Kerékpár - ELŐZETES: Trentinoi kör
ELŐZETES: Trentinoi kör

ELŐZETES: Trentinoi kör

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/04/24 06:06

Mint a Dauphiné a franciáknál. A legfontosabb felkészülési verseny, az év első háromhetese előtt. Aki itt nem megy jó, nem álmodozhat a dobogóról. De még a Top 10-be kerülésről sem nagyon. Bár idén sajnos nem közvetítjük, mégis foglalkozunk a ma kezdődő Trentinoi körrel.

Egy váratlan megállapítással kezdünk: ez a verseny a hegyimenőkről fog szólni. Nem kell órákat kutakodni, hogy mindez kiderüljön. Elég ránézni a szintrajzokra. A 2014-es Giro del Trentino egy 14,3 km-es csapatidőfutammal indul (május 9-én a Giro szintén egy TTT-vel rajtol Belfastban), de onnantól kezdve minden nap brutális lesz. A következő három szakasz során összesen 9 kategorizált emelkedő vár a mezőnyre, és nem mellesleg három hegyi befutó. Aki itt nincs/nem lesz formában, szinte biztosan lemondhat a Giro dobogóról. Az elmúlt években a Trentino győztesei közül szintén kivétel nélkül mindenki Top 10-es volt az olasz körön, vagyis az esélyesek már tényleg a legjobb forma közelében tekernek. Érdekes, a két legnagyobb favorit (Joaquim Rodríguez és Nairo Quintana) kihagyja a Treninoi kört, indul viszont Evans, Scarponi, Aru, Igor Anton, Basso, Pozzovivo, Niemec és Wiggins is.

Joaquim Rodríguez a legutóbbi 4 háromhetesén, csak egyszer nem zárt dobogón. Sokak szerint most az utolsó esélye következik, hogy végre nagy körversenyt nyerjen. Purito legnagyobb riválisához – az otthon készülő Quintanéhoz hasonlóan – nem olasz földön, hanem az ardenneki klasszikusokon (Amstel, FW, LBL) melegít a Girora. Szóval lehetőségek kapnak a – várhatóan – a dobogóért küzdő versenyzők. Az évet kiválóan kezdő, ám a Tirrenon eléggé visszaeső Cadel Evans, egy kemény magaslati edzőtáborból érkező Michele Scarponi (aki majd az olasz körön is próbálja a lehetőségekhez képest segíteni az óriási tehetségnek tartott fiatal Arut) és talán az utolsó Girójára készülő Ivan Basso.

Az ES Bringa esélyesei:

*** Michele Scarponi, Cadel Evans

 ** Ivan Basso, Przemyslav Niemec, Domenico Pozzovivo

* Igor Anton, Tiago Machado, Fabio Aru, Bradley Wiggins

Meglepetésember: Franco Pellizotti, Leopold König

 Rajtlista: ITT

 A 38. Giro del Trentino szakaszai:

Április 22. – 1. szakasz: Riva del Garda – Arco 13,4 Km (TTT)

Árpilis 23.  – 2. szakasz: Limone sul Garda – San Giacomo di Brentonico 164,5 Km

Árpilis 24.  – 3. szakasz: Mori – Roncone (loc. Pozza) 184,4 Km

Árpilis 25. – 4. szakasz: Val Daone – Monte Bondone (Trento) 175,0 Km

Szakaszok, szintrajzok: ITT

Közvetítés: Várhatón minden délután felkerül egy video, ide az ESB-re.

Hozzászólások