ES Bringa - A kedvező adózás Stuyvent is elcsábította 
A kedvező adózás Stuyvent is elcsábította 
Fotó: Europress/AFP

A kedvező adózás Stuyvent is elcsábította 

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/07 17:41
Jasper Stuyvent a belga kapitány nem válogatta be a nemzeti csapatba, így nem lehetett ott a yorkshire-i világbajnokságon. Amíg azonban a többiek Harrogate-ben küzdöttek az elemekkel, ő új lakhelyén, a napsütötte Monacóban edzegetett. 

Miért költöztél Leuvenből Monacóba?
Nos, nézzük csak, itt most süt a Nap és 24 fok van. Ha nem tévedek, Belgiumban meg egész nap szakadt az eső. 

És ez elegendő ok a költözésre?
Egy kerékpárosnak fontos, hogy jó körülmények között tudjon edzeni. Az elmúlt években Spanyolországban és Olaszországban töltöttem a teleket, tavaly pedig még további két hónapra kivettem egy lakást Mallorcán. Ez ugyan jobb, mint a szálloda, mégis folyton azt éreztem, hogy nincs otthonom, hogy állandóan úton vagyok. Ez mentálisan eléggé megterhelő, ráadásul rányomta a bélyegét a tavaszomra is.

Monacóban megvan az az érzésed, hogy otthon vagy?
Igen, így megfelelő körülmények között tudok készülni egész télen, és közben a saját ágyamban alszom. A barátnőm, Elke is költözik velem, mert itt is tudja folytatni a korábbi munkáját. Már régóta gondolkodtam, hogy meglépem ezt, és szerintem jól döntöttem.

Ráadásul Monaco adózás szempontjából sem épp egy rossz hely...
Ez így van. Nem is akarom tagadni, hogy ez is szerepet játszott a döntésemben. Fontos a kedvező éghajlat, fontos, hogy sok kerékpáros él itt, de nyilván számítanak az adózási feltételek is. Egy kerékpáros pályafutása nagyjából tizenöt év, én pedig megpróbálom ebből a lehető legtöbbet kihozni. Végül is, ez is csak egy munka. 

stuyven.jpg Fotó: Het Nieuwsblad

Nem félsz, hogy nyerészkedőnek tartanak majd? Hogy azt gondolják, hogy csak feltűnősködni akarsz?
Az tuti, hogy nem fogom majd elolvasni a kommenteket a cikked alatt. Nem különösebben érdekel az emberek véleménye, miközben tudom, hogy vannak sokan, akik szeretnek mások fölött ítélkezni. Emlékszem, Tim Wellens félt a közvélemény reakciójától, amikor ő költözött Monacóba. Később azonban azt mondta, hogy nem volt ezzel semmi gond. Ha az emberek azt hiszik, hogy egy kacsalábon forgó villába költözünk Elkével, akkor tévednek. Egy 95 négyzetméteres lakásban élünk majd, ami két felnőttnek azért nem akkora extra. 

A családod hogy fogadta a döntésetek?
Megértették, hogy a munkám miatt külföldre kell mennem, bár ők szerintem Gironának vagy Dél-Spanyolországnak jobban örültek volna.

Számos híres sportoló, köztük kifejezetten sok, több, mint 60 profi kerékpáros él Monacóban. 
Mindig is a nagy sztárokkal azonosítottam ezt a helyet. Teniszezőkkel, Forma 1-es versenyzőkkel. De igen, jó sok kerékpáros is él errefelé, Dylan van Baarle például ugyanabban a háztömbben lakik, mint mi. Tegnapelőtt hét profi versenyzővel tudtam edzeni, de ahogy hallom, néha egy kisebbfajta mezőny is összegyűlik. Meg kell tudnom még, hogy egyeztetnek időpontot. Biztos nincs egy WhatsApp-csoport az itteni versenyzőknek, mert arról tudnék Gilbert-től vagy Wellenstől.

Ők segítenek neked a beilleszkedésben?
Mint mondtam, a dolog már egy ideje ott volt a fejemben, és tavaly el is jöttem ide. Phil megmutatott pár dolgot, elvitt edzeni. Aztán a Sanremo első óráiban is átbeszéltük a dolgokat, és mondta, hogy ha bármi kérdésem van, forduljak nyugodtan hozzá. Tim régóta az egyik legjobb barátom, úgyhogy ő is sokat segített. De egyébként nem olyan nagy dolog ez, és nem is olyan drága, a szupermarketek még olcsóbbak is, mint Belgiumban. Az egyetlen, ami más, hogy itt nem néznek rád döbbenten, amikor viszonylag sok pénzt költesz.

stuyven1.jpg Fotó: Europress/AFP

Találkoztál már híres emberekkel?
Jon Olsson, korábbi svéd sízővel, aki most itt elég komoly influencer a közösségi médiában, több mint egymillió követővel. Elvitt egy körre az Audi RS5-jével. Ez egyébként hétköznapi dolog itt, mármint, hogy menő autók parkolnak mindenfelé.

Szerinted itt maradtok örökre Monacóban?
Még nem tudom. Tim azt mondta, jóval korábban meg kellett volna lépnie, hogy ide költözik, mert itt annyival könnyebb minden. Remélem, Elke és én is így leszünk majd ezzel.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások