Kerékpár - Aranypedál 2014: A legerősebb nemzet
Aranypedál 2014: A legerősebb nemzet
Fotó: Europress/Getty

Aranypedál 2014: A legerősebb nemzet

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/12/21 14:42

Sokaknak lehet, hogy elsőre egyértelmű a győztes. De nem árthat pár perc gondolkodás. A kérdés egyszerű: melyik ország versenyzői voltak a legjobbak idén? A válasz talán nehezebb. Egyrészt itt vannak a világbajnoki címig jutó lengyelek, aztán az év felfedezettjét és a Tour-győztest adó olaszok, az elmúlt években remeklő kolumbiaiak. És persze a Contador vezette spanyolok. A döntés a tiétek, itt a nyolcadik kategória. Az ESB a segítségetekkel kiosztja "A 2014-es év legerősebb nemzete" díjat.

  • Lengyelország

Talán ide elég lenne három név: Majka, Kwiatkowski, Niemec. Rangos győzelmek (a Tour két etap és hegyi trikó, lengyel kör összetett, Strade Bianche, Vuelta szakasz) és persze a világbajnoki cím.

UCI Road World Championships - Day Seven

  • Olaszország

Tizenhat év várakozás után, ismét ők adták a Tour sárga trikósát, Arunak köszönhetően további három szakaszt nyertek (Giro+Vuelta) a nagy körökön, és még ott van a szökéseiről elhíresült De Marchi is.

UCI Road World Championships - Training

  • Kolumbia

Quintana olasz kört nyert Urant megelőzve, Arredondo hegyi trikóig, Anacona pedig Vuelta-szakaszgyőzelemig  jutott. Egy erős Betancurral talán több esélyük lett volna megnyerni ezt a címet, de nem volt rossz évük (talán jobb, mint a Rogers és Gerrans vezette ausztráloknak).

2014 Giro d'Italia - Stage Twenty One

  • Spanyolország

Contador pályafutása során először Tirrenót, és harmadszor Vueltát nyert. Azt sajnos már soha nem tudjuk meg, hogy a Touron mire lett volna képes. Valverde elképesztő évet futott (Roma-Maximát, Andalúz kört, FW-t nyert, második lett az LBL-en és a Lombard körön, a vb-n újabb bronzérmet szerzett), első is lett a WT rangsorban. Joaquim Rodríguez megnyerte a Katalán kört, valamint negyedik lett a Vueltán. És akkor még csak a legfontosabbakat emeltük ki.

Fotók: Euopress/Getty

Hozzászólások