ES Bringa - A Sky és az elmúlt nyolc év (1. rész)
A Sky és az elmúlt nyolc év (1. rész)
Fotó: Europress/AFP

A Sky és az elmúlt nyolc év (1. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/12/20 10:18


Mit kaptunk a Sky-tól az elmúlt nyolc szezon során?
Győzelmeket. Nem is keveset. Egészen pontosan háromszázhuszonkettőt a 2010-es alapításuk óta.

A csapat lényegét - ami miatt talán ilyen sok ellenszurkolójuk is van - Elia Viviani fogalmazta meg a lehető legtökéletesebben, még a tavaly téli csapatváltása után.

"A Sky-t egy dolog érdekli, ez pedig a győzelem. A látványosság náluk másodlagos. Nem szimpatikusak szeretnének lenni, hanem győztesek. Sokat fektettek a csapatba, és ezért cserébe eredményeket, illetve izgalommentesen megnyert Tour de France-t szeretnének. Hogy közben nem ők a közönség kedvencei? Na, az számukra nem fontos."

Nyolc háromhetes győzelem, ezeken összesen ötvenkét szakasz, ráadásként 25 egynapos verseny. Komoly eredménysor, és mindez az elmúlt nyolc szezon során jött össze.

Nézzük, milyen eredményeket szállított a brit csapat a 2010-es alapítása óta!2010 - Az első szezon és Flecha
A csapat történetének első győzelme elég emlékezetesre sikerült, hisz a már eurosportos szakértőként dolgozó Juan Antonio Flecha megnyerte az Omloopot Belgiumban. A háromheteseken akkor még nem voltak tényezők, szakaszgyőzelem és komolyabb összetett eredmény nélkül zártak. De hát ez csak az első év volt.


2011 - Wiggo, és két touros szakaszgyőzelem
Az év amikor Froome mellett Wiggins, Uran és Thomas is a csapathoz került. Chris Sutton megint nyert egy tavasz egynapost (Kuurne) a csapatnak, G Thomas behúzta a Bayern-Rundfartot, Wiggins meg Dauphiné-összetettet nyert. Ez jó előjel is lehetett volna a Tourra, de a brit versenyző nem volt tényező összetettben, viszont legalább Boasson Hagen nyert két szakaszt. Később Wiggo és Froome szintén győzött a Vueltán, de Cobót nem tudták megverni. Maradt a dobogó.


2012 - Cav remeklése, és az első brit sárga trikó
A Sky szűk három év alatt eljutott a csúcsra, hisz 2012-ben Bradley Wigginsszel Tour de France-t nyertek. És ezen a versenyen már egy bizonyos Chris Froome is jelezte (elég egyértelműen), hogy a jövőben vele is számolni kell. Az első és egyetlen sky-os évét futó Cavendish közben (!) 6 GT-szakaszgyőzelemig jutott, amiből hármat a Girón és szintén hármat a Touron nyert. Miközben ugye a csapata elvitte a sárga trikót, és az összetett második helyét.

763.jpg Fotó: twitter

2013 - Amikor Froome mindent vitt
Chris Froome nagy éve, kis túlzással amelyik többnaposon elindult, azt meg is nyerte. A Tour de France-t (három szakaszgyőzelem mellett) több mint négy perces előnnyel nyerte. Főleg a ventoux-s támadása maradhatott meg sokakban. Sem Contador, sem a fiatal Quintana nem nagyon tudta zavarba hozni. A csapat közben a Girón két, míg a Vueltán egy szakaszig jutott, illetve tavasz során övék lett a Nizza, Porte-nak köszönhetően,

2014 - Az év GT-győzelem nélkül
Froome kétszer is bukott a Touron, címvédőként még az első komolyabb hegyi szakaszig sem jutott el. Porte az emlékezetes kerékcserés story-ja miatt szállt el teljesen a Girón, a Vueltán pedig Contador nyomta le Froome-ot. Aki tavasszal a Romandiát azért csak behúzta.


(folytatjuk)
Hozzászólások