Roche meg elvitte egy napot a Vueltán. De a lényeg, a Tour de France, megint simán meglett. Ez volt a Sky harmadik sárga trikója, négy év alatt.

2016 - Az első klasszikus, és címvédés a Touron
Poels megszerezte a csapat történetének első klasszikus egynaposát (LBL), a változatosság kedvéért pedig Thomassal megnyerték a Nizzát. Froome - aki a Ventoux-n még futott is egy keveset a kerékpárja nélkül - megint verhetetlen volt a Touron (nyert szakaszt lejtmenetes támadással és ITT-ben is), de a dupláról Quintana miatt lemaradt. A Girón Nieve miatt örülhettek, aki egy szakasz mellett, hegyi trikót nyert.

2017 - Froome dupla, és a Sanremo-győzelem
A Girón szokás szerint nem volt szerencséjük (Thomast és Landa is benne volt a motoros bukásban), de a baszk versenyző legalább a hegyi trikót elvitte. Froome sorozatban a harmadik sárga trikóját nyerte (összesen már a negyediket), szokás szerint komolyabb izgalmak nélkül. Ráadásként övé lett a Vuelta, ahol Nibali és Zakarin lett mögötte dobogós. A tavasz során Kwiatkowski látványos sprintben nyerte a Sanremót Sagan előtt.

2018 - Froome rózsaszínben, Thomas sárgában
Az idei szezon, egy elég emlékezetes év. Froome a szalbutamol-ügye után egy elképesztő fordítással nyerte meg pályafutása első rózsaszín trikóját, Thomas meg úgy győzött a Touron, hogy egy rossz pillanata sem volt. Ráadásként zsinórban két hegyi befutós szakaszt is behúzott. Tavasszal Kwiatkowski Tirrenót, Thomas meg Dauphiné összetettet nyert. 

2019 - Az utolsó Sky-os év
Froome és Thomas a Tourra, Bernal a Giróra készül, Brailsford meg szponzort keres... 


Hozzászólások