ES Bringa - A nagy év végi csapatértékelő - 1. rész (AG2R, Astana)
A nagy év végi csapatértékelő - 1. rész (AG2R, Astana)
Fotó: Europress/AFP

A nagy év végi csapatértékelő - 1. rész (AG2R, Astana)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/12/06 13:02
Lassan vége a 2019-es évnek, így itt az ideje egy kis visszapillantásnak. A következő napokban kettesével értékeljük a World Tour-csapatok teljesítményét, kitérünk a legjobb és legrosszabb eredményekre, a nagy csalódásokra, az idén berobbanó fiatal tehetségekre, és persze az egyes sorok átigazolási piacon mutatott teljesítményére is. 


A ma induló sorozatunk első részében – hisz ABC sorrendben haladunk – az AG2R és az Astana teljesítményét értékeljük. Két nap múlva pedig jön a Bahrain és a Bora.


AG2R 

Számukra a Tour lett volna az év csúcspontja, de Bardet – a pöttyös trikó ellenére – nagyon elmaradt a várakozásoktól. A Girón Peters szökésének köszönhetően volt egy értékes győzelmük, de ezt leszámítva csak Naesen tudott WT-szinten nyerni. Ő ugyan mindig ott volt a legjobbak között (GW 3., Flandria 7.hely), de komoly egynapost továbbra sem nyert. A jövő emberének számító Cosnefroy idén a kisebb versenyeken (pl. Tour du Limousin), nem ment rosszul, de nyilván itt nem ragadhat meg.  

 • A legjobb eredmény: Nans Peters (Giro-szakasz) 
 • A legjobb versenyző:  Oliver Naesen 
 • A legnagyobb csalódás:  Romain Bardet, Tony Gallopin
 • Győzelmek: 14 (ebből WT: 2)
 • Az átigazolási piacon:  Nem volt kifejezetten nagy mozgás náluk. Megszerezték Oliver Naesen tesóját, Lawrence-t a Lottótól, és a l'Aveniren 4. helyen záró Clément Champoussint. 
 • A 2020-as célok:  Egy komoly egynapos Naesennel, és egy jó összetett eredmény Bardet-val, aki jövőre először indul a Girón. 

000_1JQ6HJ.jpg Fotó: Europress/AFP

Astana

A mennyiséggel (37 győzelem) és a minőséggel sem volt gond, bár a Touron idén nem nyertek szakaszt. Fuglsang fantasztikus évet futott, igaz a fő versenyén (Tour de France), most sem tudott nagyot alkotni. Lopeztől a Katalán kör megnyerése és a két Top 10-es GT annyira nem rossz, bár ő valószínűleg a Girón és a Vueltán is minimum a dobogóban gondolkodott. Lutsenkónak talán ez volt az áttörés éve, nagyon komoly tavaszt nyomott, csak legyen ilyen a folytatás is.

 • A legjobb eredmények: Jakob Fuglansg (LBL), Pello Bilbao, Dadio Cataldo (3 Giro-szakaszgyőzelem), Lopez (Katalán kör összetett)
 • A legjobb versenyző: Jakob Fuglsang
 • A legnagyobb csalódás: Miguel Angel Lopez
 • Győzelmek: 37 (ebből WT: 15)
 • Az átigazolási piacon: Hét kifejezetten jó és hasznos versenyzőt vesztettek (pl. Bilbao, Cort, Zeits), miközben az érkezési oldalon talán Oscar Rodriguez (ex-Euskadi) és a nagy tehetségnek tartott orosz Alexsandr Vlasov a két legkomolyabb név. Megszerezték a fiatal Tejadát is, aki mindkét számban U23-as kolumbiai bajnok, és nyert szakaszt a l’Aveniren. Mivel érkezett Davide Martinelli a Quick-Steptől, Giuseppe a saját fia sportigazgatója lesz.
 • A 2020-as célok: Fuglsang 2016 után újra bevállalja a Girót, Lopez valószínűleg először megnézi a Tourt, Lutsenkótól pedig újra az egyheteseken várhatunk jó eredményeket. Az újak közül Oscar Rodriguez lehet a legkellemesebb meglepetés. Gyaníthatóan nem összetettben, hanem sokkal inkább egy-két hegyesebb szakaszon.
Hozzászólások