Kerékpár - Előzetes: 66. Critérium du Dauphiné
Előzetes: 66. Critérium du Dauphiné
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 66. Critérium du Dauphiné


2014/06/07 20:27

Komoly tempóban közeledünk a Tour de France rajtjához. Ez az, amit az ember elsőként leszűr abból, hogy kezdetét veszi a francia kör főpróbája, a Critérium du Dauphiné. A verseny korábban Dauphiné Libéré néven futott, méghozzá a sokáig főszponzor és szervező újság miatt, de a lap rosszabb anyagi lehetőségei miatt ma már csak egy a sok támogató közül, a viadal pedig – akárcsak a Tour – az ASO kezében van.

Christian Prudhomme-ék az elmúlt időszakban mindig azzal próbálták a Dauphinére csábítani a versenyzőket, hogy a nagy testvér egy-egy szakaszát, vagy legalábbis egy részét belecsempészték az útvonalba. Ilyen volt tavaly az Alpe d'Huez, és ami talán még fontosabb volt, a Sarenne lejtmenete. 2012-ben az akkor debütáló Colombier-t is ki lehetett próbálni, három évvel ezelőtt pedig pontosan ugyanaz az időfutam került megrendezésre Grenoble-ban júniusban is, mint júliusban. Idén változott a helyzet, nincs átfedés az útvonal tekintetében, bőven lesz viszont a versenyzők terén, mert a Route du Sudön induló Valverdét leszámítva igazán nagy hiányzó nincs a sárga trikóra pályázók közül.

Az útvonal

Az idei kiírás kifejezetten hegyesre sikerült, igaz, ezt éppen az első napon fogják a legkevésbé megtapasztalni a bringások. Lyonban, egy 10,4 km hosszú kronóval kezdődik a Dauphiné, amely egyből kialakít egyfajta erősorrendet. Az óra elleni küzdelem távja tavalyhoz képest bő 20 km-rel csökkent, ami szintén a hegyi menőket segíti, de azért érdemes lesz azt is megfigyelni, hogy ezen a távon mekkora különbség fog kialakulni az összetettre esélyesek között. Ráadásul egészen pikáns része is lesz a szakasznak, hiszen nem sokkal a rajt után a versenyzők egy több mint egy kilométer hosszúságú alagútba mennek be, ami projektorokkal lesz gyönyörűen megvilágítva. Szintén meghatározó lesz a hétfői etap – a három hegyi befutó közül az első – a Béallal a végén, ami egy 13,6 km hosszú, átlagban 6,6%-os meredekségű kaptató, de kifejezetten trükkös részekkel. Ahogyan nálunk, úgy a franciáknál is munkaszüneti nap lesz, ezért is rukkoltak elő a szervezők valami igazán nagy számmal. A nap végére már eléggé reális képpel rendelkezünk majd arról, kinek milyen esélye van a végső sikerre.

A folytatás a viszonylagos pihenőről szól, a sprinterek egyik reális esélyét a harmadik szakasz jelenti, a negyedik pedig ismerős lesz, hiszen Gapba tart a mezőny, előtte érinti a Col de Manse-t, amelyen 11 éve Beloki balesete és Armstrong rodeózása volt, tavaly pedig Contador és Froome ütközött össze majdnem. Az ötödik és a hatodik nap leginkább a szökevényeknek néz ki, bár utóbbit Démare, Meersman, Hushovd is simán kibírhatja, vagyis benne van a pakliban, hogy mezőnyhajrát látunk.

Az igazán nagy show a következő hétvégén folytatódik. Két szakasz, két hegyi befutó, szombaton a cél Svájcban lesz, két kiemelt kategóriájú emelkedővel, előbb a Forclazzal, majd a Finhaut-Émossonnal, amelynek legvége 28,3%-os meredekségű (!). Ehhez képest a vasárnapi zárás Courchevelben gyerekjáték, de az biztos, hogy addigra már mindenki hulla fáradt lesz, így annak, aki a legjobban tud regenerálódni, komoly sansza lehet egy szép befejezésre.

Az esélyesek

Egész évben három nagy névről beszéltünk, ám az elmúlt napok hírei alapján lehet, hogy csak két top favoritot szabad megneveznünk. Christopher Froome címvédőként áll rajthoz, tavaly gond nélkül győzött a Dauphinén, és utána a Touron is magabiztos sikert aratott. Akkor senki sem tudta megközelíteni, de ez gyakorlatilag az egész évre igaz volt, egyedül Nibali verte a Tirrenón. Idén azért döcögött a szekér az elején, betegség, sérülés miatt több versenytől is vissza kellett lépnie, ám a Romandie-n már újra a tavalyi erejében tűnt fel, ráadásul a hírek szerint egy zökkenőmentes felkészülésen van túl (szokás szerint Tenerifén edzőtáborozott.)

A legnagyobb kihívója egyértelműen Alberto Contador. Noha a Tinkoff bringása a mai napon úgy nyilatkozott, nem a győzelem a célja, hiszen két hónapja nem versenyzett, és bele kell még rázódnia, ráadásul csak tesztelni akarja magát, biztosak lehetünk benne, hogy a tavalyi betlije után óriási lesz benne a bizonyítási vágy. Egy évvel ezelőtt egy rossz felkészülés után érkezett az Alpokba, és különösen az időfutamon nagyon megverte őt Froome, ami után csak annyit mondott, hogy kijött az allergiája, és egyébként is, a Tour harmadik hetére akar igazán csúcsformába lendülni. Nos, azt a formát egyszer sem érte el, idén viszont egy nagyon intenzív szezonkezdet során győzött a Tirrenón és a baszk körön, második lett Portugáliában és Katalóniában, nem véletlenül mondta, hogy pályafutása legjobb tavaszán van túl. A kérdés tényleg az, milyen munkát végzett az elmúlt másfél hónapban, de van egy olyan sejtésünk, hogy jót.

Akiben már közel sem vagyunk ennyire biztosak, az Vincenzo Nibali. Az Astana csapakapitányával kapcsolatban elég furcsa hírek kerültek napvilágra, az olasz sajtó arról cikkezett, hogy nem érzi jól magát az együttesben, és már a távozása is felmerült, noha 2016-ig szól a szerződése. Azt ő is elismeri, hogy eddig ez az esztendő nem sikerült úgy a számára, ahogyan szerette volna. Kezdetben még magabiztosnak tűnt, mostanra viszont már ideges, nagyon kéne neki egy jó eredmény. Abban biztosak lehetünk, hogy próbálkozni fog. Abban már kevésbé, hogy sikeresen...

Amennyiben neki nem megy neki, a dobogóra nagyon sokan pályáznak majd. Tejay Van Garderennek is zaklatott volt a felkészülése, betegség, sérülés miatt több versenyt is fel kellett adnia, de akkor, amikor igazán klappolt minden, a legjobbakkal is felvette a versenyt: nyerte a katalán kör királyetapját, és előtte második volt Ománban a Zöld-hegyen. Mellette érdemes lesz figyelni Simon Spilakra, aki a Romandie-n egyedül tudta tartani a lépést Froome-mal a hegyekben, és aki három hét során eddig még sosem nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményt, de egy hétre mindig jó lehet. Michal Kwiatkowski tavasszal inkább a klasszikusokra koncentrált, a Flèche Wallone-on és a Liège-Bastogne-Liège-en is harmadik lett, az Amstelen ötödik. A jövő egyik nagy bajnoka egy jó időfutammal szerezhet némi előnyt, ami hozzásegítheti a legjobb háromhoz.

Érdemes foglalkozni még Jakob Fuglsanggal, aki abban az esetben, ha Nibali csődöt mond, az Astana fő fegyvere lehet, a nagy pihenője előtt a Girón nagyszerűen teljesítő Keldermannal, az idén a Touron debütáló NetApp első számú emberével, Königgel is. A franciák a spanyol Daniel Navarroban, az AG2R két klasszisában: az élete formájában tekerő Péraud-ban és Bardet-ban bíznak leginkább. Az egyetlen meglepetés, hogy Thibaut Pinot nem áll rajthoz.

 

Az ESB esélyesei:

***Chris Froome, Alberto Contador

**Vincenzo Nibali, Tejay Van Garderen, Michal Kwiatkowski, Simon Spilak

*Andrew Talansky, Leopold König, Jakob Fuglsang, JC-Péraud

Meglepetésember: Damiano Cunego, Romain Bardet

 

A teljes rajtlista: itt

 

Közvetítés:

Az első hat szakaszt egyaránt élőben, fél 2-től közvetítjük az Eurosporton.

A hetedik szakasz szombaton 18:30-tól az Eurosport2-n lesz látható.

A nyolcadik etap 15:30-tól már újra élőben lesz az Eurosporton.

Hozzászólások