ES Bringa - A nagy év végi csapatértékelő - 4. rész (EF, FDJ)
A nagy év végi csapatértékelő - 4. rész (EF, FDJ)
Fotó: Europress/AFP

A nagy év végi csapatértékelő - 4. rész (EF, FDJ)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/12/13 10:56
Lassan vége a 2019-es évnek, így itt az ideje egy kis visszapillantásnak. A következő napokban kettesével értékeljük a World Tour-csapatok teljesítményét, kitérünk a legjobb és legrosszabb eredményekre, a nagy csalódásokra, az idén berobbanó fiatal tehetségekre, és persze az egyes sorok átigazolási piacon mutatott teljesítményére is.  

A sorozat negyedik részében – hisz ABC sorrendben haladunk – az EF és az FDJ teljesítményét értékeljük, holnap pedig jön a Lotto és a Mitchelton-Scott.


EF Education First 

A tavalyi évet 6 győzelemmel zárták, szóval a mostani 17 siker kifejezetten nagy előrelépés. Uran éve sérülések miatt nem lehetett teljes, Woods igazán csak ősszel volt önmaga (nyert is egy Milánó-Torinót), de az év csúcspontja számukra nyilván Bettiol Flandria győzelme volt. A háromheteseken sem maradtak győzelem nélkül, a fiatal Higuita a Vueltán vitt el egy nem is rossz szakaszt. És végre - pályafutása során először - Sep Vanmarcke is tudott WT-versenyt nyerni.

 • A legjobb eredmény:  Albertio Bettiol (Flandria), Sergio Higuita (Vuelta-szakasz)
 • A legjobb versenyző:  Sergio Higuita
 • A legnagyobb csalódás: 
 • Győzelmek: 17 (ebből WT: 4)
 • Az átigazolási piacon: Matti Breschel és Taylor Phinney visszavonult, Modolo a Corendonhoz került, Joe Dombrowski pedig az UAE-hez igazolt. Miközben Cortot és Halvorsent is sikerült megszerezniük. Az EF soha nem vesz hatalmas sztárokat, inkább a fiatalokra figyelnek. Az U23-as vb-n ezüstöt szerző, és a l’Aveniren is szakaszt nyerő Bissegger például jó vételnek tűnik.
 • A 2020-as célok:  A háromhetesekre nagyon kellene egy egészséges Uran, az egynaposokra pedig a kiegyensúlyozottan teljesítő Bettiol. Bár még Vanmarcke-t sem szabad leírni, ő mindössze 31 éves. Az Inesotól érkező Halvorsen jó igazolás lehet, simán hozhat néhány szakaszt az egyhetesekről.

075_bootman-16thtour190908_np1cN.jpgFotó: Europress/AFP  

Groupama - FDJ 

Pinot végre nagyon közel került egy komoly eredményhez, de szervezete megint cserbenhagyta. Ha ő végig megy a Touron, az alapjában változtatta volna meg az FDJ idényét. Egyébként 24 győzelemig jutottak, amiből 14-et gyűjtöttek francia versenyeken. A Girón Demare, a Touron Pinot hozott egy-egy szakaszt, de rangos egynapost vagy egyhetest nem nyertek.

 • A legjobb eredmény: Arnaud Demare (Giro-szakasz), Thibaut Pinot (Tour-szakasz)
 • A legjobb versenyző: David Gaudu
 • A legnagyobb csalódás: -
 • Győzelmek: 24 (ebből WT: 4)
 • Az átigazolási piacon: Komoly igazolásuk nem volt, Preidlerre a doppingügye miatt nem számíthatnak, Morabito pedig visszavonult. A saját nevelésű fiatalok közül Simon Guglielmi szereplése lesz érdekes, mert ő idén elég jó eredményeket hozott az utánpótlás versenyekről.
 • A 2020-as célok: Pinot ismét a Tourra készül, ez nem akkora meglepetés. Inkább az a kérdés, Gaudu tud-e tovább fejlődni, és melyik háromhetesen mehet magáért. Demare-tól minőségibb győzelmek kellenek, tőle az egy szem Giro-szakasz nem túl sok. És persze ott a vb bronzérmes Küng. Tőle alapelvárás lehet néhány rangos ITT megnyerése.
Hozzászólások