Kerékpár - Akit kicsit elfelejtettünk
Akit kicsit elfelejtettünk
Fotó: Europress/AFP

Akit kicsit elfelejtettünk

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/10/26 11:33

Tizennégy évesen élete első versenye, egy időfutam volt. Utcai ruhában állt rajthoz, a nagybácsikájától kapott kerékpárral. Akkor még fogalma sem volt arról mit jelent az, hogy ideális testtartás. "Időfutam? Még a szót sem ismertem". Saját elmondása szerint szörnyű stílusban tekert, de első lett.

Édesapja - akit szintén Rigobertonak hívtak - két rivális kolumbiai drogkartell utcai lövöldözésében veszítette életét. Eltalálta egy eltévedt golyó...

Már 14 évesen felnőtté vált, hisz el kellett tartania a családját. Épp ezért sokáig egy lottózóban dolgozott eladóként. Munka mellett tekert, nem is rosszul.

Négy év múlva kapta meg élete nagy lehetőségét, az európai szerződést. Az olasz Tenax csapathoz került és Bresciába költözött. A Lombard kisvárosban (itt ért véget a tavalyi Giro, ahol második lett) a Chiodi családhoz került. Ők segítették a hétköznapokban. Mellette voltak akkor is, mikor a 2007-es német körversenyen akkorát bukott, hogy mind a két könyökét eltörte. Hat hónapig nem tudott versenyezni. De maradhatott Európában, két szezont a Caisse d'Epargne csapatában töltött.

Tavaly Nibali, idén Quintana mögött lett második az olasz körön

A 2012-es londoni olimpián Vinokourov mögött második lett a mezőnyversenyen (ITT a video), sokan ott ismerték meg a nevét. De ekkor Rigoberto Urán már a Sky-nál tekert.

A mostani szezon elején az Omegához került, és két nagy körversenynek is úgy vágott neki, hogy ő lehetett a csapatkapitány. A Giro sikerült jobban (a Vueltát betegség miatt adta fel), az olasz körön megint második lett összetettben.

Kicsit elfeledkeztünk róla, de a 2015-ös szezonban akár Urán is megnehezítheti a nagyok dolgát.

"Most itthon vagyok Medellinben, december elejéig nem is ülök kerékpárra. A Tour útvonala nagyon más lett, mint az idei. Még nem döntöttem, de az év első két háromhetese, egyaránt fontos lesz számomra. Most egy biztos: pihenek".

Figyelembe véve, hogy Urán idei egyetlen győzelmét a Giro hosszú (41,9 km-es) időfutamán aratta, arra mutatkozik nagyobb esély, hogy jövőre is az olasz körön láthatjuk. Ahol az elmúlt két évben, kétszer volt második.

 

Hozzászólások