Kerékpár - Elmondott mindent
Elmondott mindent
Fotó: Europress/Getty

Elmondott mindent

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/12/19 09:48

Lehet hinni neki vagy hazugnak, egyszerűen őrültnek tartani.

Egy biztos, elmondta amit tudott, de nem lett következménye.

Santambrogio csütörtök este nyilvánosságra került újabb "doppingügye", Danilo Di Luca tavaly januári emlékezetes interjúja, vagy az Astana közelmúltbeli - használjunk szép szót - problémái kapcsán, mindenféleképp érdekes mit mondott Riccardo Ricco. Akiről a napokban Olaszországban megjelent egy - franciából fordított - könyv, és ahol a Sanuier Duval korábbi versenyzője mindent elmesél.

Például azt, hogy bizonyos pont után a versenyző (jelen esetben természetesen ő) nem tudott nemet mondani a doppingra. Ennek eredménye egy komoly halálközeli élmény és a 2024-ig szóló eltiltás lett.

A "Funerale in giallo" vagyis "Temetés sárgában" című könyvben Ricco világosan kifejti, hogy tisztában volt vele mit csinál (a hűtőjében tárolt vérét saját magának próbálta beadni, ami után összeomlott a keringése...), de képtelen volt leállni. Túl nagy volt a kísértés.

De másról is mesél. Például arról, hogy ő korábban már minden fontos részletről beszámolt az UCI-nak.

"Változásról és új vezetésről beszélni, egyszerűen vicc. Már régen leültem velük és 7 órán keresztül meséltem. Elmondtam amit tudtam. Kereszt és vezeték nevekkel szolgáltam, megneveztem a rendszerben résztvevő orvosokat, sportigazgatókat és versenyzőket. Akik közül rengetegen még most is simán ott lehetnek a mezőnyben."

Főleg az utolsó mondat érdekes. Ricco természetesen azt is elismerte, hogy hülye volt (saját magát a testa di cazzo jelzővel illette). Mert mit csinál az a versenyző, akit doppingolás miatt 2024-ig eltiltottak? Valószínűleg, nem próbál újra szerhez nyúlni. Ő a kivétel. Riccot még májusban tartóztatták le - barátja, a korábban szintén profi Matteo Cappé - társaságában, miközben egy Livorno közeli gyorsétterem parkolójában épp Eprex-et (az EPO-hoz hasonló szer) és tesztoszteront próbált vásárolni.

A 2008-as Giron két szakaszgyőzelmet szerzett és második lett Contador mögött. A Tourról viszont doppingolás miatt kizárták

Ricco kocsijában 1170 eurót (vagyis több mint 350.000 forintot) is találtak, valószínűleg ezzel fizetett volna a doppingszerért. A két livornoi orvost, akikkel a Sanuier Duval egykori versenyzője találkozott, szintén letartóztatták (a házkutatás során, közel 50.000 euró készpénzt és további doppingszereket találtak náluk). Ricco egyébként arra készült/és készül mind a mai napig, hogy megdönti néhány legendás hegy időrekordját. Azt most hagyjuk ilyen előzmények után, ki fog hinni neki.

De a könyvben elismerte a hibáit. Viszont jelezte, dopping nélkül nem lett volna esélye kiemelkedő eredményt elérni.

"Mindent elmeséltem, és nem történt semmi. A főszereplők még most is nyugodtan dolgozhatnak. Ezért mondom, hogy álszent a közeg. Nem is nézek már sok kerékárt a tv-ben. Kicsit az egész olyan monotonná vált."

Végül pedig az evidens kérdés, a saját bevallása szerint a 2006-os Touron tisztán versenyző Riccohoz. A tizenkét éves eltiltás fényében, most is újrakezdené a doppingolást?

"Nagy kört nem lennék képes tisztán nyerni, egy klasszikus egynapost valószínűleg igen. Hogy használnék-e ismét valamit? Nem követném el újra ugyanazokat a hibákat. Nem doppingolnék. Pontosabban, nem úgy doppingolnék, ahogy korábban csináltam..."

 

 

Hozzászólások