ES Bringa - A Jumbo-Visma főnöke szerint több kapitány a kulcs a sikerhez a háromheteseken
A Jumbo-Visma főnöke szerint több kapitány a kulcs a sikerhez a háromheteseken
Fotó: Europress/AFP

A Jumbo-Visma főnöke szerint több kapitány a kulcs a sikerhez a háromheteseken

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/04 08:19
Richard Plugge irányítása alatt a Jumbo-Visma évről egyre komolyabb szerepet tölt be az országúti kerékpárban. Jövőre ráadásul érkezik Tom Dumoulin is, aki egy újabb komoly lökést adhat a csapatnak. 

Dumoulin szerződtetésével úgy tűnik, az Ineos babérjaira törtök.
Remélem, hogy így lesz. A lehető legmagasabbra akarunk jutni a kerékpársportban. Idén eddig már kétszer álltunk háromhetes-dobogón, jövőre pedig ismét szintet szeretnénk lépni. 2013 óta vagyok a csapat vezetője, és ez idő alatt még nem nyertünk nagy kört. A cél az, hogy 2022 végéig az előttünk álló tíz GT közül megnyerjünk legalább egyet. De inkább kettőt vagy még többet. 

Van erre három embered. Roglic, Kruijswijk és Dumoulin. Mi a terv?
Mindenki azt kérdezi, hogy mit csinálunk jövőre a Touron. Nos, a két fiú kapott egy harmadik versenytársat. De az idei Tour is bebizonyította, hogy több ember kell a sikerhez. Ha nem töröltek volna bizonyos részeket az idén, lehet, hogy Thomas nyert volna, ő tűnt a legfrissebbnek. Az egyéni esélyek nőnek, ha a versenyzők jól össze tudnak dolgozni.

Ez volna a recept? Több potenciális győztes? A Movistarnál nem működik.
Nincs egy biztos módszer. A mi esélyeinket növeli majd, hogy lesz még egy opciónk. Az a helyzet, hogy a Rabobank megszűnése után nagyon mélyről kellett visszajönnünk. Megtanultuk, hogy csak úgy lehetünk sikeresek, ha száz százalékban egymásért dolgozunk. 

Patrick Lefevere egy szóval szokta összefoglalni a különbséget a csapata és az Ineos között, ez pedig a költségvetés. Ebből a szempontból ti sem tudtok velük versenyezni.
Nézd, a büdzsét tekintve nem vagyunk elöl. Ha azonban az eredményeket nézzük, láthatod, hogy harmadikok vagyunk a WT-rangsorban. 

jumbo.jpg Fotó: Europress/AFP

Azok közé a csapatok közé tartoztok, akik a fejlesztésekre is gondot fordítanak.
Igen, a versenyzők fizetése mellett jelentős összegeket teszünk az innovációba, tudományos kutatásokba, szélcsatorna-tesztekbe. Persze a Sky volt szem előtt, és rólunk gyakran elfeledkeztek, de nem hiába dolgoztunk, kezdenek jönni az eredmények. Ezek nagyon fontosak, de persze kellenek jó versenyzők is, megfelelő táplálkozás és elegendő pihenés is.

Mi magyarázza a sikereteket a Touron?
Az, hogy a segítők erősebbek, hogy a kiegészítő emberek is egyre jobbak. A legjobb példa a legelső nap, amikor Dylan Groenewegen bukása után Mike Teunissen nyerte meg a sprintet. De Wout van Aert is nyert egy mezőnyhajrát, amire szintén nem számított senki. 

Miután a Rabobank kiszállt, elölről kezdtél mindent. Sok dolgot helyre kellett tenni, mert például a szerelők bankárfizetésért dolgoztak, ahogy azt korábban mondtad.
Én ilyet nem mondtam. Mondjuk úgy, hogy a Rabobank nem feltétlenül a sportra koncentrált, hanem egyéb dolgokra. 2015 óta nálunk az eredmény az első. Az a cél, hogy úgy haladjunk át a célvonalon, hogy közben a kezünkkel a levegőbe csapunk.

Azért nem volt mindig minden tökéletes. Az elején nem igazán jöttek az eredmények.
Volt egy tervem. Tudtam, mit kell tenni. Ahogy azt is tudtam, hogy az újjászervezés nem lesz könnyű. Akkor nagyon sok volt még a bizonytalanság, de azóta minden kikristályosodott. 

jumbo2.jpg Fotó: Europress/AFP

Tavaly úgy döntöttél, hogy nem foglalkoztatsz olyan versenyzőt, akinek gyógyszeres kezelést kell igénybe vennie.
Nem mondtam, hogy kizárjuk őket. Egyszerűen kell, hogy legyen egy nagyon szigorú doppingellenes szabályzatunk, így aztán tudni akarunk az összes olyan gyógyszerről, aminek a használata szóba jöhet egy versenyzőnél.

A Tour ideje alatt meg kellett védenetek magatokat azzal kapcsolatban, hogy a versenyzőitek használnak ketonokat.
A ketonok táplálékkiegészítők, nem tiltottak. Számítottunk rá, hogy lesz egy kis médiavihar, de nem akarunk titkolózni, semmi baj nincs a ketonokkal. 

Mi a helyzet Wout van Aerttal?
Rendben lesz, csak még kell neki egy kis idő.


Hozzászólások