ES Bringa - A kerékpárcsapatok harca a túlélésért - "A semmiből nem lehet munkát kreálni" 
A kerékpárcsapatok harca a túlélésért - "A semmiből nem lehet munkát kreálni" 
Fotó: Europress/AFP

A kerékpárcsapatok harca a túlélésért - "A semmiből nem lehet munkát kreálni" 

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/25 16:44
A koronavírus-járvány miatt a csapatok egyre nagyobb nyomás alatt vannak, hogy mihez is kezdjenek az alkalmazottaikkal. Mint mondják, az elbocsátásokkal kapcsolatos döntések meghozatala nehéz, de sajnos elkerülhetetlen. 

A járvány a markában tartja a világot, a gazdasági következmények súlyosak, ráadásul javarészt egyelőre még beláthatatlanok. Az azonban már most látszik, hogy az eseményeknek a foglalkoztatásra is komoly hatása lesz. Nathalie Muylle, belga munkaügyi miniszter szerint a krízis elvonulása után akár egymillió ideiglenes munkanélküli is lehet majd az országban. 

A hatások természetesen az országúti kerékpárt sem kerülik el. Senki sem tudja, mikor indulnak újra a versenyek. Június elején? Júliusban? Valamikor az ősszel? Vagy annyi az egész szezonnak? Ha pedig nincsenek versenyek, akkor a csapatok alkalmazottainak többsége számára nincs munka sem.

"Nem tudunk munkát kreálni a semmiből" - mondja John Lelangue, a Lotto-Soudal vezérigazgatója. "Nem mondhatjuk azt a fiziónak, hogy masszírozd meg ezt vagy azt a versenyzőt. Nincsenek szerelési munkák és a sofőrök sem furikázhatnak céltalanul a csapatbusszal. Elsősorban azért, mert jelenleg nem is szabad."

A Bingoal és a Circus-Wanty már meg is tette az első lépéseket az alkalmazottaival kapcsolatban. A dolgozóik ideiglenesen munkanélkülivé váltak. 

"Ez nem volt egy könnyű és kellemes döntés" - mondja Christophe Brandt a Bingoal menedzsere. "Már csak azért sem, mert nagy mértékben függünk az alkalmazottainktól. Azonban ebben a helyzetben ez a döntés elkerülhetetlen volt. Olyan ez, mint egy cégnél, amelyik nem tud eladni semmit és nincs bevétele."

lotto.jpgFotó: hln.be

Hasonló véleményen van Philip Roodhooft is, az Alpecin-Fenix csapatfőnöke. "Kénytelenek vagyunk üzleti szempontból közelíteni a kérdéshez, de egyelőre várunk, aztán meglátjuk. De kétségtelen, egyre közelebb vagyunk az ideiglenes elbocsátásokhoz." A Sport Vlaanderen, a Quick-Step és a Lotto-Soudal is ugyanígy vélekedik. 

Patrick Lefevere, a QS főnöke egyelőre elnapolta a döntést. Előbb megvitatja a kérdést a csapat pénzügyi igazgatójával, majd beszél természetesen a szponzorokkal is. "Nehéz kalkulálni, hisz senki sem tudja, mi lesz. Most nem egy normális világban élünk. Az biztos, hogy március 15-ig mindenkit kifizettünk."

"Ha valakinek jó példával kell elöl járnia, az a főnök. 65 éves vagyok, hivatalosan nyugdíjas, úgyhogy én tudok spórolni. A csapat alkalmazottai közé tartozó fiatal családos emberek sorsa sokkal jobban aggaszt. Akik házat vettek, és hozzá kölcsönt vettek fel. Néhány tisztviselőnk sajnos már ideiglenesen munkanélküli lett. Meglátjuk, meddig tudunk ilyen túlélőüzemmódban elevickélni. Nem lesz könnyű."

A versenyzők, legalábbis egyelőre biztonságban vannak. A Brandt, a Bingoal csapatfőnöke szerint a kerékpárosok munkája nemcsak a versenyzés, hanem az edzés is. A Lotto igazgatója is hasonlóképp látja a dolgot.

qs.jpgFotó: hln.be

"Más sportágakkal ellentétben az országúti kerékpárban teljes szezonban gondolkodunk" - mondja Lelangue. "A versenyzőink készülnek a pillanatra, amikor majd újra versenyezhetnek. Nem lenne okos dolog ebben a helyzetben, ha még edzeni sem edzhetnének. Akkor mindent a semmiből kellene újraépíteni. Mindenki folytatja a munkát a saját edzőjével, a személyre szabott edzésterve alapján."

"A csapatvezetés, a logisztikusok és az adminisztratív dolgozók számára most is van elég munka. Konferencia-hívásokkal folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással. Készen kell állnunk az újrakezdésre. Persze vannak olyanok is, akik most nem tehetnek mást, mint várnak. De ne feledjük, mindig van fény az alagút végén, bármilyen hosszú és sötét is legyen az."


hln.be

Hozzászólások