ES Bringa - "A célom egyértelmű: megnyerni a Flandriát"
"A célom egyértelmű: megnyerni a Flandriát"
Forrás: Europress/AFP

"A célom egyértelmű: megnyerni a Flandriát"

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/12/11 08:09

Lehet, hogy Greg Van Avermaet egy kicsit későn érett be, legalábbis a nagy győzelmeket tekintve, viszont a karrierjéből hátralévő évekbe megpróbál annyit belezsúfolni, amennyit csak tud. A 2018-as célok között természetesen első helyen szerepel a Flandria, de ott van a Strade Bianche és az Amstel is.

Éveken keresztül ő volt a majdnemsrác. Top 5-ös helyezések és dobogók egész garmadája, ugyanakkor győzelem alig. A fordulópont az első Tour-szakaszgyőzelme volt 2015-ben. A rákövetkező szezonban már Omloopot nyert, behúzta Montrealt, és az olimpia mezőnyversenyét is. Újból tudott szakaszt nyerni a Tour-on, és ezúttal a sárgát is viselhette néhány napig.

2017 pedig, ha lehet még az előző szezonnál is jobban sikerült. Kis túlzással, ahol elindult, győzött. Omloop, Harelbeke, Gent-Wevelgem, valamint meglett az első nagy klasszikusa is, a Paris-Roubaix. Mindezek mellett pedig második lett a Strade Bianchén, valamint kedvenc versenyén, a Flandrián is.

"Az idén minden összejött. Nagy győzelmek Belgiumban, aztán a Roubaix, ami nagyon fontos lépés volt a pályafutásomban. Végre ott tartok, ahol mindig is akartam."

"Persze jó volt a tavalyi év is, meg 2015 is, de ekkora versenyt, mint idén, soha nem nyertem még tavasszal. És mivel egynapos menő vagyok, ez rendkívül fontos a számomra. Sokáig elkerültek a győzelmek, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy végre megtanultam nyerni."

"A győzelem sok apró dologból áll össze. Minden évben tanultam valamit a klasszikusokon. Az önbizalom is hihetetlenül fontos, plusz most már én vagyok az első számú ember. A csapat is jobb lett mellettem, és persze én is erősebbé váltam az évek során. No meg szerencsém is volt. A győzelem és a dobogós helyezések között sokszor csak a szerencse van, semmi más. Ha az előbb felsorolt dolgok már megvannak, akkor nyugodtabb vagy, és jobb döntéseket hozol. És sokszor csak ennyi kell."

gva3

Fotó: Europress/AFP

"Első profi szezonomban rögtön 8. voltam a Flandrián. Ekkor azt gondoltam, hogy 25-26 éves koromra meg fogom nyerni ezt a versenyt. Persze most már tudom, mennyire nehéz dolog ez. Most, 32 évesen sokkal inkább készen állok erre, mint 25 évesen. Nagyon boldog vagyok, ahogy a karrierem alakult. Nem volt könnyű, de ez volt a jó út."

Van Avermaet tavaly novemberben eltörte a bokáját, és csak december elején kezdte meg az edzéseket. Az idén majdnem egy hónappal hamarabb véget ért a szezon a számára, de ugyanúgy adott magának hat hét pihenőt, mint az előző szezon végén. A napokban kezdte újra az edzéseket, de már a tavaly téli tapasztalatok birtokában.

"Az a fajta srác vagyok, aki keményen készül, aki sokat edz. De rájöttem, hogy sokszor a kevesebb több. Tavaly december 6-án ültem először kerékpárra, és először aggódtam, mert úgy éreztem, hogy a dolog nem az igazi. Aztán végül jól működött minden, mert amikor kellett, frissebb voltam a klasszikusokon."

A programja nem sokat változik majd 2018-ban. A valenciai körön kezd, majd megy Ománba. Aztán jön az Omloop, a Kruune és a Strade Bianche. Az egynaposok sorát megszakítandó elindul a Tirrenón, majd jönnek a nagyok, a Milano-Sanremo, a Harelbeke, a Gent-Wevelgem, a Flandria, a Roubaix, és az Amstel.

gva2

Fotó: Europress/AFP

"A célom egyértelmű: megnyerni a Flandriát. Ez a verseny jelenti a legtöbbet a számomra, és ez fekszik a legjobban nekem."

Ezzel nehéz is volna vitatkozni. A legutóbbi hat alkalomból négyszer volt ott a Top 5-ben. Kétszer volt második, legutóbb tavaly, ezen kívül egyszer harmadik és egyszer negyedik.

"Remélem, meg tudom nyerni azt a két versenyt, ahol tavaly második voltam: A Flandriát és a Strade Bianchét. A többi verseny is fontos lesz, de elég jó lenne, ha ezek meglennének. És persze jó lenne az Amstel is."

Lehet, hogy megérkezett oda, ahova mindig is szeretett volna, de egyáltalán nem dől hátra. Megpróbálja bepótolni az elvesztegetett időt.

"Boldog vagyok azzal, ahová eljutottam, de továbbra is motivált vagyok. Sok még a tennivalóm."

 

(Forrás: cyclingnews)
Hozzászólások