ES Bringa - A legjobbak, a legrosszabbak, és néhány bátor tipp
A legjobbak, a legrosszabbak, és néhány bátor tipp
Fotó: Europress/AFP

A legjobbak, a legrosszabbak, és néhány bátor tipp

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/21 10:23

A TDU-val hivatalosan is elkezdődött az új idény, mi azonban még az ausztrál verseny előtt válaszoltunk a szokásos, szezonnyitó kérdéssorra.

A legjobbak, a legrosszabbak, a kedvenc versenyek, a várhatóan legerősebb és leggyengébb csapat, a háromhetesek sorrendje és persze egy bátor tipp 2019-re.


AZ ESB kérdései
1. Melyik versenyt várod a legjobban és miért? (1-2 mondatos indoklás)
2. A megismert útvonalak alapján, nálad hogy néz ki a háromhetesek sorrendje?
3. Kinek lesz a legjobb/legeredményesebb szezonja? Egy név csak, és némi indoklás. (Froome, Dumoulin, Nibali, Quintana, Thomas, Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Enric Más)
4. Kinek lesz a leggyengébb szezonja? Egy név csak, és némi indoklás. (Froome, Dumoulin, Nibali, Quintana, Thomas, Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Enric Más)
5. Valverde világbajnoki trikóban tekeri le az év nagy részét. De milyen szezonja lesz? Jobb vagy gyengébb, mint a 2018-as? Van esélye a Top5-re a Girón vagy a Vueltán?
6. Kittel, Cav, Kristoff, Greipel, Bouhanni, Demare, Ewan, Gaviria, Viviani. Szerinted melyik sprinternek lesz a legtöbb WT-szakaszgyőzelme?
7. Melyik csapat lesz pozitív és negatív értelemben a legnagyobb meglepetés? (két név és valahova jöhet némi indoklás)
+1 Egy nagyon durva/hihetetlennek hangzó tipp a 2019-es szezonra?


Lengyel Tomi
(a Tour de Hongrie utolsó magyar győztese)

1. Minden versenyt ugyanúgy várok. Mindig a Tour a legnagyobb, de sokszor nem a legizgalmasabb.
2. Nálam útvonaltól függetlenül a Tour a legnagyobb. Ott akik mennek, egytől egyig csúcsformában vannak. Giron, Vueltán egyéb okokból is részt vesznek egyesek.
3. Annak aki megnyeri a Tourt. Ha a győzelmek számát nézzük, akkor Yates és Nibali a két legjobb.
4. Az elmúlt két szezon alapján abszolút Quintana a befutó. Folyamatos leszállóágban van, nem látom miért fordulna meg a tendencia.
5. Valverdének mióta kerékpározik, mindig jó szezonja van. Ha babonás, utolérheti a szivárványszínű trikó átka. Meglepne, ha 39 évesen GT álmokat dédelgetne, de egy Top10 nála mindenhol benne van.
6. Sprint évek óta a vonatokról szól, ebben pedig mindegy ki a sprinter, a Quick-Step a legjobb. Idén jó lesz Ewan a Lottoval, ott is jó a felvezetés. Gaviria nálam kérdőjel, ha Kristoff beáldozza magát, sokat nyerhet, de egy felvezetővel még senki nem nyert mostanában túl sok WT szakaszt.
7. Nehéz ezt előre kijelenteni, talán a CCC jobb lesz mint gondolják és az UAE is sokkal többet nyerhet. A kis csapatoknál ahol egy sztárra épül a szezon, lásd Dimension Data, egy sérüléssel megint elmehet egy komplett szezon.
+1. Vinokurov Jay-Z-vel és Rihannával fog rappelni.

Németh Szabi (a Németh-kerékpár tulajdonosa, az Eurosport szakértője)

1. Talán a klasszikusokat. Az elmúlt évek esélyesei és nyertesei közül sokan vannak új csapatban. Tour! Sky segítők hozzáállása az ismert események miatt.
2. Giro, Vuelta, Tour
3. Dumoulinnek. Nagy esélyes a Girón, és még utána mindig van két háromhetes amin elindulhat
4. Aru. Már évek óta nem az igazi és nem látom a többiekhez képest az előre lépést (remélem nem lesz igazam).
5. Jobb nehezen tudna már ennél lenni. Rosszabb sem lesz ismerve őt. Hozza a sok-sok győzelmet. A Grand Tourokon talán dobogós lehet.
6. Gaviria és Viviani
7. +: Bahrain-Merida., a sok jó igazolás miatt. -: Sky.. ha nem lesz fejlemény (szponzor) szétesik a sor, nem lesz összhang.
+1, Gaviria pöttyös trikós lesz a Touron.

Rév Dani (Eurosport)

1. A Flandriát és a Roubaix-t, mert minden évben az a két legjobb egynapos. A háromhetesek közül talán a Girót, király mezőny lesz nagyon durva hegyi szakaszokkal.
2. Giro-Tour-Vuelta, de a Vuelta jó eséllyel megint a legjobb lesz.
3. Simon Yates szerintem nagyot ugorhat a Vuelta-győzelem után. Simán összehozhat akár egy Giro-Vuelta duplát is. Az idei duplázásra szerintem neki lesz a legjobb esélye.
4. Thomasról azt gondolom, hogy ő elérte azt, amiért évek óta dolgozott, és azóta azért nem rendelt alá mindent a jövő évi felkészülésnek, ha értitek, hogy értem.
5. Én Valverde helyében egyre kevésbé koncentrálnék a háromhetesekre. Egy évben 4-5 napra még nyugodtan csúcsformába hozhatja magát, és nyerhet akár 2 monumentumot is, a spanyol egyheteseken is nyugodtan győzhet, de szerintem háromheteseken már nem fog tudni dobogóra állni a kora miatt.
6. A sztenderd válasz Viviani lenne, de szerintem nehéz lesz a tavalyi évet reprodukálnia. Legyen Kittel, a második évre csak összerakják a vonatot betonbiztosra. Amúgy a felsorolásban nem voltak benne a Bora sprinterei, de szerintem az Ackermann-Bennett páros közül az, aki Rüdiger Seliggel tekeri végig a szezont, elég sokat fog nyerni. Valószínűleg Ackermann.
7. A CCC-ből lehet mindkettő, kb. minden Van Avermaet tavaszán fog múlni náluk. Az UAE mindig jó jelölt a legnagyobb csalódás címre :)
+1, Nem nyer háromhetest a Sky. Vagy mindhármat megnyerik.

000_1CC6ZD.jpg Fotó: Europress/AFP

Kálmán Laci  (hosszabbitas.hu)

1. Az idén is, mint mindig a Flandriát várom leginkább. Ha van igazság, GVA végre megnyeri.
2. Most nálam nagyon kiegyensúlyozott a dolog. Talán a Tourt tenném az első helyre a Tourmalet és a Galibier miatt, meg azért is, mert érdekes lesz látni, vajon megbomlik-e a Sky-egység, ha a szponzorgondok nem oldódnak meg addig. Azt sem bánom, hogy a végére nem szúrtak be még egy időfutamot. A Vuelta mondjuk a második a hegy/időfutam arány miatt. Aztán persze lehet, hogy megint a Girón lesz a legjobb verseny…
3. Dumoulin a tavalyi ezüstöket aranyra váltja. Megnyeri a Girót, és minimum dobogós lesz a Touron is.
4. Enric Más. Tavaly nagyon berobbant, most szinte törvényszerű némi visszaesés. Kíváncsian várom, hogy megy majd az első Tourján, és, hogy milyen Vueltát tud arra rátenni.
5. A háromheteseken kevésbé lesz jó, nem lesz top 5-ben, az egynaposokra viszont fölszívja magát. Nyer megint klasszikust tavasszal, vagy Liége-t, vagy Fléche Wallonne-t. 
6. Viviani durván jó lesz. Gaviriát mondtam volna, ha nem ment volna el a QS-től; így számomra ő komoly bizonytalanság.
7. A Quick-Step baromi erős marad, ami nyilván nem lesz meglepetés, ha így lesz. Tovább erősödik viszont a holland Lotto az összetettben és a sprintekben is. Most nyilván olcsó dolog negatív meglepetésnek a Sky-t mondani, de szerintem magukhoz képest legalábbis biztos, hogy gyengébbek lesznek. 
+1, Nem tudom, mennyire durva, de 2018 után talán az: nem lesz brit GT-győztes.

Pintér Laci (Eurosport)

1. Az útvonal és a mindig remek verseny miatt természetesen a Girót, és a Tourt, mert a Tour az a Tour.
2. Giro, Tour, Vuelta
3. Simon Yates. Benne van a Giro-Vuelta dupla.
4. Enric Mas. A Touron ki fog fáradni, mert ez lesz neki az első, és a csapat sem csak érte fog dolgozni. Ezért a Vueltára sem marad annyi ereje.
5. Szerintem gyengébb. A Girón nincs esélye top5-re, sok lesz neki a magashegy, és amúgy is alighanem Landát kell majd segítenie. A Vueltán pedig csak akkor, ha Quintana megint árnyéka lesz önmagának, mint tavaly. De az az érzésem, Quintana idén jobb lesz.
6. Idén is Vivianira tippelek. Nagyon megtalálta a helyét a Quick-Stepben. Ráadásul elmegy a csapatból Gaviria.
7, Van egy olyan érzésem, hogy az UAE idén látványosakat fog alakítani. Negatív értelemben pedig az Astanára tippelek.
+1, Quintana megnyeri a Tourt:)

BG (Eurosport)

1. Micsoda kérdés ez??? Hát a Sanremót és a Girót. Utóbbi annak ellenére mondom, hogy a nagyon dél most kimarad, és 1.5 hétig nem lesz hegy.
2. Útvonal alapján nálam a Giro kimagaslóan, aztán vonal, és Vuelta, majd Tour. De pár éve már ez van. Bár zárójelben megjegyzem, "érik" már egy durván izgi Tour.
3. Más még fiatal, Lopez nálam nem GT-győztes (talán a Vueltán igen), Quintanában már sokszor bíztam, Nibali nagyot vállalt (de ő a Girón mindig tényező), Yates meg engem komolyan meglepne egy duplával (de már a Giro győzelemmel is). Szóval nehéz. Dumoulint mondom, viszont nem a Giróra!!!
4. Simon Yates. Nem tudom értelmesen megindokolni, de szerintem egyik GT-n sem lesz tényező.  
5. Ő még most is simán hoz egy háromhetes Top 10-et bárhol! Az mondjuk komoly volt (és ez abszolút nem az ő kritikája), hogy egyedüliként lehetett ellenfele a Vueltán Yates-nek, még az utolsó hét kezdetén. Annak tudnék örülni ha LBL-t nyerne, és mondjuk Alaphilippe-t tolná le egy az egyben.
6. Kittelben bízom, Gaviria szerintem jó lesz, Kristoffnak (aki bár nem klasszik sprinter) egyenesen szurkolok. Viviani remélem valahogy eljut a Tourra, és ott is nyer egyet., aztán már nem lehet fanyalogni vele kapcsolatban.
7. Bátor leszek: a Movistar jó évet fog futni (legalább egy csapatversenyt nyernek:), a Mitchelton-Scott kevésbé. Nem tudom a Katusha még egy ilyen szezont képes lesz-e lehozni., ha igen, akkor ott komoly gondok vannak.
+1, Nem lesz Sky-os versenyző a dobogón, egyik háromhetesen sem. 


Hozzászólások