ES Bringa - A nagy év végi csapatértékelő - 3. rész (CCC, Quick-Step)
A nagy év végi csapatértékelő - 3. rész (CCC, Quick-Step)
Fotó: Europress/AFP

A nagy év végi csapatértékelő - 3. rész (CCC, Quick-Step)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/12/10 09:30
Lassan vége a 2019-es évnek, így itt az ideje egy kis visszapillantásnak. A következő napokban kettesével értékeljük a World Tour-csapatok teljesítményét, kitérünk a legjobb és legrosszabb eredményekre, a nagy csalódásokra, az idén berobbanó fiatal tehetségekre, és persze az egyes sorok átigazolási piacon mutatott teljesítményére is. 

A sorozat harmadik részében – hisz ABC sorrendben haladunk – a CCC és a Quick-Step teljesítményét értékeljük. Két nap múlva pedig jön a EF és az FDJ.


CCC Team 

A BMC 2018-as megszűnését követően sok versenyző elhagyta a csapatot, akik maradtak, azok összeolvadtak az akkor még prokontinentális CCC-vel. Ilyenkor mindig nehéz egy csapat helyzete, hiszen sokan távoznak, a bizonytalan jövő miatt nem akarnak az utolsó pillanatokig várni a jövő évi szerződéssel. A csapat eléggé "szedett-vedettre" sikeredett, és a szezon előtti várakozások valósággá váltak. A CCC mindössze 6 győzelemmel zárt, ebből egyértelműen kimagaslik Greg Van Avermaet győzelme Montrealból. A belga klasszis 3 győzelmet szerzett az évben, de a tavaszi kockaköves klasszikusokon nem hozta a tőle elvárt eredményeket, csak a BinckBank Classic-on és a Flandrián zárt a 10-ben. Mellette, a másik kiemelhető versenyző Patrick Bevin volt, aki sokat fejlődött, és időfutamban felzárkózott a világ élvonalához. A nagy reményekkel érkező fiatal olasz sprintertől, Jakub Mareczkótól minden bizonnyal többet várt a vezetés, a legjobb eredménye egy szakasz-harmadik hely volt.

 • A legjobb eredmény : Greg Van Avermaet (Montreal GP győzelem)
 • A legjobb versenyző : Greg Van Avermaet, Patrick Bevin  
 • A legnagyobb csalódás : Jakub Mareczko
 • Győzelmek : 6 (ebből WT: 2)
 • Az átigazolási piacon : Sok mozgás történt a csapat környékén, hiszen 9 új versenyző érkezett. Számunkra az egyik legfontosabb átigazolás itt történt, hiszen az utánpótlás-csapattól Valter Attila is csatlakozott a WT-sorhoz. A hegyi sort tovább erősítve érkezett Ilnur Zakarin, Jan Hirt, Fausto Masnada és a Tour de l’Avenir egyik felfedezettje, Georg Zimmermann is. A klasszikus-és sprinter sor a világbajnoki ezüstérmes Matteo Trentinnel lett gazdagabb, aki remek szezont tudhat maga mögött. A legnevesebb távozó talán Laurens Ten Dam, aki 17 szezon után befejezi pályafutását.
 • A 2020-as célok: A 2019-es szezonnál rosszabbat aligha futhat majd a csapat. A legfőbb célok közé tartozhatnak a tavaszi klasszikusok, aminek kétkapitányos felállással indulhatnak neki, Van Avermaet-val és Trentinnel. Zakarin sem élete szezonját teljesítette tavaly, de a Giro d’Italia egyik királyszakaszát sikerült behúznia. Még nem tudni, melyik háromhetest vállalja jövőre, de egy összetett top10 bármelyik versenyen összejöhet, ha csúcsformában van. Összességében azt lehet mondani, hogy versenyképesebbnek kell lenniük minden téren, a 6 győzelemnél sokkal több van ebben a keretben.
043_BELGAIMAGE-148220368.jpg

Deceuninck-Quick Step
 

Kevesen gondolták volna, hogy a 2018-as, 73 győzelemmel záró teljesítményt meg lehet közelíteni. Patrick Lefevere farkasfalkája azonban idén is bebizonyította, hogy a neves távozók ellenére sem gyengült. A csapat több mint fele, pontosan 16 versenyző nyert legalább egy szakaszt, közülük a legtöbbet Elia Viviani gyűjtötte, összesen 12-őt. A kockaköves klasszikusokon nem volt az elmúlt években megszokott dominancia, de szégyenkezni egyik versenyzőjüknek sem kell. Az év talán legemlékezetesebb pillanatait Julian Alaphilippe szállította, ahogyan a Tour de France-on emberfeletti akarattal küzdött a sárga trikóért. Philippe Gilbert sem maradt adós a szurkolóknak, utolsó QS-es évében Paris-Roubaix-t nyert és a Vueltán is szerzett két emlékezetes szakaszgyőzelmet. Nem is beszélve a mindössze 19 éves Remco Evenepoel első profi szezonjáról, amiben többek között megnyerte a San Sebastiani klasszikust.

 • A legjobb eredmény : Philippe Gilbert (Paris-Roubaix győzelem), Julian Alaphilippe (Fléche Wallone győzelem)
 • A legjobb versenyző : Elia Viviani, Julian Alaphilippe  
 • A legnagyobb csalódás : Enric Mas
 • Győzelmek : 68 (ebből WT: 35)
 • Az átigazolási piacon : A csapat több oszlopos tagja távozik jövőre, köztük Elia Viviani és Philippe Gilbert. Az olasz sprinter pótlására érkezik Sam Bennett, aki miután nem tudott megegyezni a Borával, több lehetőségre vágyva jött a QS-hez. Az ír sprinter 13 győzelmet gyűjtött 2019-ben, nála többet csak a Jumbo-Visma sprintere, Dylan Groenewegen szerzett. Távozott Enric Mas, akitől joggal várhattunk többet a tavaly Vueltán elért összetett dobogója után. Összesen 11 embert igazolt a csapat, köztük klasszikus segítőket és ígéretes fiatal hegyimenőket, mint például Mauri Vansevenant (Tour de l’Avenir GC 6.) vagy Joao Almeida.
 • A 2020-as célok: Nehéz egy olyan csapatnál célokat megfogalmazni, amely az előző 2 szezonban összesen 141 győzelmet szerzett, és mindent megnyert, amit csak lehetett. Továbbra is szeretnék megtartani domináns szerepüket a tavaszi klasszikusokon, Sam Bennett-tel annyi szakaszt nyerni, amennyit csak lehetséges, és fenntartani az idei győzelmek számát. A keret egyetlen hiánycikke egy elit hegyimenő, aki versenyképes lehetne a háromheteseken.


Szöveg: Dobos Milán

Hozzászólások