ES Bringa - A sárga 20 árnyalata – százéves a Tour de France sárga trikója
A sárga 20 árnyalata – százéves a Tour de France sárga trikója
Fotó: Europress/AFP

A sárga 20 árnyalata – százéves a Tour de France sárga trikója

gyakornokgyakornok
2019/06/25 17:59
Idén ünnepeljük a sárga trikó bevezetésének századik évfordulóját. A centenáriumról a szervezők méltó módon szeretnének megemlékezni, ezért valamennyi szakasz végén az összetettben élen álló versenyző egy egyedi díszítésű sárga trikót vehet fel. A trikót díszítő jelképek között megjelennek ikonikus épületek (Atomium, reims-i katedrális), a Tourhoz kapcsolódó hegyek (Tourmalet, Galibier), vagy éppen legendás győztesek (Jacques Anquetil, Bernard Hinault) is. 

A versenyt szervező Amaury Sports Organisation (ASO) és a trikókat gyártó Le Coq Sportif májusban sajtótájékoztató keretében mutatta be az egyedi trikókat. A tájékoztatón elhangzott, hogy az évek során a sárga trikó sportágának abszolút első számú jelképévé vált, és előkelő helyet harcolt ki magának az egyetemes sporttörténelemben is. Első viselője Eugene Christophe  volt, aki az 1919-es Touron július 19-től az utolsó előtti szakaszig vezette az összetett versenyt. Most, egy évszázad múltán, jelenkori követői is átélhetik azt a büszkeséget és dicsőséget, amit az ez irányú megkülönböztetés jelent. 

A centenáriumi sárga trikó első viselője minden bizonnyal egy sprinter lesz, aki így július 7-én egy a brüsszeli Atomiumot megjelenítő trikóban tekerheti végig a második szakaszt. Az egyes etapok után az összetettet vezető kerékpárosok kilétére természetesen legfeljebb csak tippelhetünk, az azonban borítékolható, hogy a Pont du Gard híd képével díszített hegyi szakasz után nem sprinter lesz a trikó viselője, hasonlóan a Tourmalet-t (14. szakasz) vagy a Galibier-t (18. szakasz) magában foglaló napokra.

A „fődíj” azonban kétségkívül azé a kerékpárosé lesz, aki július 27-én, az utolsó előtti szakasz után Val Thorens-ben megszerzi a párizsi diadalívvel díszített sárga trikót, s minden bizonnyal a verseny győzteseként, hagyatkozva az „utolsó napon nem támadjuk a sárgát” íratlan udvariassági szabályára, díszkíséretben vonulhat be Párizsba.

Tour de France 2019 - Visszatér a Tourmalet és a Val Thorens | Hosszabbítás

Ma végre hivatalosan is bemutatták a 2019-es Tour de France útvonalát, igaz a mindig kiszivárgó pletykák miatt azért már lehetett némi fogalmunk arról, merre is fog menni a mezőny. A brüsszeli rajt már rég biztos volt, mint ahogy az is, hogy 2018-hoz hasonlóan jövőre is lesz csapatidőfutam (rögtön a második napon).

A gyártó a trikó egyediségét és exkluzivitását azzal is emeli, hogy az adott szakasz győztesének neve, valamint a következő szakasz induló- és célállomása, rákerül a mezre. Ezen felül kereskedelmi forgalomban három verzióban kapható majd a jubileumi viselet: az Atomimum, a Diadalív vagy egy hegy képével. A gyártó jelezte továbbá, hogy valamennyi egyedi trikó franciaországi, Romilly-sur-Seine-i gyárukban készül. Marc-Henri Beausire, a Le Coq Sportif vezérigazgatója erről így nyilatkozott:

"A Tour de France-szal kötött partnerségünk főleg azokban a pillanatokban igazolja létjogosultságát, amikor a verseny izgalmait együtt éljük át a bajnokokkal és az utak mentén összesereglő franciák millióival. Ebben az évben ez még hangsúlyosabban jelenik meg, hiszen Romilly-sur-Seine-i dolgozóink saját kezük munkáját követhetik végig a verseny során.”

Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója:

"Az idei sárga trikó egyedi lesz, hiszen megjelennek rajta az útvonalhoz kapcsolódó híres építmények, vagy éppen nagy bajnokok, akik beírták magukat a Tour történelemkönyvébe. Brüsszelből indulva az első sárga trikón az Atomium jelenik meg, a párizsi befutón pedig a Diadalív és a Champs-Élysées díszíti a mezt. A köztes szakaszokon olyan nagy bajnokok előtt tisztelgünk, mint Bernard Hinault, Eddy Merckx, Jacques Anquetil és Miguel Indurain. Egészen különleges lesz ez a centenárium a sárga trikó történetében. Évek múltán is elmondhatjuk majd, hogy Eugene Christophe azért szerepelt a pau-i időfutamon átadott trikón, mert 1919. július 19-én ő viselhette először a sportág és a verseny történetében ezt a megkülönböztetőt.”


A sárga trikó díszítései az egyes szakaszokon: 

 • 2. szakasz. Atomium (Brüsszel) 
 • 3. szakasz: Eddy Merckx (ötszörös győztes, ötven éve nyert először)
 • 4. szakasz: Reims-i katedrális (a francia királyok koronázóhelye, és néhány francia sprinter szülőhelye) 
 • 5. szakasz: Jacques Anquetil (az első ötszörös győztes, a sportág forradalmasítója)
 • 6. szakasz: Mezőnykép 
 • 7. szakasz: Belforti oroszlán szobra (Eddy Meckx itt szerezte meg első ízben a sárga trikót 1969-ben, amit meg is tudott tartani a verseny végéig)
 • 8. szakasz: Bernard Hinault (ötszörös Tour bajnok, az eddigi utolsó francia győztes) 
 • 9. szakasz: Geoffroy-Guichard stadion, Franciaország sportörökségének szerves része (St. Étienne)
 • 10. szakasz: Szent Cecília katedrális, a világ legnagyobb téglaépítménye (Albi) 
 • 11. szakasz: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault és Miguel Indurain – a verseny történetének ötszörös győztesei
 • 12. szakasz: Place du Capitole, Franciaország egyik legnagyobb tere (Toulouse) 
 • 13. szakasz: Eugene Christophe (a sárga trikó első viselője 1919-ben)
 • 14. szakasz: Col du Tourmalet – 1910-ben szerepelt először a Tour programjában ez a hegy, azóta nyolcvankétszer került be az útvonalba 
 • 15. szakasz: Miguel Indurain – hivatalosan az egyetlen, aki zsinórban ötször nyerte meg a versenyt
 • 16. szakasz: Nimes-i aréna (fontos fesztivál- és sporthelyszín) 
 • 17. szakasz: Pont du Gard híd (római kori építmény)
 • 18. szakasz: Col du Galibier – a Tour-történelem legmagasabban fekvő befutójának helyszíne volt 2011-ben 2645 méteren 
 • 19. szakasz: Col de l’Iseran – 2770 méteres magasságával a királyetap és egyben a verseny csúcspontja
 • 20. szakasz: Hegyi tájkép 
 • 21. szakasz: Diadalív, Párizs – a Champs-Élysées központi épülete, amely 1975 óta a francia körverseny befutójának helyszíne.


Szöveg: Nánási Antal

via


Hozzászólások