Kerékpár - ELŐZETES: Coloradói körverseny
ELŐZETES: Coloradói körverseny
(Fotó: Europress/Getty)

ELŐZETES: Coloradói körverseny

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/08/18 15:04

Majka vs TVG. Nem hangzik rosszul.

Azt az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a hegyek dominálnak a coloradói körön, de most a tavalyinál is nehezebbnek tűnik az útvonal. Ez nagyon nem a sprinterek versenye. Lehet még Elia Viviani sem tudja, mire vállalkozott.

Egyébként tényleg minden a címvédő Tejay Van Garderen mellett szól. A tavalyinál sok jobb idénye van (5. lett összetettben a Touron), erős csapatot kapott maga mellé (jött segítőnek Bookwalter, Stetina és Kohler is), ráadásul amerikai versenyző. Utóbbi kijelentésben nincs semmi meglepő, de ne felejtsük el, a USA Pro Cycling Challange-en már-már „kötelező” a hazai győzelem. Az eddigi kilenc dobogós helyből, nyolcat elvittek az amerikaiak. Mindössze tavaly tudott bejönni az összetett második helyére, a BMC-s Frank.

Az előző verseny, Sagan négy szakaszgyőzelméről marad emlékezetes. A nemrég a Tinkoffhoz igazoló szlovák versenyző most hiányzik a mezőnyből, hisz a Vueltán indul.

Két szakasz a Touron, majd összetett a Lengyel körön. Majka lehet TVG legnagyobb ellenfele

A Cannondale-ben azonban ott lesz a Touron még őt segítő Viviani, és Ivan Basso is. A korábbi kétszeres Giro győztes olasz versenyzőnek a utahi kör után, ez lesz a második amerikai fellépése. És az utolsók egyike, a bizonytalan sorsú olasz-amerikai csapatban. Bassoval kapcsolatban sok mindenről lehetett olvasni, egy időben az Astana és a Tinkoff vitte volna, de egyesek még a visszavonulását sem tartják elképzelhetetlennek. Basso intelligenciáját és sportág iránti szeretetét ismerve, erre azért kicsi az esély. Arra már sokkal több, hogy beáll valaki (Contador?, Nibali?) mellé segítőnek.

A Bassonál épp egy tízessel fiatalabb TVG ellenben nagyon motivált, és a szakaszokat elnézve, tényleg esélyes. Tavaly már nyerte az időfutamot a coloradói körön, és csak Acevedo akadályozta meg abban, hogy Beaver Creekben elvigye a királyetapot. Acevedo, aki tavaly még a nem túl ismert Jamis-Hagens Bermans csapatban tekert, de olyan jól versenyzett, hogy lecsapott rá a Garmin. Idén pedig a kaliforniai és a svájci körön is Top 10-es volt.

Hogy ne legyen (túl) könnyű dolga a BMC-nek, azért a Tinkoff tehet a legtöbbet. Ők a Rogers–Majka kettőssel „támadnak”. Ez a duó öt etapot nyert az idei háromheteseken …

 

Az ESB esélyesei:

+++ Tejay van Garderen, Rafal Majka

++ Michael Rogers, Leopold König,

Thomas Danielson, Janier Acevedo, Thiago Machado

Meglepetésember: Carter Jones, Riccardo Zoidl, Daniel Jaramillo

Rajtlista: ITT

Szintrajzok: ITT

TV: 1.szakasz -  Eurosport, 23.00

 

Hozzászólások