ES Bringa - A BMC nyerte a csapat-időfutamot, Van Avermaet sárgában
A BMC nyerte a csapat-időfutamot, Van Avermaet sárgában
Fotó: Europress/AFP

A BMC nyerte a csapat-időfutamot, Van Avermaet sárgában

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/09 18:48

Széles, jó minőségű út várt a csapatokra a hétfői 35,5 km hosszú csapatidőfutam során. A szakasz ugyan nem volt teljesen sík, viszont az útvonal, a néhány emelkedőt leszámítva, mentes volt a technikai kihívásoktól, így aztán ezen a napon semmi más nem számított, csak a puszta erő. Abban pedig, mint oly sokszor a háromheteseken, ezúttal is a BMC volt a legjobb, megelőzve a Sky-t és a Quick-Step-et. A nevesebb összetett menők közül Geraint Thomas, Bob Jungels és Tom Dumoulin áll a legjobban, Nairo Quintana pedig bő két perc hátránnyal a leggyengébben. Greg Van Avermaet az új sárga trikós. 

Ez történt
A Mitchelton-Scott vágott neki először a távnak, és tekertek egy 38.55-ös időt, melyről akkor még nem lehetett tudni, mire is lesz majd elég. Következett egy másik, a szakaszgyőzelemre is esélyes csapat, a Sky, akik végül nem egész 5 másodperccel megverték Adam Yates-éket. 

A Movistar volt soron, mely a várakozásoknak megfelelően viszonylag sokat, 50 másodpercet kapott Chris Froome-éktól. A specialistának is számító BMC Greg Van Avermeat vezetésével ugyanúgy 4 másodpercet vert a Sky-ra, mint a brit csapat a Mitchelton-Scottra. 

A nap egyik vesztese, ahogy várható is volt, Dan Martin lett, az Emirates ugyanis 1.38-at kapott a BMC-től. Valamelyest jobban járt Romain Bardet és az Ag2r, hisz ők csak 1.15-öt szedtek össze a szakasz során. Ez Dillier és Gallopin sérülését figyelembe véve egy elfogadható eredmény a számukra. 

A Sunweb magához képest közepesen kezdett, ám az utolsó két szektorban nagyon keményen odatették magukat, és mindössze 11 másodperc hátránnyal megjöttek negyediknek. Így a nap egyik nyertese mindenképpen Tom Dumoulin lett. 

Vincenzo Nibali és a Bahrain bő egy percet kapott a BMC-től, amivel aligha elégedettek. Az Ag2r-t megverték, a Movistartól azonban kikaptak. Az EF és az Astana azonban várakozáson fölül teljesített. Előbbi csak 35 mp hátrányt szedett össze, és utóbbi is megelőzött több, papíron jobb csapatot. Ráadásul úgy, hogy tegnap elvesztették Luis León Sánchezt. 

A Quick-Step remek időt ment a végén, a harmadik legjobbat a mai napon, amivel a sárga trikót ugyan nem tudták megszerezni, viszont remek pozícióba hozták Bob Jungelst. 

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: ITT

A szakaszgyőztes - BMC
Ők a szám specialistái, ők nyerték a legutóbbi csapat-időfutamot is a Touron, 2015-ben. A szezonban pedig ebben a műfajban ez már a harmadik győzelmük; a Svájci körön és a Tirrenón is ők voltak a legerősebbek.

A nap száma - 4
Van Avermaet holnap összességében már a negyedik napját fogja sárgában tölteni. 2016-ban behúzta az ötödik szakaszt, ami után átvette a vezetést összetettben, amit egészen a Pireneusokig meg tudott tartani. 

A nap nyilatkozata
"A mai napon megvédtük magunkat egy számunkra egyáltalán nem kedvező útvonalon." - Nairo Quintana. 

Ez jön
Kedden ismét a sprintereké lehet a főszerep, hisz egy közel 200 km-es, szinte teljesen sík szakasz vár a mezőnyre, mindössze egy negyedik kategóriás emelkedővel. 

A szintrajz: ITT
TV: 12.55 - Eurosport, esti összefoglaló 21.00

Hozzászólások