ES Bringa - A Flandria címvédője tudja, mit jelent megnyerni azt a versenyt, amiről minden belga álmodik 
A Flandria címvédője tudja, mit jelent megnyerni azt a versenyt, amiről minden belga álmodik 
Fotó: Europress/AFP

A Flandria címvédője tudja, mit jelent megnyerni azt a versenyt, amiről minden belga álmodik 

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/04/04 12:38
Zsúfolt hete volt Alberto Bettiolnak. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hisz ez a Flandria hétvégéje, ő pedig a címvédő. Az idén sajnos nem lesz verseny, legalábbis a hagyományos értelemben nem. Lesz viszont egy virtuális karanténverzió, melyre az EF kerékpárosa komolyan készül. 

Mennyire vagy jó állapotban? Svájcban élsz, ott tudsz rendesen edzeni?
Jó formában vagyok. Mi edzhetünk kinn, igaz, maximum csak ötfős csoportokban. Igyekszem alsóbbrendű utakon tekerni, ahol kisebb a forgalom. Ez most nem az az időszak, amikor az ember súlyos sérülésekkel kórházba akar kerülni. Vincenzo Nibali, Diego Ulissi és Enrico Gasparotto közel laknak hozzám, úgyhogy gyakran edzünk együtt, próbáljuk egymást segíteni. Egyébként egyedül vagyok, a barátnőm és a család Olaszországban ragadtak. Szerencsére jól vannak, de nem könnyű helyzet ez.

Mióta nem találkoztál a barátnőddel?
A Nizza rajtja előtt két nappal kivitt a reptérre, és azóta csak Skype-on láttam őt. Olaszország a verseny alatt került karantén alá, így aztán nem látogathatjuk egymást. Nyilván megszokta már, hogy hosszabb ideig távol vagyok, de ez most azért más. Ő fizioterapeuta, úgyhogy hiányzik például, hogy megmasszírozzon. De persze nem csak az. 

Vasárnap lesz egy virtuális Flandria. Egyébként szeretsz görgőzni?
Nem igazán, a kerékpár a szabadságot jelenti a számomra. Csak felpattanok rá, és mehetek bárhová, bármikor, ezért lettem kerékpáros. De profi versenyző vagyok, ami nem arról szól, hogy mindig azt csinálom, amihez kedvem van. A héten posztoltam amúgy egy gyerekkori képet magamról, amin egy hintalovon ülök. Azt írtam alá, hogy 'én már régóta tudom, hogy kell odabenn készülni.'

bettiol 1.jpg Fotó: Europress/AFP

Az egyik legnagyobb ellenfeled ezen a virtuális Flandrián majd Remco Evenepoel lesz. Ő a tavalyi győzelmed után nehezményezte, hogy hangosan azt kiabáltad, 'Hol van a Quick-Step?'
Nem sokat versenyeztünk még együtt. Kanadában igen, de ő általában nagyon visszafogott a mezőnyben.Leginkább csak interjúkban szólal meg. Ő ugye azt mondta, hogy a QS soha nem hagyta volna, hogy elguruljak. A helyzet az, hogy nem úgy volt, hogy bárki is hagyta, hogy csak úgy elguruljak a Flandrián. Nyernie kell még valami nagyot, hogy olyanokhoz mérhesse magát mint Greg Van Avermaet vagy Peter Sagan. Ők azért mutattak valamit az elmúlt tíz évben, van tapasztalatuk bőven. 

Evenepoel 19 évesen megnyerte a San Sebastiant.
Igen, és a kerékpársport jövője. A legjobbakat kívánom neki, de akkor sem tetszett, ahogy kommmentálta a győzelmemet.

Wouter Vandenhaute, a Flandria egyik szervezője azt mondta, hogy egy olyan versenyző, mint Bettiol nem nyerheti meg ezt a versenyt. Beszéltél vele erről azóta?
Nem, azt sem tudom, ki ez az ember. Még csak nem is hallottam róla. Gondolom, nem kell elnézést kérjek egy évvel később. De talán tud intézni egy VIP-helyet a családomnak a jövő évi versenyre. 

A Flandria volt az első profi győzelmed, és azóta is csak a Bességes egyéni időfutamát tudtad megnyerni. Van benned olyan érzés, hogy még bizonyítanod kell, hogy ott a helyed a legjobbak között?
Igen, van. Nem reagáltam megfelelően a győzelmemre, túlságosan elapróztam magam utána, túl sok mindenre próbáltam figyelni. Megnyertem a világ egyik legnehezebb versenyét, és az egész életem megváltozott utána. Másképp néznek rám az emberek, de nekem nem kellene másképp nézni rájuk. Már az idén is bizonyítottam, hogy kész vagyok nagy versenyeket nyerni, és ezt akarom tenni a jövőben is. Nagy felelősség együtt élni azzal, hogy megnyertem azt a versenyt, amiről minden belga álmodik gyerekkorában.

bettiol 2.jpg Fotó: Europress/AFP

Például a csapattársad, Sep Vanmarcke.
Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy a tavalyi Flandria-győzelmem legalább annyira Sep győzelme is. Én csak befejeztem a show-t. Amikor utolérték Stijn Vendenbergh és az ő szökését, akkor akár hagyhatta is volna a fenébe az egészet. De ő a sérült térdével beállt vezetni, nélküle nem nyerhettem volna. Igazi csapatgyőzelem volt ez. Benne volt Sep, benne volt Sebastian Langeveld, a mérnökök, a csapatvezetők, mindenki. 

Mit adtál nekik cserébe?
Kulcstartókat csináltattam a kerekekből, az eredetiekből. Mindenki kapott egyet az aláírásommal megy egy számmal 1 és 77 között. Ennyien kellettünk ehhez a győzelemhez. Egy nekem is jutott. Kellett valami, ami bizonyítja, hogy 2019. április 7-én része voltam egy olyan gépezetnek, melyben minden láncszem tökéletesen működött. Csak így nyerhettem meg a Flandriát.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások