Kerékpár - A spanyolok? Még nagyon jók!
A spanyolok? Még nagyon jók!
Fotó: Europress/Getty

A spanyolok? Még nagyon jók!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/10/20 11:02

Az idén megszerzett ezernyolcszázharmincnégy spanyol World Tour pontból ezerötszázkilencvenkettő a Valverde-Contador-Rodríguez hármasnak köszönhető. Hogy mit jelent ez?

Ha némileg negatívan szeretnénk hozzáállni a kérdéshez, akkor a válasz egyértelmű: ők jelentik a spanyol kerékpársport jelenét. De nem a jövőjét, és talán ez ad okot igazából aggodalomra.

Valverde áprilisban ünnepelte a 34. születésnapját (igaz, nemrég újabb 3 évvel hosszabbított), Contador december 6-án lesz 32 éves, Purito lassan harmincöt.

Egyikük sem fiatal, de legalább ezek az évek róluk szólnak.

A három legerősebb spanyol versenyző. Valverde 686 ponttal és 11 győzelemmel, Contador 626/9-el, Rodríguez pedig 286/2-vel fejezte be a 2014-es szezont. (Grafika: marca.com)

Érdekes képet mutat a három idei körverseny. A nagy hármast leszámítva ugyanis kevés spanyol versenyző mutatott igazán kiemelkedőt. A Giron Herrada (Movistar) volt a legjobb 59.01 hátránnyal, ez a 23. helyre volt elég.

A Tour de France-on Haimar Zubeldia nyolcadik helye kiváló teljesítmény, de ő sem a jövőt jelenti. 1977-es születésű, vagyis harminchét múlt.

Az év utolsó háromheteséről a 10. helyen záró Dani Navarro juthat elsőként eszünkbe. De egyrészt ő sem túl fiatal (31 éves), nem a legerősebb csapatok egyikében teker (Cofidis), és saját bevallása szerint sem jó időfutamban. Vagyis, a komolyabb előrelépésre nem sok esély mutatkozik.

Ennek ellenére tény: idén megint a spanyolok adták a szezon legjobbját (Valverde) és csapatversenyt is nyerték (Movistar).

Pont tíz éve a Vueltán nyolc hazai együttes indult.

Idén kettő.

Szép jelen, aggasztó jövő.

 

Tudtátok?!?

Az idei teljesítménye alapján Alejandro Valverde négy csapatot is megelőzne a World Tour rangsorban. A spanyol versenyző több pont szerzett, mint a Lotto-FDJ-Cannondale-Europcar négyes.

Hozzászólások