ES Bringa - A nagy év végi csapatértékelő – 5. rész (Lotto, Mitchelton)
A nagy év végi csapatértékelő – 5. rész (Lotto, Mitchelton)
Fotó: Europress/AFP

A nagy év végi csapatértékelő – 5. rész (Lotto, Mitchelton)

HosszabbitásHosszabbitás
2019/12/14 16:12
Lassan vége a 2019-es évnek, így itt az ideje egy kis visszapillantásnak. A következő napokban kettesével értékeljük a World Tour-csapatok teljesítményét, kitérünk a legjobb és legrosszabb eredményekre, a nagy csalódásokra, az idén berobbanó fiatal tehetségekre, és persze az egyes sorok átigazolási piacon mutatott teljesítményre is. 

A sorozat ötödik részében – hisz ABC sorrendben haladunk – a Lotto és a Mitchelton teljesítményét értékeljük. Holnap pedig jön a Movistar és a Dimension Data.


Lotto Soudal

Nem zárt rossz évet a belga csapat, ez pedig elsősorban a frissen igazolt sprinter, Caleb Ewan érdeme. A kis ausztrál tökéletesen pótolta a kiöregedő Greipelt, két Giro és három Tour szakaszgyőzelmével a csapat vezére volt idén. Kellett is a jó teljesítménye, hiszen Tim Wellens az erős kezdés után beleszürkült a szezonba, Tiesj Benoot pedig hiába nagyon kiegyensúlyozott, a nagy győzelmek továbbra is elkerülik. Hasonlóan balszerencsés volt idén a kiváló időfutam menő Victor Campenaerts, Thomas De Gendt viszont szállította a tőle megszokott szökevénygyőzelmeket.   

 • A legjobb eredmény: Caleb Ewan (Tour - 3 szakaszgyőzelem)
 • A legjobb versenyző: Caleb Ewan
 • A legnagyobb csalódás: Tim Wellens
 • Győzelmek: 23 (ebből WT: 12)
 • Az átigazolási piacon: Benoot és Keukeleire eligazolt, így szükség volt új kapitányokra a kockaköves versenyekre, érkezett is a rutinos Gilbert-Degenkolb páros. Ezen a fronton aligha gyengült a csapat, igaz, egyikük sem a jövő embere. A szintén távozó Campenaertset viszont nem igazán sikerült pótolni, szokás szerint inkább belga (és ezúttal brit) fiatalok érkeztek.    
 • A 2020-as célok: A klasszikusokra adott a csapat, Gilbert pedig nyilván szeretné megnyerni utolsó hiányzó Monumentumát, a Sanremot. Ami a háromheteseket illeti, Ewan újra indulni szeretne a Touron és a Giron is. Megteheti, igazi összetett menője továbbra sincs a csapatnak, a győzelmeket ő és az olyan rutinos szökevények, mint De Gendt szállíthatják majd.   

075_widak-cyclingc191022_npKyI.jpg Fotó: Europress/AFP

Mitchelton-Scott

Harmincöt győzelmével ismét kifejezetten jó évet zárt az ausztrál csapat, mégsem lehetnek teljesen elégedettek. Simon Yates ugyanis a tavalyi magabiztos Vuelta győzelme után csúnyán leszerepelt a Giron, Adam Yates pedig zsinórban második Tourján teljesített érthetetlenül gyengén. Bár szakaszgyőzelmek és az egyheteseken nyújtott teljesítmény mindkettejük szezonját megmentették valamennyire, a Mitchelton idénye nem tőlük lett igazán sikeres. Sokkal inkább Trentin győzelmeire (és vb második helyére) fogunk emlékezni, de mutatott biztató jeleket a betegségéből visszatérő Chaves és a fiatal Affini is.       

 • A legjobb eredmény: Simon Yates (Tour - két szakaszgyőzelem), Esteban Chaves (Giro szakaszgyőzelem) 
 • A legjobb versenyző: Matteo Trentin 
 • A legnagyobb csalódás: Simon Yates
 • Győzelmek: 35 (ebből WT: 13)
 • Az átigazolási piacon: Kevés az új érkező, de egyikük számunkra annál fontosabb, hiszen nyár óta tudjuk, Peák Barna jövőre az ausztrál csapatban teker majd. Távozó is csak egy van, Trentin eligazolása viszont kifejezetten fájó lehet.  
 • A 2020-as célok: A Yates testvérek háromhetes tervei még nem ismertek, de nem lennénk meglepve, ha ezúttal Simon próbálkozna kapitányként a Touron és Adamnek jutna az Olasz Kör. Az egyheteseken is mindkettejükkel számolni kell, a klasszikusokon és a sprintekben viszont Trentin távozásával aligha lesz tényező a csapat.  


Szöveg: Szabó Bence

Hozzászólások