ES Bringa - A flamand kerékpáros, akinek a tehénterelés a kedvenc hobbija
A flamand kerékpáros, akinek a tehénterelés a kedvenc hobbija
Fotó: Europress/AFP

A flamand kerékpáros, akinek a tehénterelés a kedvenc hobbija

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/16 08:24
Ki lehet ő? A Tour de France első hetét szökésben tölti, az azt követő belgiumi kritériumversenyeken pedig ugyanolyan hangos biztatásban részesül, mint Thomas De Gendt vagy Oliver Naesen. Másodállásban a családi gazdaságban segít, tehenet fej, terelgeti a csordát, vagy az istállót takarítja – mindezt puszta kedvtelésből. Ő Frederik Backaert, a Wanty versenyzője, akibe, amikor éppen nem a kerékpárján ül, egy Brakel közeli farmon lehet belebotlani tüsténkedés közben. „Egy gazda szezonja 365 napig tart, pihenőnap nincs” – emeli ki a két foglalkozás közötti legfőbb különbséget.


A különc Frederik Backaert Michelbeke szívében, a Szent-Sebestyén templom tövében él szüleivel, Christiannal és Christine-nel, ahol a Sint-Michaëlshoeve nevű családi gazdaság is található. A Wanty-Gobert szökevénybajnoka a két évvel ezelőtti Tour de France alatt lopta be magát a szurkolói szívekbe, fáradhatatlan próbálkozásai által ismertette meg a nevét a nagyközönséggel: minden adandó alkalmat megragadott a támadásra. Küzdőszellemével és tévés nyilatkozataival is pozitív benyomást keltett, így egy csapásra népszerű lett Belgiumban – egyszerre testesítette meg a tökéletes flamand kerékpáros és mezőgazda karakterét.

„Mind a kilenc kritériumversenyre elutaztam, egyrészt azért, mert jó pénzkereseti lehetőség, másrészt mert kiváló szórakozás, de edzésként sem utolsó. Aalstban másfél órámba telt, mire végre átöltözhettem a futam után, mert elindultam plusz egy körre, és eközben egyfolytában félreálltam autogramot osztogatni vagy épp fotózkodni. Nem számítottam ilyen elsöprő fogadtatásra. Úgy érzem, vissza kell adnom valamit abból, amit a szurkolóimtól kaptam, és erre ez a tökéletes lehetőség” – meséli háztömb körüli élményeit Backaert. 

A következő történet sokat elárul gondolkodásmódjáról: Backaert ugyanolyan szenvedélyes bringás, mint amilyen mezőgazda, tekerés közben sem feledkezne meg a farm körüli teendőkről. „Sint-Niklaasban volt egy különdíj a legagresszívebb versenyző számára. Thomas De Gendt megelőzött ebben az értékelésben, így végül ő kapta a fejszére hasonlító nyereménytárgyat. Aztán kiderült, hogy van ebből egy másolat is, úgyhogy megkerestem a főszervezőt és elmondtam neki, hogy ezt akár faaprításra is tudnám használni. Egyből megkaptam a másikat, később jól jött otthon.”

043_05397050.jpg Pillanatkép a 2018-as heerentalsi kritériumról: Backaert szokás szerint akcióban | Fotó: Europress/AFP

Noha a belga sörkészítés világhírű, Backaert megveti az alkoholt. A Tour de France befejeztével, ünneplés gyanánt sem fogyaszt szeszesitalokat, egy korsó Kwaremont helyett a családi gazdaságban előállított tejes italokat részesíti előnyben. „A párizsi befutót követően sem vetettem bele magamat az éjszakába. Még egy kritériumverseny után sem iszom semmiféle sört, csak és kizárólag írót” – fűzi hozzá nevetve.

A Backaert-Lampaert farmot („Nem, az édesanyám nincs rokonságban azzal a Lampaerttal, bár Yves is abba a roeselare-i mezőgazdasági főiskolába járt, ahová én”) közel 200 tehén népesíti be. Kilencven hektárnyi mező, illetve termőföld áll rendelkezésre, ahol a család krumplit, céklát, kukoricát és egyéb gabonákat is termeszt, elsősorban önellátás céljából, de jut belőle a piacra is. „A szüleim munkáját általában a nagybátyám segíti. Nálam jelenleg a kerékpár élvez prioritást, de amint van időm, természetesen én is foglalkozom a földdel és a gazdasággal.”

„Profiként a lehető legtöbbet szeretném kihozni a karrieremből, de különösképp a téli időszakban sokat segédkezem otthon is, egy kis munka sosem árthat. A tehénterelés a kedvenc feladatom, mert nem igényel túl nagy erőfeszítést. Főleg, hogy a család kutyája, Fleur magától is meg tudja csinálni [nevet]. Viccet félretéve, bármilyen farm körüli teendővel megbirkózom, egyedül a sajtkészítés nem megy. Azt hiszem, a rideg paraszti létforma legnagyobb előnye az, hogy kölcsönöz számodra egyfajta karaktert és ellenállóképességet, ami később a javadra válhat, bármibe is fogsz az életben.”

Az a nem titkolt cél, hogy Frederik előbb-utóbb átvegye az irányítást, megörökölve a gazdaságot, hiszen agro- és biotechnológiából diplomázott. Ám úgy látja, a jövő nem valami fényes a flamand mezőgazdaság szempontjából. „Sok gazdaság bezárt az utóbbi időben. Belgium a globális piacon versenyez és minőségben bárkivel felveszi a versenyt, viszont meg kell küzdenie az egyenlőtlen viszonyokkal. Ha megnézed, hogy mennyibe kerül például az Argentínából importált marhahús, megértheted. Ott jóval alacsonyabb az előállítási költség, kis túlzással végtelen nagy legelő áll rendelkezésre, itt viszont a hely szűkössége miatt intenzív termelésre van szükség. Ezért választjuk a fehér-kék belga húsmarhát, mivel ez egy gyorsan növő fajta.”

„De a legnagyobb problémát a munkaerőhiány jelenti” – fejti ki aggodalmát Backaert. „Én egyedül nem fogom tudni működtetni a gazdaságot, szükségem lesz egy társra, illetve alkalmazottakra is. A munkaerő viszont drága, hiszen manapság egyre kevesebb van belőle. Ez nem egy kilenctől ötig tartó munka. Délután öt órakor nem dobhatod el a lapátot és mondhatod azt, hogy ’Viszlát holnap!’ A lánytestvérem szintén az élelmiszeriparban helyezkedett el, van egy jól fizető állása. Végtére is, ez egy családi vállalkozás, amely generációról-generációra száll és egyben egy ősi hagyomány, amit folytatni kell. Nem akarom elvesztegetni.”

knack.be, Wouter Van Vaerenbergh.jpg A Backaert-Lampaert farm tehenei és Fleur, a border collie | Fotó: knack.be/Wouter Van Vaerenberghe

Backaert úgy beszél, akár egy jövőbeli mezőgazdasági miniszter, ám ez a pálya cseppet sem érdekli. „Egy jó gazda nem ér rá arra, hogy a politikával foglalkozzon. Minthogy egy helybéli politikus sem igazán van tisztában azzal, mi a helyzet a mezőgazdaságban. De még egy átlagember sem feltétlenül tudja. A búza és a tej ára folyamatosan csökkent az elmúlt tíz évben. Szomorú, de ma már kizárólag késztermékekkel tudsz profitot termelni.”

Éppen emiatt a Backaert-Lampaert farm kínál vajat, tejet, írót és sajtot egyaránt, no meg persze friss zöldségeket is. Frederik a Michelbeke nevezetű, érlelt házi sajtot és a Triveriust, egy görögszéna maggal [gyógyhatású, ősi fűszernövény – a szerk.] megbolondított sajtkülönlegességet ajánlja leginkább kóstolásra.

A flamand versenyző tehát ezekből a friss háztáji alapanyagokból és az abból készült ételekből meríti erejét, amit aztán az élsportban, profi kerékpárosként kamatoztat. „Minden, amit eszem, itt terem vagy helyben készül: a krumpli, a bab, a hús, a tej… Csak egyszer ittam szupermarketből vásárolt tejet, de soha többet! A holtszezonban, és amikor éppen nincs verseny, mindig a családommal étkezem. Édesanyám isteni finom zabkását készít íróból.”

Backaert Hilaire Van der Scurentől kapott lehetőséget arra, hogy profiként is megmérethesse magát. Az ifjú gazda 2014-ben szerződött a Wanty-Gobert-hez és azóta is a belga pro-kontinentális együttesben teker. „A Wanty az ideális csapat számomra, itt megtaláltam a számításaimat. Egy olyan csapatnál, mint például a Lotto-Soudal, sokkal több feladat hárulna rám és nem lenne beleszólásom abba, milyen versenyekre utazom el. Imádom a tavaszi klasszikusokat, elsősorban ide szeretném élezni a formámat, hiszen ez az én birodalmam. A Tro-Bro Léon a kedvencem Bretagne-ban [ahol Backaert 2017-ben az előkelő 2. helyet szerezte meg, két másodperccel elmaradva a győztestől – a szerk.].

„Fokozatosan fejlődöm, évről-évre lettem egyre jobb, egyre erősebb kerékpáros. A háromhetes versenyekhez pedig kell az állóképesség, de eddig a sorozatterheléseket is jól bírtam, ami biztató a jövőre nézve. A csapatbuszban uralkodó hangulat is kiváló. Két évvel ezelőtt a srácokkal komplett idiótát csináltunk a buszsofőrből a Tour alatt, aki háromszor is megfenyegetett minket azzal, hogy lelép” – idézi fel mosolyogva a csoportos csínytevéseket. „Végül azért maradt.” 

A Wanty csapatvezetője, a 71 esztendős Van der Schuren szintén hobbi farmer. „Ez kialakít egyfajta kötődést, egy közös pontot. Hilaire egyszer-egyszer odaszól nekem a buszon, hogy ’Backy, én már learattam a búzát. És te, hogy állsz vele?’ Egyszer felhívott és elmesélte, hogy a bíróság előtt kellett felelnie az erdészeti rendelet megsértése miatt. Pénzbüntetést és letartóztatási parancsot kockáztatott. Tudod, miért? Néhány tehene kiszökött a karámból és beszabadult a szomszédős erdőbe.”

„Hilaire talán ódivatú vezető, de tudja, mit csinál. Nem most jött le a falvédőről, nem lehet őt megvezetni. Tud egyet, s mást az emberekről, és tudja, hogyan kell kezelni a különböző habitusú versenyzőket. Velem például szigorúbb, mint egy Thomas Deganddal, aki valamivel érzékenyebb alkat, de én elviselem a kritikát. Kitapasztalta azt is, hogy persze, fontos a wattszám-elemezgetés, de a józan paraszti eszével időnként többre megy az ember. Egyszer például káposztalevelet tetetett a bukósisak alá, így védekezve a hőség ellen. Az ő ötlete volt és nekem bevált. Igaz, egész nap bűzlött tőle a fejem.”

000_1IJ1ZO.jpg Backaert és Schär szökésben az idei Tour de France-on | Fotó: Europress/AFP

A hardcore Backaert-szurkolókat egy átalakított felsőről lehet felismerni: a flamand versenyző hűséges rajongói számára csináltatott néhány egyedi darabot, csupán a Wanty-feliratot kellett módosítani, hogy a beceneve, vagyis a 'Backy' legyen rajta olvasható. „Idő közben az én szurkolótáborom összeverődött Stijn Vanderberghével: Zottegem huligánjai és Brakel banditái együtt verhetetlen banda.”

Miután tavaly kimaradt a Wanty Tour-keretéből, Backaert idén újra rajthoz állhatott Brüsszelben és akárcsak két éve, meg is érkezett Párizsba. Persze a három hét alatt kivette a részét a szökésekből, így hálálva meg a lehetőséget: erre példa, amikor a csapattárssal, Yoann Offredóval együtt beverekedte magát a 4. etap háromfős elmenésébe. Megnyerte a részhajrát, a fináléban lépést tartott a tempót váltó Michael Schärrel, ám a főmezőny nagyjából 20 kilométerrel a cél előtt bekebelezte őket. Backaert a Tourt követő, gálaszerű kritériumversenyekkel vigasztalódhatott. Az alkoholt ugyan megveti, de a többhetes haknit ki nem hagyná.

Ki tudja, talán most is kifog valami jól hasznosítható nyereményt.


Szöveg: Nagy Bettina
Forrás: 
nieuwsblad.be

Hozzászólások