ES Bringa - A Giro, aminek az utolsó szakasza a bíróságon zajlott
A Giro, aminek az utolsó szakasza a bíróságon zajlott
Fotó: Europress/AFP

A Giro, aminek az utolsó szakasza a bíróságon zajlott

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/24 12:15
Emlékeztek még, hogy ünnepelte Alberto Contador a Giro-győzelmét 2015-ben? Jobb kezében a trófea, a ballal integet a fotósoknak, majd egy félreérthetetlen kézmozdulat következik, és hosszú másodpercekig jól láthatóan hármast mutat az ujjaival. Nála akkor sem volt kérdés, valójában a hányadik rózsaszín trikóját nyerte.
 

Pedig hivatalosan csak két győzelem, a 2008-as és ez, vagyis a 2015-ös szerepel a neve mellett. A négy évvel korábbi, amit komoly fölénnyel nyert, már nem. Azt a kiírást hivatalosan Michele Scarponi kapta. 


A 2011-es szezon elején két nagy kérdés foglalkoztatta a kerékpársport rajongóit. Mi lesz Contador tavaly kirobbant klenbuterol-ügyével és képes lesz-e ilyen körülmények között - ráadásul egy csapatváltás után - a nagy duplára. Bár télen az új főnökének, Bjarne Riisnek még egy olyan nyilatkozata is volt, hogy ezzel a fiúval akár a három GT-győzelemre is rá lehet menni egy idényen belül, sokan inkább a Pantani óta nem látott Giro-Tour dupla látszott reálisnak.

Contador minden segítséget megkapott a Saxo Banktól, leigazolták a három kedvenc segítőjét (Jesús Hernándezt, Dani Navarrót és Benjamín Novalt), és arra a versenyre készült, amire csak akart. Egyszóval, ő volt a csapat legfontosabb embere.

000_Par8184750.jpg Fotó: Europress/AFP

Fél évvel korábban azonban bejött a képbe egy bizonyos hörgőtágító szer, amely neki köszönhetően világszerte ismertté vált, és ami kezdetben egyéves eltiltással fenyegette. A 2010-es Touron levett mintájáról és a klenbuterolról azóta sokat olvashattunk, és most nem is a vizeletében talált minimális mennyiség, vagy a marhahúsos "kifogás" a lényeg.

Hanem a Spanyol Kerékpáros Szövetség által hozott januári döntés, miszerint Contador részükről versenyezhet és felkészülhet a szezonra. Így rámehet a duplára, mert 2011-ben ez volt a célja: előbb a Giro, majd a Tour de France megnyerése. 

Három év szünet után tért vissza Olaszországba azért, hogy - saját megfogalmazása szerint - megnyerje azt a versenyt, amit mindennél jobban szeret. 2008-ban egyenesen a cadizi nyaralását szakította félbe, hogy egy utolsó pillanatos behívóval elinduljon a Girón, amit aztán simán meg is nyert. 

Bár jól hangzik a sztori ("májusban mindig keményen gyötör az allergiám, és a tengerparton feküdve készültem a versenyre"), Riccardo Ricco szerint Contador azért pontosan tudta, hogy ott lesz a rajtnál. Csak ez így egy eladhatóbb történet volt az újságok számára.

000_Par6299447.jpg Fotó: Europress/AFP

A 2011-es szezon elején viszont be volt tervezve az olasz kör, de akárhova ment, akármit nyert a tavasz során, folyamatosan arról kérdezték, hogy "mit csinált valójában a tavalyi Touron?" vagy "Mihez kezd, ha esetleg utólag eltiltják?"

A spanyol versenyző erről ugyan nem beszélhetett, de majdnem biztos lehetett abban, hogy ott lesz az olasz körön. Pletykálnak egy előző évben összehozott (titkos) megállapodásról, amit az RCS Sporttal kötött, és ami garantálta számára a biztos részvételt. Mivel hivatalosan májusig senki (se a hazai szövetség, se a Sportdöntőbíróág, se az UCI) nem tiltotta el, tehát a Giro szervezői nyugodtan szabad utat biztosíthattak számára. 

A La Repubblica a nagy rajt előtt azért találóan megjegyezte: "Ez a Giro így nem Milánóban fog befejeződni, hanem a 22. szakasszal a bíróságon."

Furcsa verseny volt a 2011-es, elég csak Wouter Weylandt sajnálatos tragédiájára gondolni. Sportszakmailag nem kell sokáig magyarázni a történteket, Contador ugyanis azt csinált a mezőnnyel, amit akart. Már a verseny egészen korai szakaszában, az Etnán jelezte, hogy itt csak neki lehet esélye.

Mauro Giannetti, a Geox csapat (ex Saunier Duval) sportigazgatója ki is mondta a Contador által megnyert nevegali időfutam után, hogy: "ez a fiú más ligában játszik." 

A spanyol versenyző tényleg érinthetetlen volt, pár nappal korábban másfél percet adott a Zoncolanon a Scarponi-Nibali duónak, akik a legközelebb voltak hozzá összetettben.

"Ha elindul, nem lehet és nem is szabad vele menni. Saját tempóra kell váltani" - mondta az utolsó hegyi szakasz után Scarponi. 

Apró érdekesség a zoncolanos szakasszal kapcsolatban, hogy a nap végén kizárták a Giróról Contador szerelőjét, Faustino Muñozt, aki miután látta, hogy pár néző sértegette a versenyzőjét, szándékosan rácsapta a kísérőkocsi ajtaját az egyik szurkolóra. Ez azonban nem befolyásolta a rózsaszín trikós spanyol versenyző további szereplését, a brutális Conegliano-Val di Fassa szakaszon tovább növelte - az amúgy is megnyugtató - előnyét, és pontot tett a Giro végére.

"The lingering question remains as to whether that feat will survive in the record books." 

Írta a verseny után a cyclingnews, attól tartva, hogy a Contador-ügynek várhatóan lesznek még következményei. Hisz hiába nyert óriási fölénnyel (6.10-et adott Scarponinak, 6.56-ot Nibalinak), akkor még nem lehetett tudni, hogy idővel mi kerül be a történelemkönyvekbe.

000_Par6670450.jpg Fotó: Europress/AFP

Ugyan kifejezetten lassan, de 2012 februárjában csak döntött a Nemzetközi Sportdöntőbíróág, és Contadort a pozitív doppingtesztje napjától számítva két évre eltiltotta. Ráadásul valamennyi azután elért eredményét elvette, vagyis (hivatalosan) a 2010-es Tourt és a 2011-es olasz kört sem ő nyerte.

Ismét utólag változott egy háromhetes végeredménye és került új győztes neve a statisztikákba (így lett pillanatok alatt Contador hat helyett, négyszeres GT-győztes). 

A következő évi verseny rajtja előtt a (jelképes) rózsaszín trikót és magát, a trófeát a másodikként záró Michele Scarponi kapta, aki később egyszer sem ismerte el teljes értékű győzelemként azt a Girót. 

Ő már az utolsó szakasz végén megmondta, hogy a legerősebb versenyző nyert. Alberto Contador pedig kitartott a véleménye mellett, és négy év múlva Torinóban büszkén mutatta a fotósoknak azt a bizonyos hármas számot.


000_Par6301829.jpg Fotó: Europress/AFP


Gazzetta, CyclingnewsHozzászólások