ES Bringa - A 2020-as Tour-útvonal alaposan föladta a leckét a Dumoulinnel megerősödő Jumbo-Vismának
A 2020-as Tour-útvonal alaposan föladta a leckét a Dumoulinnel megerősödő Jumbo-Vismának
Fotó: Europress/AFP

A 2020-as Tour-útvonal alaposan föladta a leckét a Dumoulinnel megerősödő Jumbo-Vismának

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/21 12:59
A Jumbo-Visma háza táján nem voltak különösebben boldogok, amikor október 15-én kihirdették a 2020-as Tour de France útvonalát. Alig van benne időfutam-kilométer, ami van, annak is a java része emelkedik, kevés a sprinterszakasz, ellenben hegyek azok vannak bőven. 

Nem kérdés, a Tom Dumoulinnel megerősített holland csapat egy jóval kiegyensúlyozottabb útvonalra számított. Egyetlen egy, 36 km hosszú egyenkénti időfutam szerepel a jövő évi Tour útvonalában, a harmadik hét végén, mely ráadásul a La Planche des Belles Filles tetején ér véget. Ez a helyzet komoly kérdéseket vet föl a Jumbo-Visma számára, hisz két GT-győztesük, Dumoulin és Primoz Roglic a világ legjobb időfutam-menői közé tartoznak.

Mielőtt döntést hoznának arról, ki melyik háromhetesen indul, mindenképpen meg akarják várni a jövő évi Giro útvonalának kihirdetését, melyre október 24-én, csütörtökön kerül sor. Csak ezután kezdik majd el összeállítani Dumoulin és Roglic programját. És persze ott van még a képben, nem is mellékszerepben az idei Tour-dobogós, Steven Kruijswijk is.

Olyannyira nem mellékszerepben, hogy elsőre azt is mondhatnánk, hogy a Tour-útvonal a három összetett-menő közül neki fekszik a legjobban. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a másik kettővel ellentétben a holland nem Grand Tour-győztes, ahogy azt sem, hogy nem ő az, akit azért hoztak a csapathoz, hogy megtörje az Ineos Tour-dominanciáját. 

Merijn Zeeman, csapatigazgató hangsúlyozta, hogy csak a Giro-útvonal ismeretében hoznak majd komoly döntéseket a versenyzőik jövő évi programját illetően.

"Ha megnézzük a három összetett-menőnket, azt kell mondjuk, hogy akár mindhárman jók lehetnek a jövő évi Touron. Roglic jó a hegyekben, csakúgy, mint Dumoulin. És, ha a kemény harmadik hetet nézzük, az passzol Kruijswijkhez. Nehéz megmondani, melyiküknek fekszik legjobban, ahhoz majd alaposan ki kell elemezni a szakaszokat."

tom.jpg Fotó: Europress/AFP

"Dumoulin helye sem biztos a Tourra" - mondta Zeeman, utalva a holland sérülésére, Roglic Vuelta-győzelmére és az időfutam-kilométerekkel várhatóan jobban ellátott jövő évi Giróra. "Még bármi lehet, akár két nagy kör valamilyen kombinációja is."

"Azt pedig nem értem, miért van ilyen kevés időfutam. A Vueltán volt egy csapat-egyenkénti, plusz egy egyéni. Így aztán kialakultak különbségek. Ami azt jelentette, hogy a hegyi-menőknek támadniuk kellett. Így a verseny sokkal izgalmasabb volt. Nem értek egyet azzal, hogy az időfutam megöli a versenyt. Megint csak a Vueltát hozom példának, ahol Roglicot az ellenfelei megpróbálták az őrületbe kergetni azzal, hogy minden nap faragni akartak a hátrányukból."

A legvalószínűbb felállás talán az, hogy a Girón és a Touron Roglic és Dumoulin osztozik majd, a Vueltát pedig Kruijswijk viszi. Már csak azért is, mert előbbi kettőnek komoly tervei vannak a jövő évi tokiói olimpiát illetően is. 

"Az pedig nem a legjobb választás, hogy valaki lenyomja az olimpiát, utána pedig a Vueltát is. Ez azt jelenti, hogy Stevené lehet a spanyol kör. Egyébként a Tour-útvonallal kapcsolatban a többi csapatnak is vannak kétségei. Valaki ugyanúgy több időfutamot szeretne, mint mi. Valaki több lehetőséget a sprintereknek, és nyilván olyan is akad, aki még több hegyet akarna."

Arra is van egyébként esély, hogy a Jumbo-Visma három összetett esélyessel vágjon neki a Tournak. Zeeman ugyanis korábban hangsúlyozta, hogy olyan csapattal akar elindulni, akik közül hárman, de akár öten is top 10-ben végezhetnek a hegyi szakaszokon. 

Ha végül így döntenek, az nehéz helyzetbe hozhatja a csapat első számú sprinterét, Dylan Groenewegent, aki az elmúlt három Touron összesen négy szakaszt nyert. Ráadásul mindezt különösebb felvezetés nélkül. Ha kimarad majd a Tour-keretből, egy szezonon belül debütálhat a Girón és a Vueltán. 

rogla.jpg Fotó: Europress/AFP

"Meg kell majd nézni, hogy az útvonal mennyire fekszik Dylannek. Azt már most tudjuk, hogy a Girón lesznek jó sprintszakaszok, és az is biztos, hogy a Vuelta Hollandiából indul. Tavaly úgy hosszabbítottunk Dylannel, hogy azt mondtuk, minél több szakaszt kell nyernünk. És nem csak a Touron, vannak más fontos versenyek is. Persze nyilván menni akar a Tourra, de menni akar Primoz, Tom és Steven is. A csapatból egyébként mindenki megérti, hogy nem csak egy verseny van a világon."

Az, hogy a Jumbo-Visma fel tudja-e venni a versenyt a brutál erősnek tűnő Ineossal, egyelőre kérdés. A csapatot mindenesetre a fönt említett klasszisok mellett George Bennett, Laurens de Plus, Robert Gesink, Sepp Kuss, Tony Martin, Antwan Tolhoek és Wout van Aert is erősíti majd. 


cyclingnews

Hozzászólások